Observ ca am reusit sa va innebunesc pe toate cu decoratiunile mele de turta dulce pregatite pentru expozitia culinara de la Timisoara, asa ca inainte de a mai adauga alte poze la postarea "Gastrofest 2012", voi posta reteta mea preferata de turta dulce. Promit ca va veti indragosti de aceasta reteta. E o joaca de copil sa pregatesti aluatul. Nici macar nu aveti nevoie de poze. Nu va trebui sa modificati reteta cu nici un gram fata de cantitatile pe care vi le dau.
Ingrediente:
1 kg faina alba3-4 lingurite de scortisoara macinata
1/2 lingurita de cuisoare macinate
1/2 lingurita de anason macinat
1/2 lingurita de nucsoara macinata
1/2 lingurita de ghimbir macinat
2 lingurite de pulbere de coaja de portocale (sau coaja de portovale razuita/esenta de portocale)
2 lingurite de bicarbonat de sodiu sau 1 plic de praf de copt
300 gr zahar pudra
3 oua intregi
250 gr de miere
300 gr unt
Prepararea aluatului de turta dulce:
Topim mierea si untul cubulete in cuptorul cu microunde. Ar trebui sa dureze 1,5-2 minute. Dupa un minut, amestecam compozitia din 30 in 30 de secunde. Lasam sa se racoreasca in timp ce pregatim restul ingredientelor.Amestecam faina cu condimentele si cu praful de copt intr-un bol incapator. In acest bol vom framanta aluatul. ( Am fost intrebata daca condimentele sunt obligatorii. Nci macar eu nu pun toate condimentele insirate mai sus. Adaug aici ca ele fac parte din aceeasi zona de gust, se completeaza foarte bine unele pe altele. Mixul pe care-l faceti este o optiune personala. Puteti adauga 2 sau 3 condimente, dupa preferinta. Mie imi place enorm anasonul. Are un parfum deosebit si un gust foarte, foarte bun.De asemenea, imi place sa folosesc nucsoara si coaja de portocale. )
Batem 2-3 minute ouale cu zaharul pentru omogenizare.
Facem o adancitura in mijlocul fainii, adaugam compozitia de oua, apoi pe cea de miere cu unt.
Amestecam totul cu o lingura de lemn, iar cand incepe sa se lege, framantam aluatul cu mana, tot in bol, pana cand se leaga. E nevoie doar de 20-30 de miscari de framantare.
Despartim aluatul in doua si punem portiile in folie alimentara.
Facem acest lucru pentru ca vom lucra oricum cu portii mici atunci cand intindem aluatul. E mai usor de controlat grosimea foii.
Aluatul se va odihni in frigider pana a doua zi. Daca va grabiti, lasati aluatul in frigider macar 2-3 ore.
Scoatem aluatul din frigider cu 1/2 ora inainte de a-l intinde.
Presaram usor faina pe masa de lucru si framantam putin aluatul. Aluatul nu trebuie sa fie lipicios. Daca cumva, prin cine stie ce minune, simtiti ca vi se lipeste de mana, mai presarati faina si framantati pana cand suprafata aluatului devine neteda si lucioasa.
Intindeti aluatul pe masa presarata cu cat mai putina faina la grosimea de aproximativ 3-4 mm, apoi decupati diverse forme, dupa dorinta.
Coacerea turtei dulci
Preincalziti cuptorul la 175-180 gr.C (temperatura medie), cam cu o jumatate de ora inainte de coacerea efectiva a turtelor.Tapetati o tava cu hartie de copt si asezati formele de turta dulce putin departate intre ele.
Lucrati cu doua-trei tavi deodata ca sa reusiti sa pregatiti cate o tava pana cand se coace cea din cuptor.
Coaceti turtele intre 5 si 10 minute, pana cand incep sa devina usor aurii pe margini. Nu le uscati prea tare.
Le lasati in tava pana cand se racoresc usor, apoi le transferati pe gratar sau pe tavi din lemn pana la racirea completa.
Depozitati turta dulce in cutii inchise dupa ce se raceste complet. Se pastreaza proaspata pana la o luna.
