3 aprilie 2013

Cremsnit

      Astept primavara cam de multisor deja. Contrar vointei mele, vremea rece a reusit sa-mi strice buna dispozitie si mai ales inspiratia. De azi insa n-o sa ma mai las. Imi voi reinnoi florile din apartament si voi aduce primavara in casa chiar daca vremea e potrivnica. Am pregatit deja ghivece cu dantelute romantice si o ladita de lemn decorata cu tull verde si cu dantela crosetata bej care vor gazdui floricelele mele. Parca incep sa ma simt mai bine la gandul ca voi fi inconjurata de atatea frumuseti.

      Acum insa am de gand sa impartasesc cu voi reteta cremesului frantuzesc mult apreciat de catre toata familia mea.


Este format din doua foi de foietaj si un strat generos de crema cu vanilie.

Ingrediente pentru foietaj:

Pentru baza aluatului:
150 gr faina
4 galbenusuri
2-3 linguri de smantana grasa
un praf de sare
1 lingurita de zahar pudra

Pentru ungerea foii de aluat:
100 gr faina
60 gr untura

Ingrediente pentru crema:

1 lt lapte
6 oua
90 gr amidon sau 150 gr faina
50 gr zahar
1 baton de vanilie sau esenta de vanilie naturala
1 praf de sare

150 gr zahar
60 ml apa

** nu-mi place sa folosesc prafuri artificiale, dar daca preferati, puteti inlocui amidonul si vanilia cu 2 plicuri de budinca de vanilie (80 gr).

zahar pudra vanilat pentru ornat

Prepararea foietajului:

Punem galbenusurile, sarea, zaharul si smantana peste faina si framantam un aluat moale, elastic.
Intindem aluatul intr-o foaie subtire pe blatul de lucru presarat cu faina.

Amestecam bine untura moale cu faina, apoi o incalzim o idee ca sa o putem intinde mai usor.
Intindem compozitia peste foaia de aluat cu dosul lingurii.
Rulam aluatul, il taiem in doua pe verticala si obtinem doua rulouri din care vom obtine cele doua foi.
Intoarcem capetele rulourilor fata in fata, apasand usor ca sa se atinga.
Intindem fiecare rulou in parte. Incepem prin presarea ruloului cu mana ca sa obtinem un mic dreptunghi pe care il intindem apoi cu sucitorul.

Foile trebuie sa atarne cam un centimetru peste marginile tavii pentru ca se va strange oarecum in timpul coacerii. De aceea, le intindem pe blatul de lucru si nu pe dosul tavii.
Foile se pun direct pe dosul tavii, fara hartie de copt. Le intepam din loc in loc cu o furculita.

Coacem foile in cuptorul preincalzit.la 180 gr.C. pana capata o culoare aurie deschisa.
Temperatura cuptorului este esentiala la coacerea foietajului. De aceea, este bine sa preincalzim cuptorul cu 20-30 de minute inainte de coacerea efectiva a foilor.
Transferam foile pe suporturi de lemn imediat dupa coacere, prin alunecare, dezlipindu-le de tava cu lama unui cutit lung. 
Lasam foile sa se racoreasca.

Pe mine nu ma deranjeaza deloc daca foile se mai umfla din loc in loc, dar daca preferati foi perfect plate, puteti aseza deasupra lor un gratar in timpul coacerii. 

Prepararea cremei:

Crema este formata dintr-o crema de patiserie, preparata din galbenusuri, amidon si lapte si din spuma de albusuri batuta cu sirop de zahar fierbinte.
Pentru siropul de zahar amestecam putin 150 gr de zahar cu cei 60 ml de apa intr-un vas cu fund dublu. Punem deoparte.
Despicam pastaia de vanilie, scoatem semintele.
Mixam galbenusurile cu 50 gr de zahar, adaugam amidonul si 150-200 ml de lapte putin cate putin, amestecand continuu, pana cand compozitia devine lichida si fara cocoloase. Adaugam semintele din batonul de vanilie.

Restul laptelui se incalzeste pana da in clocot, impreuna cu pastaia de vanilie, apoi se toarna putin cate putin peste compozitia de galbenusuri. Fierbem compozitia amestecand continuu, pana se ingroasa ca o budinca.
Cand budinca este aproape de fierbere, punem pe foc incet zaharul pentru siropul de zahar.
Cand incepe sa fiarba, reduceti focul la minim ca nu cumva sa obtineti un caramel.  Lasati sa fiarba in jur de 5 minute. Scopul este sa se evapore o parte din apa. Siropul de zahar trebuie sa fie transparent, cu reflexe albe.

Intre timp batem albusurile cu un praf de sare pana incep sa se formeze varfuri moi. Adaugam siropul de zahar fierbinte putin cate putin, in fir subtire. Crestem viteza mixerului la maxim si batem albusurile pana se formeaza o spuma alba, matasoasa, lucioasa. Veti observa ca spuma nu este uscata ca atunci cand batem albusurile cu zahar tos la rece.

Adaugam spuma de albusuri la crema de vanilie in doua transe. Omogenizam prin miscari de rasturnare si lasam crema sa se racoreasca timp de cateva minute. Aveti grija sa nu distrugeti spuma.

Asamblarea prajiturii:

Crema se distribuie pe una dintre foi. Cealalta foaie o taiem patrate sau dreptunghiuri, in functie de portiile pe care dorim sa le servim. Asezam cu grija patratele peste crema, apasand putin ca sa se lipeasca de crema.

