22 decembrie 2012

Tort cu crema de portocale si nuci caramelizate


Parca vad cum exclamati: Iarasi portocale?!
Iar eu va spun doar atat: Nu cunosc un tort mai aromat si mai potrivit pentru masa de Craciun decat tortul acesta cu crema de portocale si blat dens, cu multe praline aurii.

Uitandu-ma la tort imi vine in minte o amintire tare draga. Cand aveam vreo cinci ani, am primit cadou de Craciun un urs de plus care avea exact culoarea tortului cu portocale.

Am cotrobait pe internet ca sa vi-l pot arata. Semana foarte bine cu acesta, doar ca avea o culoare aurie deschisa, cu labutele, botul si urechile de culoare alba.

Pana atunci am avut un singur ursulet, pe nume Ursuletul Maro :), despre care nu mai stie nimeni cum a ajuns in posesia mea si cum a ajuns in starea deplorabila in care era.
N-am gasit nici o poza cu un ursulet care sa semene cu al meu, asa ca vi-l schitez ca sa va dati seama cat era de adorabil.

Nu avea nici macar un nume ca lumea. Ursuletul Maro arata ca un veteran de razboi: corpul rigid ii era acoperit cu o blanita maro inchis toata roasa, avea un ochi de plastic galben, transparent, prins cu patru fire de ata maro. Alte fire stateau marturie ca ursuletul a avut candva inca un ochisor, pe care puteai sa ti-l inchipui lesne. Avea un singur picior intreg. Restul membrelor erau injumatatite sau n-avea nici macar atat. Totusi, cineva l-a cusut cu mare grija la labute. Pe burta se intindea o alta cusatura,. semn ca a avut candva un proprietar care a fost curios sa vada ce ascundea ursuletul sub blanita.
N-am fost eu! Eu tin minte numai ca din infinita mila pentru el, Ursuletul Maro a fost jucaria mea cea mai iubita.

Cum spuneam, l-am primit pe ursul Brumi de Craciun. Mi l-am dorit din toata fiinta. Parca-l vad cum statea pe dulapiorul de la drogherie, singurul magazin de cosmetice din oras.
Cum intrai in magazin, imediat langa usa, erau doua dulapuri cu usi de sticla. Brumi cel auriu statea pe un dulap, iar pe celalalt era fratele sau , un urs maro. La gat avea o panglicuta de satin albastru deschis, semn ca era baietel. Am tras-o pe mama de maneca cu mare insufletire. Era tot ce imi doream de Craciun. Eram topita dupa el. Imi amintesc si acum imaginea lui, sus pe dulap. Ma privea cu ochii mici stralucitori, iar eu nu ma mai lasam dusa din preajma lui. Am rugat-o pe mama zilnic sa ne intoarcem sa-l mai vedem. Ne-am si dus in mai multe randuri. La un moment dat disparuse. Vai, cat am fost de necajita!

Dar a venit Craciunul si l-am gasit sub brad. O, doamne, puteai sa prinzi pasari cu mine, atata eram de bucuroasa.
E singurul dar pe care mi-l amintesc perfect. Am primit eu jucarii an de an, dar Brumi a fost cel mai dorit. In fiecare seara l-am pus inapoi sub brad ca dimineata sa-l gasesc, ca si cum l-as fi primit din nou.
Numele i l-am ales cu ajutorul mamei. L-am adus pe Ursuletul Maro sa faca cunostinta cu el si sa povesteasca amandoi, bucurosi ca acum avea fiecare din ei un prieten.
Cu Brumi aveam voie sa ma joc numai in camera. Avea blana mult mai sensibila decat Ursuletul Maro. Mama il freca din cand in cand cu faina de malai ca sa-l curete si sa redevina auriu.
Incet-incet, a devenit un fel de jucarie de sarbatoare. Iar eu am ramas tot cu Ursuletul Maro.
Pe el puteam sa-l car oriunde dupa mine, sa-l ud, sa-i dau sa manance, sa-l asez in nisip sau in iarba. Era tot la fel.
Iar cu Brumi ma jucam mai rar, serile, inainte de culcare, cand aveam mainile curate.