Turta dulce poate fi decorata in mai multe moduri:
- natur, cu seminte de floarea soarelui, migdale intregi, fulgi de migdale, alune, nuci, susan, s.a.m.d.
In acest caz, asezati decoratiunile pe turtite inainte de coacere, apoi ungeti suprafata turtelor cu un galbenus de ou amestecat bine cu 1/2 lingurita de smantana. Vor capata un luciu foarte frumos.
- cu ciocolata: topiti ciocolata neagra si alba in boluri diferite, pe baie de aburi sau in cuptorul cu microunde. Asezati turtele strans unele langa altele, apoi faceti miscari de zigzag pe aceeasi directie deasupra lor cu 1/4 de lingura de ciocolata. Vor rezulta niste dungulite subtiri, in doua culori. Aceste turte vor fi delicioase si foarte frumoase cu putina indemanare. Urmareste tutorialul pentru pregatirea Stelutelor pe bat-Cadouri dulci de Craciun
- cu suprafata colorata lucioasa: amestecati 4 linguri de apa cu 1/2 de lingura de gelatina granule si cu colorant alimentar. Lasatigelatina sa se odihneasca timp de 5-7 minute. Introduceti apoi canita in cuptorul cu microunde timp de cateva secunde (5-10 secunde), cat sa se topeasca gelatina, apoi pensulati suprafata turtelor. Reincalziti gelatina de cate ori e nevoie. Lasati turtele sa se raceasca pe un gratar.
Decorati cu royal icing in culori contrastante. Urmareste tutorialul.
- cu royal icing. In acest caz veti umple suprafata turtelor cu royal icing cu consistenta mai moale, apoi decorati cu royal icing cu consistenta mai ridicata. Urmareste tutorialul.
Sfaturi:
- daca doriti sa folositi aluatul pentru decoratiuni care vor fi pastrate timp indelungat, e bine sa tineti faina, inainte de a prepara aluatul, in congelator, timp de 24 de ore. Daunatorii din faina vor fi distrusi in modul acesta si nu riscati sa se iveasca viermisori din frumoasele decoratiuni dupa cateva luni.- tot pentru decoratiuni sau piese mai mari, intrucat e important ca turtele sa-si pastreze forma in timpul coacerii, adaugati mai multa faina ( cu 30 pana la 50 gr in plus). Turtele vor fi putin mai tari, dar va asigurati ca veti avea decoratiuni foarte frumoase.
- cand intindeti aluatul, folositi cat mai putina faina. Aceasta strica aspectul exterior al turtelor natur, deoarece se va vedea la suprafata, iar turtele vor deveni mai tari. Daca nu vi se pare o investitie prea mare, se gasesc folii de silicon la Auchan (65-70 de lei/buc) care va vor fi de mare folos. E nevoie de foarte putina faina pentru a intinde aluatul. Datorita asperitatilor fine de la suprafata, atunci cand aranjati stratul de faina cu mana, acesta devine aproape imperceptibil.
- daca pregatiti forme mai mari de 10-12 cm (pereti si acoperisuri de casute sau alte decoratiuni mari), foaia trebuie sa fie de 4-5 mm grosime. Altfel, riscati sa se rupa in timpul manipularilor dupa ce se coace.
- daca doriti sa realizati figurine pe bat, introduceti in lungul turtelor bete de frigarui inainte de a le coace. Le scoateti din tava dupa ce s-au racorit putin.
- turta dulce absoarbe umezeala din aer. In mediu umed devine moale, iar in mediu rece si uscat devine tare.
- daca turta dulce este tare, puneti in cutia in care sunt depozitate doua-trei felii de mar cu cateva ore inainte de servire.
- albusurile care va raman de la ungerea suprafetei turtelor cu galbenus pot fi folosite la royal icing sau pastrate in congelator pentru utilizari ulterioare. Vezi: Cum se pastreaza albusurile si la ce le folosim.
Pentru decorarea turtei dulci cu royal icing puteti urmari tutorialul Glazura de zahar - Royal icing . Urmeaza si alte tutoriale, foarte curand.
Deocamdata pregatiti aluatul si coaceti turtele. Nu uitati, va raspund cu mare placere la orice intrebare.
Spor la treaba si voie buna!
