3 iulie 2012

Strudel cu branza si visine



A venit si momentul in care scot la iveala caietul cu retete de la mama mea. Si asta, ca sa va prezint una din cele mai bune prajituri pe care le facea. Mama era un as in prajituri. Ar fi si acum, dar nu prea mai are cui sa le faca.
O admiram cel mai mult pentru cremesul desavarsit si pentru tot ce insemna aluat dospit. Toate ii ieseau perfect. Forma, culoarea aurie, umplutura tocmai cat si cum era perfecta.
Strudelul era prajitura verii. In fiecare sambata, dupa amiaza, casa se umplea de parfumul fructelor care se coceau incetisor in cuptor. Strudel cu mere, cu visine si cu caise.
 Mama era o femeie foarte ordonata. Trebaluia cu siguranta unui general in bucataria curata, luminata de soare. O urmaream fermecata cum lucra cu aluatul care niciodata nu indraznea sa se razvrateasca. Se forma frumos, se intindea in foaie subtire, perfect rotunda, pentru ca imediat, mama sa o transforme intr-un sarpe lung din care se nasteau cat ai clipi doisprezece strudele egale, aliniate cuminti in tava. Le ungea cu pamatuful ei din pene de gasca cu untura topita si la cuptor cu ele! Nu stiu cum reusea sa le faca pe toate la fel, dar nici nu-mi pot inchipui ca ar fi indraznit careva sa o dezamageasca. Si pentru ca era multumita de ele, mama pudra finut strudelele cu zahar vanilat, ca sa fie si mai frumoase si mai imbietoare. M-ar cam tenta sa-i fac o vizita fulger si s-o rog sa faca strudele, apoi sa pun pozele ei langa ale mele, ca sa vedeti diferenta. Poate c-o voi face. Sau, si mai bine, o invit ca oaspete pe blog cu niste branzoici a-ntaia. Dar pana atunci, sa incercam sa ne imprietenim cu strudelele.

Ingrediente pentru aluat:

520 gr faina
2 oua
6 linguri de smantana grasa
un varf de cutit de sare
cateva linguri de apa calduta

apoi:

200 gr faina
150 gr untura
2 linguri de otet

Umplutura cu branza:

1 kg de branza de vaca dulce (dulce=nu sarata)
4 oua intregi
9-10 linguri de zahar, dupa gust
1 varf de cutit de sare
1 lingurita de coaja de lamaie sau de portocale
optional stafide
2-3 lingurite de esenta de lamaie
4-5 linguri de gris sau amidon

Prepararea umpluturii cu branza:
Pasam putin branza cu furculita pentru a fi mai cremoasa, apoi adaugam restul ingredientelor si mixam.

 Umplutura trebuie sa fie moale, dar sa nu curga. Daca este necesar, si asta depinde de cat de apoasa este branza, adaugati 2-3 linguri de gris in plus.

Umplutura cu visine:

1 kg de visine curatate de samburi
200-300 gr de zahar, dupa gust
2 lingurite de scortisoara macinata
3-4 linguri de gris

Prepararea umpluturii cu visine:
Scoatem samburii visinelor si le amestecam cu 100 gr de zahar tos ca sa-si lase zeama.

Lasam sa stea cel putin 10 minute, dupa care le stoarcem putin de zeama si le amestecam cu restul ingredientelor.

Prepararea aluatului si pregatirea strudelelor:

Se pune intr-un bol mare cam faina si se face o adancitura in mijloc. Se pun restul ingredientelor cu 2-3 linguri de apa calduta.

Se framanta bine pana cand devine un aluat pufos. Daca e nevoie, se mai adauga apa calduta. Aluatul format se transfera pe masa de lucru presarata cu faina si se mai framanta pana cand devine fin si elastic.

Se impacheteaza in folie alimentara si pune in frigider cel putin o jumatate de ora.

Intre timp puteti pregati umplutura si partea a doua a aluatului.

Topiti untura si lasati-o sa se racoreasca, apoi incorporati faina si otetul. Cu acest amestec vom unge aluatul intins.

Ca sa fie mai usor de uns, pastrati amestecul caldut (la temperatura corpului). Daca se intareste, puteti sa-l reincalziti la foc foarte mic doar putin, cat sa se unga mai usor. Asta e o smecherie inventata de mine.
Si acum, faceti ca mine, ca e mai usor: Impartiti aluatul in doua parti egale si lucrati cu una din parti. Cealalta parte o puneti deocamdata in frigider. Framantati inca putin aluatul pe masa presarata cu faina, pana cand nu se lipeste.

Intindeti o foaie cat mai subtire si cat mai rotunda (poate fi si patrata sau dreptunghiulara - cum reusiti).

Cand sunteti multumite, luati jumatate din amestecul de untura si intindeti-l cu partea exterioara a degetelor pe toata suprafata foii.

Rulati foaia, apoi taiati-o in 5-6 parti egale.













Vedeti ce bine arata?
Bucatile de la capete trebuie sa fie putin mai mari decat restul, pentru ca nu sunt la fel de groase. Bucatelele le pastram acoperite cu folie pana cand le folosim, ca sa nu se usuce.

Luati pe rand cate o bucata de aluat si intindeti-o intr-o foaie cam cat o coala de hartie.

In timp ce intindeti aluatul, ridicati-l des de pe masa ca sa nu se lipeasca. Puneti cateva linguri de umplutura in  lungul laturii mai mici, la distanta de o treime de la capat, apoi rulati.













Aliniati strudelele in tava tapetata cu hartie de copt, lasand distanta intre ele pentru a putea creste. Strudelele se pun in tava cu latura exterioara a aluatului in partea de sus.

