Am vrut sa fac Charlotte cu zmeura, dar m-am razgandit in ultimul moment si am facut inca un blat, de data aceasta rotund, pentru baza tortului. Asa ca o sa-l numesc tort rulada. Iar pentru ca am avut parte de multe nemultumiri legate de semintele de zmeura, am folosit un sos din care am indepartat o parte din acestea, ceea ce va recomand si voua.
Ingrediente pentru piscot:
3 oua3 linguri de zahar
3 linguri de faina
1 lingura de ulei
esenta de vanilie
Din aceste ingrediente vom pregati o rulada, apoi, un blat rotund de 26 cm, folosind aceleasi cantitati.
Ingrediente pentru crema:
500 gr mascarpone10 linguri de miere
300 ml smantana pentru frisca
1 plic intaritor de frisca
1 plic de gelatina (10 gr)
100 ml lapte
Ingrediente pentru sosul de zmeura:
300 gr zmeura100 gr zahar vanilat
2 linguri de zeama de lamaie
2 linguri de amidon
Pentru asamblat rulada:
200 gr gem de zmeuraPentru ornat:
zmeura si alte fructe de sezonPrepararea piscotului:
Separam ouale si batem spuma tare albusurile. Galbenusurile le omogenizam, adaugand uleiul putin cate putin, ca la maioneza, apoi esenta de vanilie.Incorporam galbenusurile in albusuri, presaram faina deasupra si o incorporam cu miscari usoare de jos in sus.
Coacem piscotul intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt, la 180 gr.C (foc mediu) timp de 15 minute.
Imediat dupa coacere, cat este calda, rasturnam foaia de piscot pe un prosop de bucatarie presarat cu zahar pudra. Desprindem foaia de copt de pe fundul piscotului si il rulam impreuna cu prosopul. Lasam sa se raceasca.
Preparam inca o portie de piscot, dar de aceasta data il vom coace in forma de tort rotunda.
Lasam blatul sa se racoreasca putin, apoi desprindem foaia de copt si lasam sa se raceasca pe un gratar.
Prepararea cremei:
Presaram gelatina peste lapte si o lasam sa se hidrateze 10 minute.Punem laptele in cuptorul cu microunde 15 secunde, pana cand devine caldut si se topeste gelatina. Amestecam bine si lasam la racit pana cand pregatim restul cremei.
Batem mascarponele ca sa devina pufos. Adaugam mierea si esenta de vanilie.
Incorporam laptele cu gelatina si punem crema in frigider o jumatate de ora sa se intareasca putin. Batem spuma tare frisca cu intaritorul de frisca dupa indicatiile de pe pliculet.
Adaugam frisca in doua transe la crema de mascarpone si punem in frigider pana cand tortul este gata pentru a fi asamblat.
Prepararea sosului de zmeura:
Incalzim la foc mic zmeura, impreuna cu zaharul vanilat pana cand da in clocot.Incorporam amidonul si fierbem un minut ca sa se ingroase, apoi adaugam zeama de lamaie.
Daca nu va plac semintele, treceti o parte din sos printr-o strecuratoare fina. Lasam sa se raceasca.
Asamblarea ruladei:
Scoatem rulada din prosop si o ungem in strat uniform, nu prea gros, cu gemul de zmeura. Daca gemul este prea gros, il incalzim putin si-l racim din nou inainte de a-l folosi. Rulam piscotul in acelasi sens in care a fost rulat cu prosopul. Lasam sa se odihneasca putin, apoi taiem felii groase de 1 cm. Punem cate o zmeura in mijlocul fiecarei felii.Asezam blatul rotund pe tava de servire, il insiropam cu 50 ml apa in care am dizolvat 2 linguri de zahar si montam inelul de tort. Punem un strat de crema de mascarpone, apoi aranjam piscoturile in jurul inelului de tort. Peste crema distribuim jumatate din sosul de zmeura, neuniform.
Urmeaza un alt strat de crema si sos, apoi ultimul strat de crema. Marmoram crema cu lama unui cutit tinut in pozitie verticala .
Lasam tortul 2-3 ore in frigider.
Indepartam inelul de tort inainte de servire si ornam tortul cu zmeura si cu alte fructe de sezon, eventual cu frisca batuta. Din pacate tortul meu n-a prea apucat la frigider, iar sedinta foto s-a desfasurat in mare viteza, sub privirile pofticioase ale familiei.
Acest tort l-am pregatit special pentru a participa la colectia de retete a Mihaelei , "Dulce Romanie" -Provocarea lunii iulie 2012, gazduita in aceasta luna de blogul Simplu si Bun.
Parca simt deja aroma usor acrisoara a zmeurelor in combinatie cu crema dulce...hmmmm, o nebunie! :)
RăspundețiȘtergereWeekend placut draga!
Angela, nu stiu cum observi imediat ce postez, dar iti multumesc pentru vizita. Familia mea a laudat cel mai mult rulada cu gem. Dar si crema e tare buna. Weekend placut!
RăspundețiȘtergereO bunatate de tort.Imi plac mult cremele cu mascarpone.
RăspundețiȘtergereAcum te-am descoperit,m-am inscris la tine pe blog si am sa mai vin in vizita.
Te pup!
Ma bucura foarte mult vizita ta. Cremele cu mascarpone imi plac si mie foarte mult. Pupici!
RăspundețiȘtergereesti mortala
RăspundețiȘtergereDiaaana! Ai fost pe la mine? Trebuie sa pun din cand in cand si cate o cana cu ceai pentru prietene. Sau poate va ajunge praji? Te pup!
RăspundețiȘtergereDa, am mai fost si am citit multe din ce ai postat; trebuie sa iesim la un ceai sa mai povestim, ca sunt bune si ceaiurile virtuale, dar parca mai gustoase cele reale.
ȘtergereTe felicit si te admir pentru ceea ce faci; esti o artista!
Diana scumpa, multumesc de incurajare. E prea mult ce spui tu, dar sunt de acord cu admiratia. Ne admiram reciproc.:))Cat priveste ceaiul,iesim neaparat. Pup!
ȘtergereNumai bunatati ai pe aici!O sa vin mai des ca ai cu ce trata musafirii::)
RăspundețiȘtergereDa, Teo draga, incet-incet o sa strang dulciuri de o cofetarie intreaga aici. Numai ca musafirii sunt pusi la treaba.:)) Te pup!
RăspundețiȘtergereWow, inca un desert minunat! Pot sa vin la tine in vizita, hai ca nu suntem departe una de alta! ;) Pupici si felicitari pentru retetele frumoase de pana acum, sunt convinsa ca vor mai fi multe!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Poliana. Te primesc cu mare drag, oricand. Pe bune! :))
RăspundețiȘtergere