Rita , eu abia astept sa pregatesc aluatul si sa ma apuc de treaba !!! ;) Te pup dulce !!! Multumesc ptr postare !!!! <3
RăspundețiȘtergereCu cea mai mare placere, Adina. Spor la treaba si bafta la decorat. Pupici!
ȘtergereTrebuie sa incerc aceasta reteta, banuiesc ca e cea care i-a placut lui Filip.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca te-am cunoscut si sper sa ne revedem cat mai curand!
O seara frumoasa!
Da, Nicol. E reteta de la turtele care i-au placut lui Filip cel insetat. Fulgii de nea din poza sunt ramasitele ramase pe-acasa, nedecorate. N-am avut alte poze, asa ca le-am adunat intr-un cosulet si le-am fotografiat. Mi-ar fi parut rau sa mai aman postarea asta. Prea mult le-au placut copiilor turtele astea, iar mie imi place cum se lucreaza cu aluatul. Asa ca suntem fericiti cu totii. Ma bucur si eu ca te-am cunoscut. Esti o fata cu suflet bun si modesta. Sunt fericita cand intalnesc astfel de oameni. Te imbratisez cu drag.
ȘtergereDoamne ce frumuseti Rita!Felicitari pentru minunile pe care le faci!!! te pupam
RăspundețiȘtergereMa pupati, nu ma pupati, sa nu uitati sa incercati reteta de turta dulce. S-aveti ce rontai in zilele friguroase de iarna.:)) Va pup si eu.
ȘtergereAm si eu un aluat de turta dulce la rece, abia astept sa o fac! Sigur nu v-a iesi asa frumoasa ca a ta, nu am cum sa o ajung pe maestra, dar o sa-mi dau silinta sa o fac frumoasa :) Pupici
RăspundețiȘtergerePaula, sunt sigura ca o sa-ti iasa impecabil. Ca de obicei. Te pup!
ȘtergereChiar cautam o reteta de turta dulce, iar a ta este perfecta! Abia astept sa o fac! Pupici
RăspundețiȘtergereMa bucura vizita ta, Alina. Eu am experimentat mult cu retetele pana cand am ajuns sa o folosesc pe asta. Mie imi place mult. Sper sa-ti fiu de ajutor.
ȘtergereSi crezi cumva ca pe acestea m-as indura sa le stric?Nicidecum.
RăspundețiȘtergerePupici!
Te pup si eu, dar sa stii ca poti sa mananci linistita macar turtele nedecorate. oarga_rita@yahoo.com. Scrie-mi pe privat.
Ștergerece bine arata.mama a si luat reteta!
RăspundețiȘtergereAlina.
Multumesc de vizita. Ma bucur ca veniti la "furat" retete. Spor la treaba!
ȘtergereCe ma bucur ca ai pus si reteta, o sa ma "joc" in weekend cu Alexandra cu aluatul asta, abia astept!!!
RăspundețiȘtergereVioleta, ma bucur sa te vad. Multa lume mi-a cerut reteta de turta dulce, asa ca m-am straduit s-o postez.Iti doresc distractie placuta impreuna cu Alexandra. Sa va iasa turte ca in povesti!
ȘtergereAluatul asta merge folosit si la casuta din turta dulce?
RăspundețiȘtergereSigur ca merge pentru casuta. Trebuie sa adaugi doar cu vreo 30 gr de faina in plus inainte de a intinde aluatul. Stii, sa fie un pic mai tare (am scris mai sus). Iar foaia trebuie sa fie mai groasa. O intinzi intr-o grosime de 4-5 mm, pentru rezistenta.
ȘtergereGata, am comis-o, ne-a placut muuult, se lucreaza foarte usor, consistenta dupa coacere este perfecta, nici prea tare nici prea moale, exact asa cum trebuie sa fie. Eu am mai pus o lingurita de cacao sa o colorez putin si am dublat cantitatile condimentelor iar in loc de cuisoare am pus nucsoara. De data asta am pus bicarbonat, o sa incerc data viitoare si cu praf de copt.
RăspundețiȘtergereCei mici au fost atat de incantati si au mancat cu atata pofta (chiar si aluatul crud :))) incat o sa mai repetam figura pana la Craciun.
