18 septembrie 2012

Premiul si lucrarea mea de la Campionatul International de Gatit in Aer Liber: Anotimpurile vietii

Stau si ma uit la cupa castigata cu lucrarea mea de la Campionatul de International de Gatit in Aer Liber care a avut loc la Cluj saptamana trecuta. A insemnat atat de mult pentru mine! Sa fiu chemata pe scena prima, sa fiu felicitata in mod deosebit pentru munca mea si numita cel mai bun cofetar e mult mai mult decat mi-am imaginat ca voi merita.  Va dati seama, eu, in sortuletul meu de gospodina si cu prima mea bonetica, intre maestrii bucatari renumiti pe plan international?!
Cu cata prietenie am fost primita de ei!


Ma trec frigurile si acum si mi se umple ochii de lacrimi. Am devenit prea sensibila de atunci. In mod cert, a fost un soc pentru mine. Oare nu s-a gandit nimeni ca as putea face un atac de cord la asemenea surpriza?
Am fost atat de surprinsa si de emotionata, incat multe lucruri nici nu le-am observat. De exemplu, am primit o medalie de aur care habar n-am cand mi-a fost atarnata de gat.

Rita plangacioasa! Sotul meu dragut care a stat toata ziua in jurul meu radea de se prapadea: "Te-au scos din multime ca pe iepure. Te-au prins de urechi si hopa sus!" Asa a si fost. Surpriza totala. Cand am coborat de pe scena tremuram toata. M-au imbratisat noii mei prieteni pe care i-am descris in postarea trecuta.

M-au strans la piept si s-au bucurat foarte mult pentru mine. Apoi m-am pozat fara sa-mi amintesc cu doi baieti minunati din echipa Marvic, care au concurat la amatori, Adrian Neag (in dreapta) din Fagaras si Ciprian Tataru (in stanga) din Cluj-Napoca.
poza incarcata de Adrian Neag, caruia ii multumesc pentru amabilitate

Asta-i mutra mea plansa dar fericita dupa ce n-am dormit doua nopti :))

           Si cum spuneam, stau si ma uit la cupa.
A doua zi dupa concurs parca nu ma mai bucuram asa mult de ea. Mi se perindau prin cap amintirile celor doua zile si a oamenilor extraordinar de calzi si de deschisi pe i-am cunoscut. Fata de aceste amintiri cupa era doar un obiect stralucitor si rece. Asa ca i-am mesterit o floricica. I-am pus-o la baza.

Nici o schimbare majora. Ei, dar acum sunt din nou fericita. Tot uitandu-ma la ea mi-am dat seama ca pot s-o privesc cu alti ochi. Daca o consider amintirea acelor zile frumoase si semnul recunoasterii muncii mele din partea unor oameni pe care-i respect si-i admir, stralucirea ei devine calda si  pretioasa. Nu e ciudat cum suntem in stare sa ne schimbam sentimentele imediat ce ne punem o alta pereche de ochelari? Poate ca ar trebui s-o facem mai des. Am vedea cu totul diferit viata noastra si pe oamenii cu care ne petrecem zilele.

           Pentru experienta unica de a intra in lumea maestrilor artei culinare si de a impartasi cu acestia pasiunea mea pentru prajituri si ornamente dulci sunt foarte recunoscatoare organizatiei A.C.E.E.A. - Asociatia Culturala Euro Est Alternativ , care a organizat, impreuna cu sponsorii care i s-au alaturat, Campionatul International de Gatit in Aer Liber. Aici sunt acceptati si amatorii, tocmai pentru a intra in contact cu lumea artei culinare si pentru a se dezvolta, implicit. Iar la Cluj s-a organizat prima editie a Cupei Bloggerilor in cadrul Campionatului.Ei s-au ocupat de organizarea evenimentelor, inclusiv a spectacolelor care au avut loc in cadrul campionatului, dar si de strangerea de fonduri. Merita sa intrati pe linkrile puse de mine si sa aruncati o privire pe cele doua siteuri. Cine stie, poate va tenteaza si pe voi o asemenea experienta.Puteti sa le adresati intrebarile voastre cu increderea ca veti primi un raspuns prompt, asa cum am primit si eu.