La coacere se va deschide putin si va arata foarte bine. Ungeti strudelele cu putin ulei sau cu untura topita, apoi coaceti-le in cuptorul preincalzit la 200 gr. C timp de aproximativ 20 de minute. Se scot din cuptor cand au o culoare aurie. Daca le lasati prea mult se usuca.

Procedati la fel cu a doua jumatate a aluatului.

Lasati strudelele sa se racoreasca putin, apoi taiati-le pe diagonala ca sa aiba forme frumoase, prelungi, si presarati cu zahar vanilat pudra.


Puteti face in acelasi timp amandoua tipurile de strudel, dar atunci injumatatiti cantitatile de umplutura si coaceti intai strudelele cu visine ca sa nu riscati sa se umezeasca prea tare aluatul. Puteti pune amandoua umpluturile in acelasi strudel, aliniate una langa cealalta.

Si acum, cu ce va servesc?
Strudel cu branza?


Sau mai bine cu visine?

22 de comentarii:

  1. Draga Rita, esti nemaipomenita! M-am uitat si la celelalte postari ale tale si sunt foarte incantata de ceea ce faci. Felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Diana. Ma bucur foarte mult ca iti plac retetele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata superb!Mi-ai facut o pofta de strudele...mai ales cu visine as manca unul...ba nu cu branza...sau mai bine din ambele feluri :)))!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cam greu sa alegi, nu-i asa? Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara, Rita!

    Am vrut sa las sa treaca valul asta de caldura, sa pot incerca strudelele, si apoi sa-ti spun cum mi-au iesit. Nici nu stii cat de mult am cautat un aluat de strudele, ca acelea din copilarie! Iar ale tale arata delicios, sunt sigura ca voi regasi gustul si consistenta mult-cautate.
    Tu insa ai fost mai iute de picior si mi-ai luat-o inainte. :) Tare iti multumesc pentru frumosul comentariu lasat pe blogul meu.
    La randul tau esti o artista desavarsita, faci niste torturi (si nu numai) pur si simplu senzationale!
    Te imbratisez cu drag, o noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Roxana. Cred ca e mai placut sa te ocupi cu broderiile pe caldura asta groaznica. Aseara am petrecut clipe foarte placute pe blogurile tale. Asa ca te voi felicita din nou si astept cu nerabdare noile tale postari. Te pup!

      Ștergere
  6. Ma bucur ca nu ai folosit aluat din comert si l-ai facut tu!Incerc si eu sa prepar totul cu mainile mele, sa nu mai cumpar nimic de-a gata...dar, de multe ori ne luptam cu timpul, din pacate. Te felicit si te voi urmari cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru atata efort nu merita sa folosesti aluat din comert. Poti sa faci aluatul cu o zi inainte de coace strudelele si sa-l pastrezi in frigider acoperit cu folie. Atunci chiar nu simti efortul. Te mai astept.

    RăspundețiȘtergere
  8. M-am intors ;-) Esti in blogrollul nostru :*

    RăspundețiȘtergere
  9. FOARTE BUNE AM FACUT SI EU SUNT BUNEEE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur foarte mult ca ti-a reusit. Nu-i chiar asa mare scofala, dar totusi, ai satisfactie cand iti reuseste o reteta. Te imbratisez cu drag.

      Ștergere
    2. Ce bun,as vrea sa va rog ,din întâmplare in caietul mamei nu aveți rețetă Cremșnit??ar fii super

      Ștergere
    3. Cum sa nu, Carmen? Uite:
      http://comoridelicioase.blogspot.ro/2013/04/cremes-frantuzesc.html
      Spor la prajiturit!

      Ștergere
  10. te admir ptr ce faci si citesc retetele tale cu mult drag si interes ,de mult caut o reteta de coca ptr strudel mai usoara ,dar am o intrebare ,oare pot face acest aluat cu unt sau ulei ,adica fara untura .sunt intr o tara islamica si nu am de unde procura untura . mersi mult si astept raspuns pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Dupa parerea mea ai putea inlocui untura cu unt cel mai bine, sau cu margarina. Dupa ce ung foaia de aluat cu amestecul de untura si faina, untura se intareste cand se raceste si poti intinde rulourile in foaie. Uleiul nu are cum sa se intareasca si vor aluneca straturile de aluat care se formeaza. Referitor la cantitate, ar trebui sa folosesti acelasi volum de grasime. S-ar putea ca untul sa fie un picut mai greu decat untura, drept urmare cantitatea de unt va trebui sa fie un pic mai mare. Verific acasa si-ti scriu diseara.
      Si stai pe faza ca urmeaza reteta de foi de cremes a mamei. Te pup.

      Ștergere
    2. mersi mult !! astept cu nerabdare ,mai ales ca sotul meu este mare devoratot de cremes ,dar trebuie sa recunosc ....nu am indraznit sa i fac !!!? pupici de la Egipt !

      Ștergere
    3. Multumesc ca ai revenit. Am verificat acum densitatile la unt si la unsoare. Poti folosi aceeasi cantitate de unt, in grame. Te pup si eu! Craciun fericit!

      Ștergere
  11. Multumesc mult! o sa l fac de revelion ,cred ca o sa incerc mai multe umpluturi ,hi hi !! pupici!! dorina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti doresc un an nou fericit cu multe impliniri, sanatate si bucurii, Dorina.

      Ștergere
  12. Multumesc de urari si tie asemenea !! am prestat minunea cu mai multe umpluturi ,sarate si dulci ,totul a iesit super !! multumesc mult!! dorina

    RăspundețiȘtergere