Maine fac glazura de zahar sa vedem ce-o iesi.
Multumesc mult pentru reteta, pup!
Ma bucur ca v-a placut turta dulce. Copiii le mananca de obicei in nestire. Spor la treaba, Viorica.
ȘtergereBuna Rita.Super reteta,neaparat trebuie sa le-o pregatesc copiilor mei.Am inceput sa pring gustul decorarii cu royal icing,am insa o nelamurire :cat timp pot fi pastrate dulciurile care sunt decorate cu royal?Pupici.
RăspundețiȘtergereMultumesc de vizita, Andrea. Poti sa prastrezi turta dulce in jur de 3-4 saptamani fara probleme. Le poti depozita in cutii inchise pa balcon. Acum e rece si o sa se pastreze foarte bine. Trebuie sa le aduci iar in apartament, la temp. camerei cu 2-3 zile inainte de a le consuma ca sa inmoaie.
Ștergereun post foarte frumos si cu sfaturi utile, numa' bune pentru mine :D
RăspundețiȘtergereMa bucur ca pot sa-ti fiu de folos, Andreea. Asta e de fapt scopul blogului meu. :))
ȘtergereCraciun fericit alaturi de cei dragi!
Cat sunt de frumoase, Rita! Eu n-am facut niciodata turta dulce dar dupa postarea ta, mai mai ca imi vine in minte sa ma incumet. Mai stau putin cumintzica cu dulciurile ca am cam exagerat la sarbatori, dar cand mi-o trece, ma apuc de treaba ;).
RăspundețiȘtergereTe felicit din toata inima pentru determinarea ta de a te mentine in forma. Astept sa vedem daca vei fi multumita cu turtitele atunci cand le vei face. :)
Ștergeresunt foarte foarte bune......am dat reteta la toate prietenele mele de aici càci intradevàr este de departe cea mai bunà retetà de biscuiti de cràciun.....am fàcut-o cu fiul meu (2 ani).... bun...el apàsa pe forme ....hihihihi......multumim pentru aceastà retetà......
RăspundețiȘtergereMa bucur foarte mult ca ti-au placut turtele si ca v-ati distrat impreuna facandu-le. Te imbratisez cu drag. <3
ȘtergereDupa ce fetele au incercat minunatiile de ursuleti ,mi-au spus sa-ti cer reteta,ca ele vor sa fie exact la fel:)) Revin cu impresii!
RăspundețiȘtergereGasirea acestei retete a venit exact la fix. Vroiam ceva facut in casa de manutele mele pt a servi colindatorii...vroiam turta dulce decorata frumos dar nu gaseam nicaieri...pana cand opaaaa gasesc blogul asta. Felicitari, esti o adevarata artista, ale mele nu stiu daca vor iesi atat de frumoase dar ma voi stradui.
RăspundețiȘtergereVroiam sa te i treb, ce rol are ghimbirul, ii da un gust mai aparte? Eu am incercat o data ghimbirul intr o tocanita si nu prea mi-a placut...e bai daca nu-l folosesc? Cuisoarele le faci tu pudra sau se gasesc la pliculete gata facute pudra? Voi reveni cu impresii dupa prepapare. Multumim ca impartasesti cu noi micile secrete ale succesului. Irina
Irina draga, iti multumesc pentru vizita.
ȘtergereCondimentele care imi plac mie cel mai mult in turta dulce sunt scortisoara, pun de obicei 2-3 parti din ea, apoi anasonul (anasonul ma innebuneste nu altceva) care poate fi chiar si o parte din cantitatea de condimente; urmeaza cuisoarele si nucsoara - din acestea nu pun mai mult de 1/2 parte. Cardamomul si ghimbirul nu au nici un rol special. De fapt poti sa te joci cum vrei cu condimentele. Eu imi fac amestec de condimente in functie de sezon. Am enumerat la reteta cam toate condimentele care se folosesc la preparea turtei dulci ca sa fie aici o lista cat mai completa.
Mult spor la copt si nu uita, turta dulce nu trebuie coapta prea tare.
Tocmai am pus aluatul la frigider. Sper sa fie bine. Maine vedem. Multumesc pentru reteta.