      Dar sa revenim la aventura mea. Cand am descoperit ca as putea concura la acest campionat, mi-am imaginat imediat cum as putea pune in scena tema cea mai importanta a vietii noastre - viata insasi, interpretata ca anotimpuri.
      Am denumit lucrarea Anotimpurile vietii.
Din momentul in care mi s-a aratat aceasta idee, n-am mai avut pic de liniste. Am lucrat cateva zile, zi si noapte, ca sa-mi pot finaliza proiectul.Mi-am propus sa folosesc exclusiv ornamente din royal icing pentru a sublinia minunatia vietii, gratia fiecarui moment important din viata noastra, combinandu-le cu obiecte din turta dulce care sa exprime continuitatea vietii noastre pe pamant si legatura noastra cu pamantul. Am mai lucrat cu aceste materiale, asa ca nu mi-a fost greu deloc sa  fac orice lucrusor mi-a trecut prin cap. Am vrut totusi sa caut un sfat pentru a face obiectele din royal icing mai rezistente.
        Am avut norocul sa o gasesc pe Paula, doamna care posteaza tutoriale excelente despre crearea structurilor din royal icing pe blogul The Vanilla Bean Baker . Dupa cateva mailuri schimbate, am devenit foarte bune prietene. M-a inspirat la crearea filigoriei care in imaginatia mea reprezenta raiul, trecerea noastra in lumea sufletelor, dar nu singuri, ci impreuna cu toti cei pe care i-am iubit in viata pamanteasca.
Asa ca ii dedic Paulei lucrarea mea si ii multumesc pentru sfaturi si inspiratie.

         Ma uit la cupcakesurile astea si-mi aduc aminte ca am uitat acasa fulgii de nea pe care i-am facut special pentru ei. Asta, pe langa necazul pe care l-am avut cand am scapat pe jos tocmai cutia cu fluturii de primavara si stelele pentru tortul de iarna. Noroc ca am avut la mine bombonelele astea care s-au asortat perfect cu globurile din vaza.
      Si acum ma intorc la povestea mea despre Anotimpurile vietii.

Mi-am imaginat momentul nasterii impreuna cu cupcakesuri cu levantica decorate de primavara, cu fluturi, bineinteles, si floricele de levantica.
Modelul de pe leaganul bebelusului reprezinta un vlastar nou. Am pus aceasta poza ca sa vi-l arat pe sotul meu (in camasa cu carouri), mare ajutor si sustinator al meu, totodata degustator de frunte care nu face nazuri niciodata.
Trecem la vara vietii, unde am folosit culoarea roz, semn de optimism si romantism, momentul in care ne alegem sufletul-pereche. Si daca e vara, am glasat cu zahar petale de trandafiri albi tiviti cu roz pe care i-am folosit ca decor pentru tortul cu iasomie si jeleu de trandafiri si pentru cupcakes cu crema de trandafiri.
 Totul este rotund, exprimand perfectiunea.
Anotimp bogat, toamna vietii este momentul implinirilor, al apropierii de pamant, de natura, dar si perioada in care cei mai multi dintre noi ne retragem in spatele mastilor, incetam sa cautam noul.
In acelasi timp ne redescoperim si devenim asezati, multumiti de noi insine. Prajitura rasturnata cu struguri si cu busuioc, imbibata cu sirop de caramel si struguri plini de seva verii, este compania perfecta pentru acest anotimp.
Iar iarna, anotimpul in care sarbatorim Craciunul, este unul al calmului, al intelepciunii si al trecerii noastre in lumea sufletelor.

Disparem incetisor din peisajul pamantesc, dar numai pentru a exista in continuare, impreuna, intr-o alta lume, curata, in care ducem cu noi un singur bagaj: cel al dragostei.

Astfel ca banca ninsa ramane goala, iar sufletul nostru se inalta in universul iubirii care ne-a calauzit si in lumea pamanteasca.

Nu-i asa ca e foarte frumoasa viata noastra privita de sus?

Mai pun o poza cu juriul si una cu cei care ma urmareau in timp ce aranjam standul si la culcare cu mine!






14 comentarii:

  1. ....... Cuvintele sunt putine si de prisos... Totul este la superlativ, draga Rita! Ideea ta, aranjamentul, pasiunea si daruirea ridicate la rang de ARTA culinara (si nu numai). Privesc si nu ma satur, privesc si nu stiu ce ma incanta mai tare. Totul este superb lucrat, cu multa minutiozitate si atentie. Felicitari din toata inima pentru premiul primit, il meriti cu prisosinta!!!
    Cel mai tare insa, ma bucura faptul ca ai intalnit oameni calzi si frumosi, primitori si deschisi, care iti vor ramane prezenti in amintire dar poate si alaturi, in viata de zi cu zi. Ca prieteni.
    Bravo, bravo, bravo si la cat mai multe aventuri personale de acest fel!!+++++++++++++
    Numai bine, cu mult drag!

    ps plus-urile sunt opera lui Norocel :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha! Deci mai am un prieten. Ma bucur. Transmite-i mangaierile mele lui Norocel. Va multumesc amandurora de vizita si de cuvintele frumoase. Ma mai incarca cu energie, ca deocamdata am cam obosit. Te pup, Roxana.