Stau si ma gandesc cat de incurcate ne sunt sentimentele. Brumi a fost cea mai dorita jucarie si cel mai frumos dar pe care l-am primit in copilarie, totusi Ursuletul Maro, jerpelit si uratel, mi-a fost cel mai aproape de inima.
Sa fie obisnuinta? Nu prea cred. As spune mai degraba ca dragostea pentru Ursuletul Maro se datora peronalitatii sale, atribuita de mine.
El era o jucarie modesta, dar iubitoare si loiala, era acolo tot timpul cand aveam nevoie de el. Puteam sa-i povestesc orice, el ma asculta atent, simtea ce simteam si eu si imi dadea sfaturi intelepte.
Brumi in schimb era aranjat la patru ace tot timpul, statea pe canapeaua din sufragerie mandru de el. Il admiram pentru asta, dar nu la el cautam mangaiere cand eram suparata. Nu era in stare sa ma inteleaga, era mai inabordabil.
Cei mai multi dintre noi nu tinem cont atunci cand pretuim pe cineva de stralucirea sa exterioara. Sa nu credeti ca am innebunit si inzestrez ursuletii cu suflete, dar copil fiind ii percepeam ca pe niste fiinte vii care simt,gandesc si comunica.
Cred ca ar fi cazul sa ne intoarcem incet la reteta, asa ca voi face un indemn pe care mi-l adresez si mie insami.
Impodobiti-va casele de Craciun, imbracati-va in cele mai frumoase haine pe care le aveti, dar sa nu uitati pentru nimic in lume sa va imbracati in sarbatoare si sufletul. Sa straluciti din interior ca stelele pe cer!

Asta va doresc si imi doresc la fel de mult si mie.

Si acum, reteta tortului cu crema de portocale si blat cu nuci caramelizate.

Ingrediente pentru blat (pt. forma cu diametrul de 28 cm):

190 gr zahar
190 gr miez de nuca
2 linguri de faina

6 oua
125 gr zahar
esenta de vanilie naturala
1 praf de sare

Ingrediente pentru crema de portocale:

4 galbenusuri
4 linguri de amidon
400 ml lapte
200 gr zahar
esenta de vanilie naturala
300 gr unt cu 82% grasime

1 portocala mare sau 2 portocale mici

Prepararea blatului:

Caramelizam zaharul la foc mic, il amestecam cu nucile si punem pralinele pe hartie de copt in gramajoare mici.
Dupa ce se racesc, macinam pralinele. Cel mai potrivit este sa folosim o masina de tocat nuci manuala. In robot riscam sa devina o masa cremoasa.
Adaugam 2 linguri de faina si punem deoparte.

V-as sfatui sa pregatiti pe rand trei blaturi din cate 2 oua dupa ce impartiti la trei pralinele. Blatul este lipicios si va va fi greu sa-l taiati in trei, iar blaturile se coc mai repede si mai frumos.
Batem galbenusurile cu 75 gr de zahar pudra pana cand se albesc si cresc binisor in volum.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si cu 50 gr de zahar.
Adaugam o treime din spuma de albus la galbenusuri, apoi restul, amestecand usurel, cu miscari de jos in sus.

Presaram nucile caramelizate peste compozitia de oua, intr-o singura transa. Amestecam cu miscari de jos in sus.

Coacem blatul in forma tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit la 180 gr.C, timp de 30-40 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.

Prepararea cremei de portocale:

Batem putin galbenusurile cu zaharul pentru omogenizare. Adaugam amidonul si laptele, putin cate putin.
Fierbem compozitia la foc mic, amestecand continuu pe fundul vasului. Crema este gata cand se ingroasa ca o budinca.
Adaugam untul taiat cubulete, coaja razuita a unei portocale si esenta de vanilie.
Lasam la racit in frigider.


Scoatem crema din frigider inainte de asamblarea tortului si o batem bine cu mixerul ca sa devina pufoasa.
Adaugam incet-incet zeama portocalei, in transe mici, amestecand manual. Dupa ce ati adaugat jumatate din zeama, trebuie sa fiti foarte atente ca nu cumva sa se taie crema de la acidul din zeama de portocale.
Cand observati ca este suficient de usoara, nu mai puneti zeama. Prin amestecarea manuala a cremei putem controla mult mai bine consistenta acesteia, prevenind taierea cremei.