RăspundețiȘtergereVa fi bine. Sunt convinsa de asta, Roxana. Sa ai grija sa nu le coci prea mult.
ȘtergereSpor la copt si pofta mare! <3
Daca te rog imi oferi o informatie:am facut turta dulce si as vrea sa o decorez cu royal iceing,dar nu stiu ,daca sa o fac acum :as vrea sa le duc in romania intr-o cutie de metal,dar mi-e frica sa nu se topeasca usor pana la craciun...sau sa le decorez doar inainte?Multumesc
RăspundețiȘtergereAdelaide, ma bucur sa-ti fiu de folos.
ȘtergerePoti sa decorezi turta dulce linistita. Royal icingul nu se topeste sub nici o forma, nici macar vara. Ea devine tare si lucioasa daca usuci turtele in cuptor cu ventiloconvectie la 50-80 gr. C. Daca nu folosesti cuptorul, sa le usuci si sa le pastrezi la temperatura camerei, in incapere uscata.
Mult spor si succes la decorat. Iti raspund cu placere la orice nelamurire.
Sper ca turtele sa aduca zambetul pe fata celor care le vor primi.
Buna Rita. Tocmai am facut si eu turta dulce dar aluatul a iesit foarte sfarmicios. Acum sta la rece dar se rupe si nush cum o sa il intind. Oare ce n-am facut bine? Lidia
RăspundețiȘtergereAs vrea sa stiu daca ai pus amestecul de unt cu miere fierbinte sau cald bine peste faina.
ȘtergereIn acest caz, ai fiert un pic faina. Turta o sa iasa tare si untul va tot iesi la suprafata aluatului.
Daca nu, atunci mai adauga o lingura de miere topita, dar nu calda. Lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Sper ca ti-am fost de ajutor.
Buna Rita. In cautarile mele pe net de retete de turta dulce am descoperit blogul tau si sunt absolut fascinata de tot ceea ce faci. Nu pot sa exprim in cuvinte admiratia pentru talentul si daruirea ta si iti multumesc din suflet ca ne impartasesti aceste lucruri minunate. Cam de 1 luna tot caut si testez retete de turta dulce pentru botezul nepoatei mele dupa care suntem topiti toti. Matusica, adica eu, sefa prajiturilor in familie, nu puteam sa ratez acest moment unic si sa nu prajituresc ceva :))) Reteta ta a fost de departe the best si am mari emotii deoarece sper sa fie pe placul copiilor. Chiar mi-am propus ca anul acesta sa fac aceasta turta dulce pentru colindatori si sa le ofer cu mult drag. As avea o intrebare in legatura cu coptul turtei dulci in cuptor. Eu am un aragaz mai vechi, traditional, care e departe de x grade cu incalzire si coacere, dar ma descurc cu el. Nelamurirea mea este unde anume punem tava in cuptor: jos, la mijloc sau in partea de sus? Multumesc frumos. Georgiana
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru cuvintele frumoase, Georgiana.
ȘtergereSa iti traiasca nepotica! Sa creasca mare, fericita si sanatoasa.
In cuptorul cu gaz ar fi bine sa pui tava putin mai jos de mijloc, dar nu foarte jos ca sa nu se arda de la flacara. Cel mai important este sa nu coci prea mult turtele. Cand incep sa prinda culoare pe verso, le scoti. Altfel se intaresc prea tare.
Ti-as recomanda sa cumperi un cuptor electric cu volum mare, in care sa poti coace mai multe tavi in acelasi timp. Ti-ar prinde bine din moment ce iti place sa faci prajituri.
Spor la prajiturit si fii sigura ca turta dulce o sa le placa copiilor.
