20 iunie 2012

Semifreddo cu nuga si zmeura



Desert perfect pentru zilele fierbinti de vara, cand nu vrem sa pornim cuptorul pentru nimic in lume. O spuma inghetata cu aroma de lamaie care te surprinde cand cu dulceata grea a bucatelelor de nuga, cand cu zmeura dulce-acrisoara. Rasfatul total al papilelor gustative!

Ingrediente:

ulei, pentru uns forma
3 oua
6 linguri de zahar
1 lingurita de esenta de vanilie

250 gr mascarpone
1 lingurita de esenta de lamaie

250 ml de frisca lichida neindulcita
1 lingurita de zahar

100 gr zmeura
1 lingura de miere sau zahar
2 linguri de zeama de lamaie sau limoncello

100 gr nuga cu alune, taiat in bucati mici

Ingrediente pentru sosul de zmeura:

200 gr zmeura
2 linguri de miere
4 linguri de zeama de lamaie sau limoncello

Prepararea semifreddo:

Ungem usor cu ulei o forma pentru chec, apoi tapetam cu folie alimentara, lasand sa atarne pe margini suficienta folie pentru a acoperi mai tarziu partea superioara.
Separam ouale si le punem in boluri separate.
Batem galbenusurile cu 3 linguri de zahar si esenta de vanilie pana cand se albesc si devin pufoase.

Batem mascarponele cu esenta de lamaie si adaugam la galbenusuri, lingura cu lingura, mixand pana cand se amesteca bine.

Batem spuma (cremoasa, nu foarte tare) albusurile cu 3 linguri de zahar.

Adaugam in doua transe in crema de mascarpone.
Batem frisca cu o lingurita de zahar pana cand se intareste. Nu trebuie sa fie foarte tare.
Incorporam usor in compozitia de mascarpone.

Maruntim putin cu o furculita zmeura impreuna cu o lingura de zahar (miere) si zeama de lamaie  (limoncello). Lasati si fructe intregi.














Incorporam pe rand bucatelele de nuga si zmeura in restul ingredientelor si turnam totul in forma de chec, acoperind partea superioara cu folie.

Congelam timp de 5-6 ore, timp in care nu ne luam gandul de la el.

Prepararea sosului de zmeura:
Pasam toate ingredientele cu mixerul vertical, apoi pasam sosul printr-o sita deasa, apasand cu dosul unei linguri de lemn pentru a extrage semintele.
Scoatem semifreddo din congelator cu 4-5 minute inaintea servirii. Desfacem folia, apoi il rasturnam pe platoul de servire. Feliem cu cutit fierbinte si servim cu fructe si putin sos de zmeura.

Bun, bun de tot!

12 comentarii:

  1. Ce nebunie delicioasa! Pare sa fie pe gustul meu!

    RăspundețiȘtergere
  2. cum e semigredo asta mai? ca un fel de parfait??

    arata tare bine...pup scumpa

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, e chiar o nebunie. Ai mei s-au plans ca zmeura e prea acra, dar mie imi place foarte mult. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Seamana cu parfait, dar nu e acelasi lucru. Difera baza. La parfait se amesteca galbenusurile cu sirop de zahar fierbinte sau se bat pe baie de aburi. Apoi,nu trebuia sa adaug si albusurile, decat frisca batuta, dar m-am gandit ca incap si ele. Modificare pentru economie, ca doar sunt romanca.
    Textura e cam aceeasi. Te pup, smecherie cu ciucure ce esti!

    RăspundețiȘtergere
  5. Aaahhh ce-mi place :))
    Cred ca ar trebui sa incerc si eu, nu? :P
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Neaparat. Am aceasta reteta de cativa ani dar de-abia acum am ajuns s-o prepar.
    E delicioasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamne..., pornim spre Cluj ca sa mancam si noi!! :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Haideti repede, pana nu se topeste! Love.

    RăspundețiȘtergere