Acest tort contine tot ce ne place mai mult: blat dens cu ciocolata, crema de vanilie fina si usoara presarata cu praline...
E un adevarat dezmat.
Cu aceasta reteta voi participa la concursul Dulce Romanie - Provocarea Lunii iunie 2012, lansata de Andie.
Ingrediente pentru blat ( diametru de 26 cm):
5 oua300 gr zahar pudra
150 gr unt
4 lingurite de cafea instant
100 gr ciocolata 55% cacao
2 linguri cacao
2 linguri de smantana
350 gr faina
1 pliculet de praf de copt
Pentru insiropat:
100 ml apa50 gr zahar
esenta de vanilie
Ingrediente pentru crema de vanilie:
400 ml lapte gras4 galbenusuri
150 gr zahar
4 linguri amidon
1 lingurita de esenta de vanilie
150 gr unt
250 gr mascarpone
200 gr de praline cu alune de padure
Cum se pastreaza albusurile ramase si la ce le folosim?
Pentru ornat:
100 gr de zahar caramelizatPrepararea blatului de ciocolata:
Se bate untul cu zaharul pana cand devine pufos. Se adauga ouale, unul cate unul. Urmatorul ou se adauga numai dupa ce oul de dinainte a fost bine incorporat. Se topeste ciocolata bucatele in cuptorul cu microunde (se scoate dupa fiecare 30 de secunde si se amesteca) sau pe baie de aburi. Se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Se amesteca cafeaua instant cu cacaoa si se adauga cateva linguri de apa fierbinte, amestecand pana cand amestecul devine cremos. Se adauga amestecul in compozitia de oua si se incorporeaza cu lingura de lemn.
Se incorporeaza apoi ciocolata, iar la urma, smantana.
Se adauga in trei-patru reprize faina amestecata in prealabil cu praful de copt, Intre reprize se amesteca doar cat sa se incorporeze cat de cat faina.
La sfarsit, se poate mixa amestecul 30 de secunde pentru omogenizare mai buna.
Se pune in forma de copt tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 180 gr.C timp de 15 minute, apoi se scade temperatura cuptorului la 160 gr.C si se mai coace aproximativ 35-40 de minute.
Nu deschideti usa cuptorului in timpul coacerii.
Blatul este copt cand se desprinde putin de marginile formei si trece testul cu scobitoarea.
Se lasa putin la racorit, apoi se desprinde cu un cutit de pe marginile formei si se pune pe un gratar pana la racirea completa. Se taie in doua pe orizontala.Blatul poate fi pastrat in folie alimentara 2-3 zile.
Prepararea cremei de vanilie:
Se amesteca galbenusurile cu zaharul, apoi se adauga amidonul si cate putin lapte pentru omogenizarea amestecului. Restul laptelui se infierbanta, apoi se toarna cate putin peste compozitia de oua, amestecand mereu.
Se incorporeaza untul si se acopera imediat cu folie alimentara pentru a evita formarea de cheag la suprafata. Se lasa la racit.
Se bate mascarponele pana cand devine pufos. Se adauga putin cate putin crema de vanilie racita, apoi esenta de vanilie.
Asamblarea tortului:
Se insiropeaza cele doua blaturi cu sirop de zahar cu vanilie: se incalzeste apa impreuna cu zaharul pana cand acesta se dizolva. Se lasa la racit, apoi se adauga putina esenta de vanilie.Se pune 1/3 din crema intre cele doua blaturi, deasupra se presara praline dupa plac, apoi, cu crema ramasa se imbraca exteriorul tortului.
Tortul se poate decora cu praline sau cu zahar caramelizat.
Decorurile din zahar caramelizat se fac pe hartie de copt cu lingura sau cu furculita, dupa ce caramelul s-a racit putin, astfel incat sa curga in fir grosut. Ornamentele sau pralinele se pun pe tort inainte de servire. In frigider, ornamentele devin mate si umede, iar pralinele, in contact cu crema, se inmoaie.
Dupa atata efort, cred ca meritam o felie de tort.
Excelent!!
RăspundețiȘtergereDa,e foarte bun.:))
RăspundețiȘtergereRita draga, ma alatur si eu admiratorilor tai si iti aduc multumiri pentru fair-play si altruism, pentru generozitatea de a-ti imparti experienta cu iubitorii de dulciuri. Retetele tale sunt intr-adevar comori deliciooase si luxul de amanunte pe care il dai, face ca pana si unui incepator sa-i reusesca o reteta complicata.Dumnezeu sa-ti dea pe masura, esti o persoana minunata si ma bucur enorm ca te-am cunoscut, fie si doar virtual!
RăspundețiȘtergereCu multa stima,
Monica