Buna Rita. Sunt extrem de fericita. Am facut si cupcakes (desigur tot o reteta minunata de a ta) pe care le-am decorat si pana la urma totul s-a transformat intr-un minunat candy bar. Desi am stat pana la 6 dimineata sa le decorez si am dormit doar 2 ore, oboseala nu a mai contat deoarece am avut un succes maxim cu toate si nu a mai ramas nimic.... Nu prea m-au crezut ca eu le-am facut :) . Si fericirea mea s-a transformat in extaz deoarece sotul meu mi-a promis ca vom lua si un cuptor electric! Multumesc din suflet din nou. Datorita tie am contribuit si eu la fericirea copiilor (dar si a adultilor) si totul a iesit superb. O sa-ti trimit o poza pe mail ca dovada
ȘtergereNici nu stiu pentru ce sa ma bucur mai mult. Pentru succesul tau, pentru bucuria pe care ai avut-o decorand dulciurile pentru candy barul nepoticii sau poate pentru faptul ca vei primi un aragaz nou?!
ȘtergereMeriti aragazul dar si laudele oaspetilor de la masa de botez. Astept cu nerabdare poza cu candy barul.
Sa iti cresc mare nepotica si sa va bucurati de ea cu totii!
Referitor la cuptor, eu tocmai mi-am cumparat un cuptor si mai mare decat am avut pana acum.
Are volum de 75 litri, daca bine imi amintesc. Inca nu l-am incercat. Ar fi bine sa-ti cumperi unul de peste 50-60 de litri si sa aiba neaparat functia de convectie. Aceasta functie o folosesti cand pui 2 sau mai multe tavi in cuptor, ca sa se coaca totul uniform.
Cu cat mai mare este volumul, cu atat mai multe tavi poti sa introduci.
Sunt foarte multumita de marca Whirlpool, dar stiu de la alte bloggerite ca si Electroluxul face cuptoare excelente.
Iti doresc succes in continuare si astept poza.
Te imbratisez cu mult drag!
Buna. Rita ce reteta recomanzi pentru turta dulce de ornat: asta sau cea mai veche? (in special daca nu sunt neaparat pentru consum)
RăspundețiȘtergereEu lucrez de doi ani cu aceasta reteta.
ȘtergereIn locul tau le-as testa pe amandoua, sa vezi care iti place mai mult.
Spor la ornat!
Buna,in primul rand felicitari pentru operele de arta si pentru talent si rabdare.
RăspundețiȘtergereAs avea o nelamurire...zaharul pudra trebuie sa fie asa cumparat din comert (acela stiu ca are si ceva agent de ingrosare in el, amidon cred) sau va refereati la cel cristale si macinat in casa ? Multumesc !
Nu ma refer la zaharul pudra din comert. La aluaturi in general nu este nevoie de farama de amidon care se gaseste in acesta.
ȘtergereZaharul il macin si eu cu rasnita de cafea.
Multumesc pentru complimente. :)
Am si eu o intrebare, daca vreau sa fac jumatate din reteta, cate oua pun ?
RăspundețiȘtergerePentru a face jumatate din cantitatea de turta dulce, poti sa pui un ou + un galbenus sau ca sa pui o jumatate de ou, bati oul care vine injumatatit si pui jumatate din el.
ȘtergereUn ou mare are in in jur de 60 gr. Vei pune cam 30 gr din el.
Buna, Rita! Multumesc pentru postarile tale. Sunt o sursa de inspiratie minunata. Vreau sa fac 2 turte dulci destul de mari cam de 3/4 din tava, in forma de inima. Una va fi decorata cu Royal Icing si una cu ciocolata topita. Cu cat timp inainte le pot face si cum trebuie sa le pastrez pana le dau, asa incat sa fie moi si pufoase? Cat de groasa sa fac foaia? Multumesc.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca pot sa-ti fiu de folos, Laura.
ȘtergereEu as pregati turtele in saptamana in care le si daruiesc, ca sa fie proaspete.
Pot fi depozitate in cutii cu capac sau in tava acoperita cu hartie de copt, la temperatura camerei.
Foaia nu o poti face foarte groasa pentru ca astfel o sa-i creasca destul de mult centrul, dar nici foarte subtire, pentru ca risti sa se indoaie si sa crape glazura, respectiv ciocolata. Poti sa faci foaia un pic-un pic mai groasa decat pentru turtele obisnuite, in jur de 4 mm, cred.
Astfel de piese trebuiesc coapte ceva mai mult decat cele micute, ca sa fie mai tari. Oricum, eu nu cred ca cineva le-ar manca. Cei care le primesc le pastreaza ca amintire.
