8 iulie 2012

Cum se imbraca un tort cu fondant



Pentru imbracarea unui tort cu diametrul de 26 cm avem nevoie de urmatoarele:
tortul asamblat
pandispan suficient ca sa imbracam tortul (3 foi din comert)
3-4 linguri de unt topit
fondant din 300 gr de marshmallows

Lucram cu sucitorul, foarfeca, dispozitivul circular de taiat, liniar si pensula.

Timp de lucru: 1 ora pentru asamblarea tortului cu pandispan, cel putin 2 ore pentru prepararea fondantului si imbracarea tortului.

Ca sa imbracam tortul fara cusur, cel mai important este ca tortul sa fie perfect, fara colturi care ies, fara firimituri. De asemenea, trebuie sa alegem un tort care sa aiba suficienta tinuta pentru a sustine greutatea fondantului si a ornamentelor. Ca sa fie perfect, eu imbrac tortul asamblat in pandispan. Acesta poate fi facut de noi sau cumparat. Pandispanul din magazin are o grosime uniforma si o tinuta foarte buna. Trebuie sa fim atente totusi ca foile sa nu fie crapate.
Tortul trebuie asamblat cu o zi inainte de a-l imbraca efectiv in fondant - aici ma refer la asamblarea cu tot cu pandispan.
Incepem cu asamblarea tortului. Tortul va fi asamblat neaparat in forma cu inel ca sa fie perfect rotund. Il punem in frigider 1-2 ore, apoi incepem sa-l imbracam in pandispan.
Transferam tortul pe suportul final. Ungem putin partea laterala si pe cea superioara cu crema, pentru a putea lipi pandispanul. Masuram cu liniarul inaltimea tortului. Facem semne mici pe marginile pandispanului, asezam liniarul si taiem pe langa acesta o fasie pe care o probam pe tort. Fasia trebuie sa aiba exact inaltimea tortului.

Taiem apoi restul fasiilor la aceeasi latime cu prima.

Lipim fasiile de pandispan de partea laterala a tortului, una in prelungirea celeilalte. Ultima fasie o taiem la locul ei, cu foarfeca, cu 1 cm mai lung. Strangem fasiile de pandispan cu mainile ca sa se aseze bine. Taiem surplusul cu foarfeca.














Urmeaza partea superioara. Asezam o foaie de pandispan pe tort si taiem roata cu foarfeca.














Ne apropiem din aproape in aproape de forma finala ca sa nu riscam sa taiem prea mult din el. Cand are forma dorita, completam cu o alta bucata de pandispan pe care o asezam foarte strans langa cealalta. Taiem cu foarfeca pana cand are exact forma tortului, fara iesituri si colturi.

Luam o bucata de folie alimentara  mai lunga cu vreo 15 cm decat perimetrul tortului, il indoim in trei sau patru pentru a capata rezistenta, apoi il strangem in jurul tortului impreunand capetele. Mare grija sa nu va cada tortul in poala! Eu am patit-o.














Lasam tortul in frigider pana a doua zi. Curatam cu pensula uscata toate firimiturile.


Inainte sa-l imbracam in fondant, tortul se pensuleaza de doua ori cu unt topit, in strat subtire, insistand asupra locurilor unde se intalnesc bucatile de pandispan. Intre pensulari, tortul se pune cateva minute in frigider ca sa se intareasca untul.

Tortul se pastreaza in frigider, pana in momentul in care il imbracam in fondant.

Cel mai usor lucram cu fondantul proaspat preparat. Dupa ce-l preparam ( vezi Fondant din marshmallows ), il intindem cu sucitorul pe masa de bucatarie unsa in strat subtire cu ulei de palmier. Luam uleiul in palme, frecam putin palmele si ungem masa. La fel ungem partea de sus a fondantului si sucitorul. Ridicam din cand in cand foaia de fondant si o intoarcem pe partea cealalta. O sa punem foaia cu partea care a fost in contact cu masa spre exterior, pentru ca este mai fina. Foaia trebuie sa aiba o grosime de aproximativ 2 mm. Din cand in cand verificam daca foaia este indeajuns de mare pentru a acoperi tortul. Trebuie sa tineti cont de inaltimea marginilor tortului si sa mai aveti o rezerva de vreo 5 cm. Foaia va trebui sa depaseasca diametrul tortului cu aproximativ 12-15 cm de fiecare parte.

Asezam tortul pe o suprafata unde avem acces usor la el pentru a-l imbraca. Curatam toate firimiturile din jur pentru ca fondantul care cade de pe tort sa fie refolosibil.
Rulam foaia de fondant pe sucitor si il desfasuram peste tort, avand grija sa incepem astfel ca foaia sa porneasca de pe masa.