Intrucat aceasta e ultima reteta pe care am pregatit-o pentru voi inainte de Craciun, va doresc Craciun fericit, cu multa sanatate, intelegere si dragoste.
Sa va bucurati de familiile voastre si de toti cei apropiati voua, sa daruiti si sa primiti multe cadouri si ganduri frumoase.

Craciun fericit!

37 de comentarii:

  1. Un tort minunat.
    Iti doresc sa ai parte de sarbatori de vis alaturi de cei dragi tie!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mihaela. Craciun fericit si voua! <3

      Ștergere
  2. M-ai emotionat cu povestioara ursuletului tau iubit !!Ce frumos este sa ne amintim momentele traite in copilarie , si ce frumos este sa iubim si sa daruim !! Am sa-ti povestesc intr-o zi o intamplare asemanatoare !!! ;)
    Te imbratisez cu drag !!! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am fost emotionata in timp ce scriam. Am ajuns la o concluzie neasteptata punand cei doi ursuleti laolalta. Nu i-am privit pana acum in acest fel. Astept cu nerabdare povestea ta.
      Craciun fericit, Adina!

      Ștergere
  3. De n-ar fi Clujul asa departe, zau ca m-as... autoinvita la o felie de tort si la o imbratisare pentru induiosatoarea poveste a Ursuletului Maro! Pe mine cu prietenia asta frumoasa m-ai cucerit, prajitura a ramas desertul. Trebuie sa fi fost o aventura pe cinste, de te-a facut sa-ti pastrezi sufletul de copil pana acum! Ma bucur sa constat ca nu m-am inselat cand am simtit bucuria si curiozitatea copilului din tine in toate bunatatile pe care le-ai postat aici. :)

    Te imbratisez cu mult drag si-ti doresc din suflet sarbatori cu bine! Si cu bucurie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumoasa prietenie am legat noi doua prin blogurile noastre! Roxana, consider aceasta prietenie un dar de Craciun. Intr-adevar am un suflet de copil. Stiu sa sar inca intr-un picior cand ma bucur la vederea unui bibelou dragut, cand creez un lucrusor dragut, dar ma si emotionez in aceeasi masura. Sper ca spiritul meu copilaresc sa nu dispara cu timpul. N-are cum! Iti doresc Craciun fericit cu multe bucurii si intelegere. Te imbratisez cu mare drag. :)

      Ștergere
  4. Ce introducere frumoasă și adorabilă! De aroma de portocale nu ai cum să te plictisești:).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca nu te plictiseste aroma portocalelor. E aroma mea prferata, alaturi de vanilie. Te imbratisez cu drag.

      Ștergere
  5. Am primit sambata dupa-amiaza darurile de la tine.Sa ma vezi cum topaiam de bucurie prin casa.Ti-am spus,sunt mai rau decat un copil.Ma bucur nespus de orice lucrusor care imi este drag!
    Normal ca le-am postat,ca sa ma laud cu ele.
    Te imbratisez cu mare drag!
    Pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, topaiala nu imi este deloc straina. E modul meu preferat de manifestare a bucuriei. Ma bucur ca le-ai primit. Deja incepusem sa-mi fac griji. Ar fi fost pacat sa nu le ai de Craciun. Craciun fericit!

      Ștergere
  6. E adevãrat, sunt lucruri mici care ne aduc atâta bucurie:)când deschid o portocalã tot timpul imi aduce aminte de Ro. citrinele sunt binevenite oricând si tortuletul e tare fain <3 sãrbãtori frumoase sã aveti <3

    RăspundețiȘtergere
  7. Dupa aroma si parfum am venit! Sunt convinsa ca e minunat, exact pe gustul meu. Mie-mi plac portocalele, nu le refuz niciodata. Si eu am postat un tort cu portocale, dar l-am facut mai demult, nu acum. puup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mirosit deja tortul tau, Liana. Foarte frumos. Si eu l-am pregatit acum doua saptamani, special pentru blog. Am vrut sa aiba si cititoarele mele reteta asta. Craciun fericit iti doresc.