Iti doresc mult spor si inspiratie!
Am făcut turta dulce și mi-a ieșit perfect, va rămâne rețetă de baza pentru fiica mea, eu însă am renunțat la zahar de mult și mă intrebam dacă as putea sa îl exclud
RăspundețiȘtergereMa bucur ca va place si voua turta dulce.
ȘtergereCred ca poate fi exclus zaharul, dar in cazul acesta va trebui sa mai adaugati miere la compozitie, altfel nu se va lega aluatul. Din pacate n-am experimentat cata miere ar mai fi necesara, dar ma gandesc ca in jur de 100 de grame ar fi suficienta.
Eu am mix de condimente special pentru turta dulce, cam cate lingurite se folosesc in acest caz? Am vazut pe net un tutorial unde se coace omuletii din turta dulce impreuna cu un fulg de nea in brate, care este pus inainte de a fi bagati la copt. Stiti cumva din ce e facut acel fulg, din royal icing intarit sau din pasta de zahar intarita? Va multumesc
RăspundețiȘtergereN-am incercat mixuri de condimente. Daca are aroma foarte puternica, ajunge o lingura.
ȘtergereDaca vi se pare ca mirosul nu e foarte intepator, puteti pune o lingura si jumatate, doua linguri la un kilogram de faina.
Omuletii aceia nu am idee ce fel de fulg au in brate.
Cert este ca pasta de zahar se topeste si se arde, iar royal icingul sigur se arde la temperatura de 165-170 gr. C.
Poate ca au pus un fulg tot din turta dulce pe care l-au intins mai subtire, si l-au decorat dupa coacere.
Si eu am folosit mix de condimente si pe plic scrie ca este pt.un kg.de faina.Am mai adaugat niste pudra de ghimbir si coaja rasa de portocala.Delicioasa aceasta turta dulce,am facut-o si anul trecut si azi o repet .Multumim pentru retete si precizari f. folositoare!
ȘtergereCam cate turte v-au iesit din compozitia asta? sa stiu la ce sa ma astept :-s
RăspundețiȘtergereDaca folositi forme cu dimensiunea de 10 cm, cam 40-50 de bucati. Daca formele sunt mai mici, ies dublu.
ȘtergereBună dimineața! As dori să încerc această rețetă în zilele următoare, însă nu doresc să decorez turtele, as vrea să le las simple cu un luciu frumos deasupra care să nu fie dulce. Cum as putea să îl obțin? Mulțumesc pentru minunatele rețete!
RăspundețiȘtergereBuna ziua!
RăspundețiȘtergereImi puteti spune, va rog, odata decorata turta dulce cu royal icing, cat rezista?
Multumesc!
Buna draga Rita!Pare de departe o reteta nemaipomenita, insa ma intrebam daca as putea inlocui zaharul pudra cu zahar brun?
RăspundețiȘtergereSigur poti sa inlocuiesti zaharul cu zahar brun, dar trebuie macinat. Zaharul brun va schimba un pic textura, fiind umed.Probabil ca turtele vor fi mai moi. Gustul ma tem ca va fi destul de diferit, dar cred ca va fi bun. Sper sa nu fie prea puternic, totusi. De asemenea, s-ar putea sa difere un pic timpul de coacere. Poti sa faci o incercare din jumatate sau un sfert de portie de aluat ca sa vezi daca iti place mai mult cu zahar brun.
ȘtergereBună.
RăspundețiȘtergereCuloarea bruna-maronie a turtelor dumneavoastră care apar în poza de prezentare mie nu mi-a ieșit.
Ale mele sunt de culoare mai deschisa, iar gustul este fantastic. Sunt foarte mulțumită de aceasta rețetă.
Cu ce se colorează, adăugați și cacao în compoziție?
Culoarea depinde foarte mult de culoarea scortisoarei si a galbenusurilor. Condimentele trebuie sa fie macinate foarte-foarte fin. Ouale cu coaja maronie au de obicei galbenusul portocaliu.
ȘtergereTurtele din poza au fost unse inainte sa fie coapte complet cu un amestec de galbenus si lapte/frisca. De aceea sunt mai inchise decat turtele simple.