Acum indepartam roata-roata marginea foii de tort ca in imaginea de mai sus si netezim in acelasi timp fondantul pe partea laterala a tortului. Nu ajungem la baza tortului pana cand nu l-am rotit complet netezind si indepartand marginea fondantului de baza tortului.

Daca lucrati cu rabdare, foaia se va intinde perfect, fara imperfectiuni.
Taiem surplusul de fondant cu foarfeca, dar nu foarte aproape de baza tortului. In timp ce taiem, rotim tortul ca sa ne fie la indemana. Altfel riscati sa taiati prea mult. Fondantul ramas se impacheteaza in folie pentru utilizari ulterioare. Ramane destul de mult fondant, dar daca faceti mai putin nu-l puteti intinde ca sa fie suficient de mare.

In aceasta faza mai netezim partea laterala a tortului si taiem in acelasi timp surplusul cu dispozitivul de taiat circular. Cu varful unui cutit se introduce capatul fondantului (2-3 mm) sub tort. Avem grija sa nu lasam urme pe fondant.

Sa nu lasati tortul in apropierea chiuvetei pentru ca se pateaza daca ajung la el stropi.
Examinam tortul si alegem partea din fata a tortului (cea mai frumoasa). Trebuie neaparat sa puneti un semn, pentru ca in timp ce ornati o sa uitati 100%. Semnul meu a fost frunzulita.


Lipiti ornamentele mici prin pensulare cu apa sau cu royal icing pe cele mai grele.
Tortul imbracat in fondant nu prea poate fi pus in frigider. Daca totusi il ornati inainte de a-l prezenta, incercati sa puneti langa el o cutiuta cu bicarbonat de sodiu pentru a absorbi umezeala si deasupra o cutie de carton. Eu nu am incercat niciodata, dar am citit ca altfel tortul va fi cu condens cand il scoatem din frigider.
Sper ca v-am fost de folos.

12 comentarii:

  1. Offfff , emotiile mele cresc din ce in ce mai mult !!!! Am sa tin cont de sfaturile tale si-ti multumesc din suflet ca acum stiu exact cum sta treaba cu torturile imbracate in fondant !!! Sper sa-mi fac curaj !! :);)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-i greu deloc daca ai un pic de experienta cu aluaturile framantate.
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Te felicit pentru rabdarea si talentul tau.Cu pasta de marshmalow ma impac cel mai bine,mi se pare ca se lucreaza cel mai usor.Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, Flory. E nevoie de multa rabdare, intr-adevar, ca sa ornezi torturi. Trebuie sa fie totul cat mai aproape de perfectiune. Atentia la detalii conteaza enorm.Si mie imi place sa lucrez cu pasta de marshmallows. Simt o mare placere cand modelez ceva din pasta molicica cu miros placut.

    RăspundețiȘtergere
  5. O postare foarte bine detaliata si foarte utila!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, Haplea. Ma bucur enorm ca ti-a placut postarea mea. Si, asa cum am mai spus-o, sper sa fie de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  7. am reusit si eu sa fac pasta aceasta. a iesit numai buna de intins :) abia astept sa cumpar foi de pandispan sa incerc si eu un tort. pana atunci insa, o intrebare: tortul propriu zis il pot face cu orice fel de crema? si pot insiropa blaturile? ca as vrea sa fie un tort si gustos nu numai aspectuos.
    oricum multumesc de explicatii, sunt pretioase!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, Ralu. Poate fi, teoretic, orice tort. Vara sa eviti totusi torturile cu prea multa frisca. Poti insiropa si blaturile, in afara foilor de pandispan, dar nu exagera. Totul depinde de decoratiile pe care ai de gand sa le asezi pe tort. Daca ai o decoratiune lunga pe verticala si grea, risti sa se rastoarne. Daca nu, ramai in limitele bunului simt atat cu crema cat si cu insiropatul. Daca nu exagerezi, n-ar trebui sa ai nici o problema. Daca ai facut deja fondantul, iti va fi greu sa-l intinzi dupa o vreme. Incalzeste-l putin in cuptorul cu microunde si mai framanta-l o data inainte de a-l intinde.

    RăspundețiȘtergere
  9. Blatul initial al tortului asamblat a fost dublat cu unul din pandispan cumparat? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna Rita,
    Am si eu o intrebare: daca vreau sa imbrac un tort patrat cu fondant, crezi ca merge? ma intreb cum fac la colturi...sper sa pot sa-l intind! ce zici?
    Multumesc frumos. azi fac fondantul si maine tortul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur o sa-l poti intinde. Nu va fi nici o problema. Doar sa ai grija sa indepartezi fondantul de la baza tot timpul si sa lucrezi de sus in jos, netezind marginile si colturile.
      Am cautat un filmulet pentru tine pe youtube.
      http://www.youtube.com/watch?v=N5yrYZgIXr8
      Bafta!

      Ștergere