      Ștergere
  2. Lucrările au fost deosebite, indicatorul cel mai bun este invidia pe care am simtit-o in câteva comentarii, nu mai spun de elogii, toţi au fost impresionaţi. Eu unul eram convins că te vei prezenta la superlativ, am un ochi format şi nu m-am îndoit nici o clipă de tine. Continuă, te mai aşteaptă surprize în viitor şi sunt sigur că şi alte premii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc din tot sufletul pemtru comentariu, dar mai ales pentru sansa pe care mi-ati oferit-o pentru a iesi din bucatarioara mea in lumea mare a maestrilor bucatari. De continuat voi continua cu siguranta pentru ca imi face o mare placere sa ma joc cu dulciurile. Va imbratisez cu drag.

      Ștergere
  3. Iarasi zic cu drag : felicitari. Le meriti din plin.
    Cred ca si Micul Print iti trimite ceva de sus...apropo Horia l-a citit de curand si e ferm convins ca exista.
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Dana. Micul Print exista cu certitudine in fiecare dintre noi. Numai ca unii il alunga. Altii, care se straduiesc sa-l mentina viu in universul sufletului lor sunt fericitii care vor ramane vesnic copii.
      Va pup pe amandoi.

      Ștergere
  4. Rita, sunt mandra de tine!!! Si... desi nu te cunosc aproape de loc...citind postarea ta (dar si emotiile tale lasate printre randuri), m-ai emotionat de-a dreptul, si mi-ai incantat atat ochii cat si sufletul. Felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Paula. Sper ca ne vom intalni cat de curand.

      Ștergere
  5. .. adevaratele comori suntem noi oamenii. Nu pot sa nu remarc faptul ca noi toti ne bucuram atunci cand suntem apreciati pentru ceea ce facem . Suntem dusi la sublim cand ceea ce facem devine pasiune si ne este deasemenea recompensata 'osteneala" . E normal ca acele trairi emotionante sa nu le uiti , sa-ti fie mereu motiv de inspiratie , sa-ti doresti sa le retraiesti si sa zambesti de fiecare data cand iti aduci aminte . Lucruri frumoase ies din mainile tale , ma bucur ca te cunosc si apreciez ceea ce faci :) supercalifragilisticexpialidocious :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adrian, iti multumesc pentru gandurile frumoase si ma bucur la fel de mult ca si tine ca ne cunoastem, chiar daca nu datorita blogului. Totusi, pe aceasta cale ne cunoastem o alta fata, una pe care n-o prea afisam in mediul in care ne invartim. Asa-i ca-i o lume mult mai frumoasa si mai plina de poezie? Tu, care iubesti gatitul si arta culinara, sigur esti de acord.

      Ștergere
  6. Vai, da' ce stii sa emotionezi omu'!!:P Ma faci sa plang aici, de parca eu as fi fost acolo si am trait toate emotiile tale. Draga de tine, esti minunata si ma bucur din suflet ca ai castigat, doar esti cea mai buna!!! Tema aleasa de tine, motivele si toate explicatiile tale m-au facut sa cred ca juriul a ales corect. De fapt, sunt sigura! Felicitari din inima si cat mai multe premii! Te puup!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sotul meu spune ca sunt spaima internetului. De multe ori mi se intampla sa-i emotionez pe ceilalti pana la lacrimi. Ar trebui sa incetez, ca altfel vom deveni toate niste plangacioase. :)) Multumesc ca esti alaturi de mine.

      Ștergere
  7. Superbe decoratiunile! dar cel mai mult imi place tabloul si felul in care ti-ai asternut gandurile ,in fata noastra, prietenii virtuali

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma simt destul de libera cand scriu. Sunt un om exact ca ceilalti, cu aceleasi sentimente, bucurii si intristari, cu aceleasi probleme si aceleasi cu vise simple. Nu prea am de ce sa nu scriu ceea ce simt. Spre norocul meu, in ultima vreme am avut parte de multe bucurii datorita blogului si datorita noului meu hobby. Ma face foarte fericita gandul ca toti din jurul meu zambesc cand vad micile mele decoratiuni.
      Multumesc de vizita, Doinitza.

      Ștergere