Pudram cu zahar vanilat inainte de servire si taiem prajitura in lungul patratelor de deasupra.
Incercati negresit aceasta varianta de cremsnit. Garantez ca nu veti mai cumpara foi coapte de la magazin.


Va doresc zile cu soare si cu multe flori!  Sper sa nu mai avem prea mult de asteptat.

24 de comentarii:

  1. Nu am făcut niciodată cremes. Îmi plăcea cel din comerț, dar știu că nu se compară cu acesta făcut în casă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A, nu poti nici macar sa le amintesti in aceeasi zi. E o diferenta enorma atat intre foi cat si intre creme. Totusi, daca-ti place crema mai batoasa, ca la cofetarie, poti adauga doua-trei foi de gelatina, hidratate in prealabil, in crema de patiserie calda, inainte de a o amesteca cu spuma de albusuri.
      Pupic dulce, Alina!

      Ștergere
  2. Eu nu ma prea impac cu acest dulce , insa Dan il adora !!! ;)
    Ritucule , casa mea e plina de flori si floricele , mereu e primavara !!! :) Abia astept sa vad ghivecele tale frumoase !!!!! <3 <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Danutii astia doi! Si Dan al meu e mort dupa cremsnit. Doar ca il fac destul de rar.
      Cat despre flori, numai un pic de rabdare sa mai ai. O sa ma grabesc cu ele.

      Ștergere
  3. Rita ce bine imi face postarea ta astazi. E asa frig si de urat si de mohorat, dar parca m-am mai incalzit cu cremesul asta. Si mama are o reteta si face crema cu lapte si galbenusuri, dar nu stiu exact ce mai presupune in rest...voi intreba.
    Multumesc :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare urata vreme e, intr-adevar. Si mai avem de rabdat dupa cum aud. De aceea m-am hotarat sa nu ma mai las la vreme. Aduc eu cumva primavara asta nabadaioasa! Ma bucur ca te-am incalzit un picut. Pupic dulce! <3

      Ștergere
  4. Rita, ce bunatate ai facut!! mi-e dor de prajitura asta, mi-as face o tava numa' pentru mine :) aluatul nu-mi pare greu de facut, oare cu unt ar merge? pt tine, draga mea...felicitari si multu de reteta si prezentare! te pup :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur merge cu unt. Poate ca va fi nevoie de un picut mai mult decat unsoare, dar nu cu mult. Maxim 10 grame. Stiu asta pentru ca m-a intrebat o doamna din Egipt acelasi lucru la reteta de strudel care e foarte asemanatoare. Mi-a scris ca i-a reusit foarte bine. Pupic!

      Ștergere
  5. merci iubita, stiu ca ies mai fragede si mai bune cu untura, ca si cornuletele :) am sa incerc cu unt...mai fac eu o foaie de placinta care se unge, tot asa, cu un maclavais din ulei si faina...e veche, de pe vremea cand nu erau de nici unele :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca voi face si eu o incercare cu unt. Apoi voi pune cantitatile si pentru varianta asta. Sigur e mai bine decat cu ulei. Tare ma tem ca ar aluneca straturile cand intinzi melcisorii. Untul se solidifica ca si untura.

      Ștergere
  6. Ce delicios.Te felicit ca ai pregatit foile in casa.Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Tare bine arata Rita draga!Nu am facut niciodata desi ne place f mult.Nu pare asa greu de facut precum credeam noi...poate ne facem curaj sa facem si noi:) te pupam

    RăspundețiȘtergere
  8. N-am facut niciodata cu aluat facut in casa, dar cred ca e timpul sa incerc. Arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  9. Rita draga, eu nu am facut niciodata crema acasa, nici macar cu foi cumparate din comert :P Imi place tare mult varianta ta de foietaj, nu pare greu de facut si iese super ;) Sper sa reusesc sa incerc si eu reteta ta frumoasa! Te pup si o zi frumoasa iti doresc! Si...sa uiti de ploaie ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Oooo, unul din favoritele copilariei :)
    Ador cremesul si seamana foarte mult cu reteta mamei ;)
    Te pup cu drag si sper sa vina cat mai repede primavara, deoarece vremea asta urata mi-a luat cheful de orice :((

    RăspundețiȘtergere
  11. Pana acum n-am avut curajul sa fac foile in casa... dar tare m-ai intaratat!! Si cum am mare incredere in tot ceea ce faci tu, voi incerca reteta ta de aluat!
    Pupici dulci

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi place foarte mult aceasta prajitura!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Rita, din cauza frigului de afara, pe mine m-a cuprins "o tristete iremediabila", vorba poeziei ... nu stiu sa mai fi asteptat primavara cu atata nerabdare (citeste disperare)! Da' parca mi-as mai gasi un strop de rabdare cu o bucata de cremes. :) Arata asa de bine, iar descrierea ta face sa para ca-i asa de simplu de facut, incat mai ca mi-as sufleca manecile si m-as repezi spre bucatarie sa fac o tava!

    Te imbratisez cu drag, weekend placut in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  14. Si eu mi-am propus de ceva timp sa fac cremes.Sincer ma gandeam sa cumpar foi din comert, insa m-ai convins sa renunt la aceasta idee. Tare bun trebuie sa fie cremesul facut in casa.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  15. Aceasta prajitura arata excelent.Neaparat am sa o incerc si eu intr-o zi.Multumim pentru reteta!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Mmmm, ce bine arata!Imi place mult acest desert si facut in casa nu are comparatie!Il am de mult pe lista, dar parca timpul asta nu-mi mai ajunge:)Pupici!

    RăspundețiȘtergere