Ingrediente pentru cosulete:
250 gr faina125 gr unt la temperatura camerei, taiat cubulete
1 praf de sare
80 ml apa la temperatura camerei
Ingrediente pentru umplutura:
120 gr alune macinate fin20 gr cacao
120 gr zahar brun
4 oua
2 linguri de smantana
1 lingura de rom sau cateva picaturi de esenta de rom
1 praf de sare
Pentru decorare:
100 gr migdale feliate3 linguri de zahar
doua mere
migdale sau alune imbracate in ciocolata
Prepararea cosuletelor:
Intr-un vas cu fund larg amestecati faina cu sarea, apoi framantati faina cu untul printre buricele degetelor pana cand arata ca niste firimituri fine. Adaugati apa si framantati din cateva miscari scurte. Impachetati aluatul in folie si lasati-l sa se odihneasca in frigider o ora.
Prepararea umpluturii:
Amestecati bine alunele macinate cu cacaoa si cu sarea.
Bateti ouale intregi cu zaharul pudra pana se albesc si devin o crema consistenta.
Adaugati alunele in doua transe, amestecand cu lingura de lemn de jos in sus, usurel. Adaugati smantana si romul.
Umplutura nu este prea dulce, iar aluatul cosuletelor nu are zahar deloc. Daca doriti, puteti mari cantitatea de zahar. Migdalele caramelizate aduc un plus de dulceata.
Asamblarea cosuletelor:
Preincalziti cuptorul la 180 gr.C.
Intindeti aluatul pe masa presarata foarte fin cu faina.
Taiati discuri din aluat si imbracati cu ele formele de cosulete unse in prealabil cu ulei.
Puneti cosuletele pe o tava, umpleti-le aproape pana la marginea de sus cu umplutura de alune si coaceti-le timp de 25 -30 de minute sau pana cand marginea cosuletelor devine aurie.
Lasati-le sa se racoreasca putin, cat sa putati tine in mana formele, apoi scoateti cosuletele si puneti-le la racit pe un gratar.
Pentru ornamente:
Se pun migdalele impreuna cu zaharul intr-o tigaie intinsa pe foc mediu. Caramelizam migdalele amestecand continuu. Cand capata o culoare frumoasa le golim pe hartie de copt si le separam imediat, astfel incat sa nu se formeze gramajoare.
Taiem merele feliute subtiri si le punem in tava tapetata cu hartie de copt in cuptorul preincalzit la 160 gr.C timp de 10 minute, cat sa se usuce putin. Aveti grija sa nu le ardeti. Imediat ce le scoateti din cuptor, taiati din ele floricele cu decupatorul.
Alunele se prajesc tot in cuptor, pe tava tapetata cu artie de copt.
Aranjam ornamentele pe fiecare cosulet.
Servim cu mare drag cosuletele si ne bucuram impreuna de toamna asta splendida!
cat sunt de frumoase, le-a papa pe toate!
RăspundețiȘtergereCe bine arata si au un aer de toamna calda!
RăspundețiȘtergereCat sunt de frumoase!!
RăspundețiȘtergereMultumesc, fetelor! Pacat ca nu va pot servi cu cate un buchetel. :))
RăspundețiȘtergereSunt super faine.Ti-am mai spus,eu una as tine de decor dulciurile facute de tine.
RăspundețiȘtergereTe felicit din toata inima pentru castigrarea cupei,o meriti cu prisosinta.
Te pup cu drag!
Maaama, comentariul asta mi-a mers la suflet! Toata lumea intreaba daca se pot manca turtele mele pe care lucrez de numai. Daca tu n-ai manca nici cosuletele, la care eu n-am avut nici o rezerva, pot sa spun cu mana pe inima ca esti printre putinii care ma inteleg.
ȘtergereFoarte frumoase cosulete!! Frumos ornate si prezentate!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Paula. Pup!
ȘtergereWauuu ce faina prezentare1Aerul asta tomnatec e tare placut.Cosuletele sunt grozave...imi plac tare mult.
RăspundețiȘtergereFelicitari draga mea!
Te pup:-)
Multumesc, Angelica. Imi place toamna la fel de mult ca celelalte anotimpuri. Ar fi fost pacat sa n-o intampinam cum se cuvine. :))
RăspundețiȘtergereCat sunt de dragalase si de imbietoare!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Alina. Incantata de cunostinta.
ȘtergereMinunate cosuletele, fix pentru toamna ♥
RăspundețiȘtergereTe pup!
Andreea, imi pare rau ca n-am observat comentariul tau. Era in spam. Acum e deja iarna, asa ca te astept din nou, de data aceasta, la frumusetile iernii. Te pup!
ȘtergereCat sunt de frumusele !!! <3 <3
RăspundețiȘtergereStii cat de mult iubesc eu toamna , nu ? ;)