4 august 2012

Placinta cu iaurt


E sambata seara si eu bloguiesc. Fiecare cu distractia sa.
Aceasta postare putea fi facuta foarte bine de catre Angela Lapadat, pe post de invitata. Asta, pentru ca am urmat reteta ei de Placinta cu iaurt aproape pas cu pas, fara sa adaug ingrediente suplimentare. Aceasta placinta delicioasa are tot ce trebuie. Am facut-o imediat ce am descoperit reteta si de atunci ni se face pofta de ea saptamanal.
Am fost incantata de ea, dar m-am gandit la inceput ca nu are nici un rost sa scriu inca o data reteta care poate fi gasita pe blogul Angelei, totusi o postez cu gandul la prietenele mele care nu prea cotrobaie pe blogurile culinare. Ar fi mare pacat sa nu incerce si ele acest deliciu gata din doua miscari si trei piruete prin bucatarie.
E adevarat ca pe caldura asta te coci si tu impreuna cu ea daca nu esti smechera sa te retragi in alta incapere, sa citesti cateva randuri sau sa sorbi un suc cu picioarele in sus pe terasa. Poti sa te intorci linistita in bucatarie dupa o jumatate de ora buna ca sa inspectezi culoarea ei si, cand esti multumita, o scoti repede din cuptor si fugi cat vezi cu ochii pana cand se raceste, ca altfel mori de pofta!

Acestea fiind zise, rescriem reteta.

Ingrediente:

un pachet de 400 gr de foi de placinta
800 gr iaurt gras 10% grasime
6 oua
150 gr zahar
2 lingurite de esenta de vanilie sau 1/2 lingurita praf de vanilie
coaja rasa de lamaie
150 gr de unt topit

Pentru ornat: 50 gr zahar pudra aromatizat cu coaja de lamaie

Mod de preparare:

Zaharul pudra aromatizat cu coaja de lamaie se prepara cu cel putin o zi inainte de folosire.
Radem pe razatoarea mica coaja unei lamai si o distribuim in strat cat mai subtire pe o farfurie, peste 50gr. de zahar. Dupa un timp, zaharul se va impregna cu sucul cojii de lamaie. Sfaramati cu degetele cocoloasele formate. Lasam sa se zvante cateva ore, apoi punem zaharul intr-un recipient bine inchis.


Scoatem pachetul de foi de placinta din congelator cu o jumatate de ora inainte de a ne apuca de treaba, ca se dezghete, dar nu cu mult timp inainte. Eventual, puteti sa-l puneti in frigider cu cateva ore inainte.
Pornim cuptorul la 200 gr C (foc mediu spre mare). Vom scade temperatura la 175-180 gr.C imediat ce punem placinta in cuptor. Pentru ca placinta sa iasa frumos crescuta e esentiala temperatura potrivita a cuptorului.

Separam ouale, apoi amestecam galbenusurile cu iaurtul, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie.
Batem spuma tare albusurile cu un praf de sare si cu zaharul.
Adaugam spuma la compozitia de iaurt in doua transe.














Topim untul si tapetam tava cu hartie de copt.
Despachetam foile de placinta, le impartim in trei parti egale si lucram cu una din parti. Restul foilor le impachetam la loc in folie ca sa nu se usuce.
Asezam deasupra foilor tava, taiem foile dupa dimensiunea acesteia si resturile le acoperim cu folie.

Punem prima foaie in tava, o pensulam cu unt topit, apoi repetam pana cand terminam de pus toate foile si resturile ramase. Trebuie pensulata cu unt fiecare foaie.

Distribuim deasupra foilor jumatate din compozitia de iaurt.

Scoatem jumatate din foile de placinta ramase si repetam operatiunile de mai sus. Urmeaza restul compozitiei de iaurt, apoi foile de placinta ramase. Resturile de foi le rupem bucati de 3-4 cm si le punem deasupra. Pensulam cu unt topit. Aceste bucatele de foi vor arata foarte bine cand placinta va fi coapta.

Punem placinta in cuptorul preincalzit si o coacem in jur de 45 de minute. Cand suprafata ei devine aurie, o scoatem din cuptor si dupa ce se raceste, presaram deasupra zahar pudra aromatizat.

Nu-i asa ca-i floare la ureche?


10 comentarii:

  1. Faina de tot, si eu zic de mult ca o sa fac bunatatea asta, pana atunci servesc de la tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stai sa vezi cum o s-o faci una-ntruna. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, da! Bunatate de la Angela. ♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata minunat,mi-ai facut o pofta de zile mari!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Hello my friend :)
    Ma bucur tare mult ca iti place placinta si am impresia ca si tu o vei repeta la fel ca si mine :P
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Am s-o fac foarte des. Rece, din frigider, e excelenta. Multumim pentru reteta, Angela. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ahh, ce bine arata! Si cat de buna trebuie sa fie!! Musai s-o incerc si eu zilele urmatoare, mai ales ca s-a racorit afara, deci nu ne coacem impreuna, si eu si placinta. :)
    Multumesc, Rita si Angela!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bucur si eu de racoarea de afara. In sfarsit ma pot apropia de cuptor. Angela merita toata recunostinta noastra pentru reteta asta rapida. Te pup!

    RăspundețiȘtergere