De fapt, am preparat sirop pentru iarna. Este o reteta foarte simpla si la indemana oricui.
Ingrediente:
25 de flori de soc mari, frumoase (cu floricele deschise cam 75%, sanatoase)5 litri de apa fiarta si racita
3-4 kg de zahar
In locul zaharului puteti folosi 1 kg de miere de salcam.
2 linguri de sare de lamaie (de la farmacie)
2-3 lamai
1 lingura de salicilat
Mod de preparare:
Fierbem apa si o lasam la racit.Scuturam bine florile ca sa scapam de gaze. Eventual, le trecem rapid sub un jet de apa rece, cu grija, sa nu spalam polenul. Indepartam cozile florilor. Pot ramane doar coditele de la ultima ramificatie dinspre flori (Tija mica pe care stau nemijlocit florile). Le punem intr-un vas mai mare. Scoatem partea galbena a cojilor de la lamai cu un curatator de legume, apoi le punem printre flori. ( Lamaile impachetate in folie alimentara le punem deoparte in frigider pana a doua zi.) Turnam deasupra apa rece si presam florile cu o farfurie foarte curata, lata pentru ca toate florile sa fie scufundate in apa. Acoperim totul cu un prosop de bucatarie si lasam sa tea 24 de ore la loc umbrit, racoros. A doua zi strecuram apa de pe flori cu o strecuratoare deasa. Adaugam zaharul, sarea de lamaie, salicilatul si zeama lamailor care au fost puse deoparte.
Se amesteca din cand in cand ca sa se dizolve zaharul. Dupa dizolvarea completa a zaharului se toarna in sticle foarte curate (fierte) pe care le inchidem sau le legam cu celofan.
Siropul se pastreaza, pe cat posibil, in loc racoros.
Chiar daca contine conservant, mie imi place aceasta reteta pentru ca siropul nu se fierbe. Prin fierbere se distrug multe elemente valoroase, iar mierea nu mai are nici o valoare curativa.
Socul este benefic in raceli, gripa, tuse.
Eu folosesc siropul de soc cel mai mult pentru aromatizarea ceaiului, in loc de zahar. Ceaiul de menta cu sirop de soc este un deliciu!
Delicios,la mine s-a trecut socul deja!Pupici
RăspundețiȘtergereNu-i nimic ca urmeaza fructele.
RăspundețiȘtergereNu se poate inlocui salicilatul cu aspirina? ErikaPUPICI
RăspundețiȘtergereReteta de sirop de soc
RăspundețiȘtergereingrediente: 75 flori de soc
3 kg zahar
3 l apa
5 lamai
preparare: se fierbe apa cu zaharul pana se topeste acesta, fara a se da in clocot. se ia dupa foc, se pune sucul de la cele 5 lamai si se rade coaja de la 2 din cele 5 lamai. se lasa la racit(pana e inca calduta compozitia). se adauga florile de soc. se lasa la macerat 5 zile(se mai amesteca din cand in cand).dupa macerare se strecoara compozitia in sticlute si se consuma dupa preferinta, fie cate o lingurita dimineata, fie dizolvata in apa.