      Ștergere
  8. Răspunsuri
    1. Multumesc, Coco. Adevarul e ca in ultimul an m-am dezvoltat mult, si asta datorita blogului si datorita voua, cele care ma impulsionati sa cercetez si sa invat in continuare. Iti doresc Craciun fericit, linistit, plin de dragoste si bucurii.

      Ștergere
  9. Rita esti un adevarat talent, mare pierdere am acut cand nu am ajuns la cjat la expo, mi-ar fi placut sa vad operele tale si pe viu.
    sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc ca ai fi dorit sa ne cunoastem, Andreea. Poate vom reusi la anul. Iti doresc Craciun fericit.

      Ștergere
  10. Eu sint innebunita dupa crema de portocale... gustul dulce-acrut, ma imbie sa maninc non stop... bineinteles, tortulet cu crema respectiva...
    Draga mea, iti doresc un Craciun fericit, plin de bucurii, sanatate si pace, alaturi de cei dragi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Craciun fericit si tie, Daniela draga mea. Sa te bucuri de familia ta, sa ai parte de multa liniste si dragoste. Te imbratisez cu drag.

      Ștergere
  11. Un tortulet cu aroma Craciunului! Merge perfect cu aceasta ocazie!:)
    Sa ai sarbatori linistite alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Craciun fericit si tie, Flori. Sa fii fericita, linistita si inconjurata de multa dragoste. <3

      Ștergere
  12. Sweet story of your Teddy Bear(s)and a delicious looking cake!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for your kind words. I wish you a Merry Christmas and all the best for the New Year, Paula!

      Ștergere
  13. sa stii ca abea ti-am descoperit blogul...(cu ajutorul turtei tale dulci:))si pot sa-ti spun ca te voi urmari si eu de acum cu mare drag! mi-ar placea sa ne citim reciproc, sa schimbam idei, impresii, etc.Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iata ca am mai primit un dar de Craciun! La tine ma refer, Daria. Sigur ca ne vom vizita reciproc. Craciun fericit si multe bucurii iti doresc. <3

      Ștergere
  14. arata foarte foarte bine si pare gustos!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  15. Draga Rita.Te-am descoperit de nu foarte mult timp si am ramas placut surprinsa de minunile care ies din mana ta.Citind randurile de mai sus,sincer recunosc ca mi-au dat lacrimile .Scri cu atata daruire,caldura,pasiune.Si eu am si pana in ziua de azi(39 de ani implinesc anul acesta)un catelus care este bucatica din sufletul meu.El a participat la toate bucuriile si necazurile mele,cred ca si de aceea a rezistat 30 de ani.Si sper sa mai reziste inca 30 de ani.Te admir sincer si iti multumesc ca ai impartasit cu noi sentimentele care stau ascunse in sufletul tau bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru gandurile bune, Andrea. Ma bucur ca ai si tu o jucarioara iubita care te-a petrecut in cursul anilor. E bine sa ne aducem aminte din cand in cand de micile bucurii ale copilariei si sa incercam sa ne bucuram de fiecare clipa a vietii noastre. Iti doresc multi ani sanatosi de-acum inainte si catelusul tau sa te insoteasca si sa te ajute sa ramai cu suflet de copil curat.
      Te imbratisez cu mult drag.

      Ștergere
  16. Draga Rita,

    In seara aceasta am facut acest tort care are un gust delicios dar care arata dezastruos ! de la bun inceput, nu mi-a iesit crema atat de consistenta pe cat ar fi trebuit si ca urmare la final am cam dezamagit :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau sa aud asta. La inceput mi s-a intamplat si mie sa mi se taie crema. Cand incepi sa adaugi sucul de portocale trebuie sa ai mare grija. Untul nu prea suporta aciditatea. Din aceasta cauza trebuie sa pui putin cate putin sucul, amestecand neaparat cu lingura de lemn. Nu cu mixerul. Cand vezi ca crema e pufoasa si usoara, mai bine te opresti sau adaugi doar picaturi in plus. Altfel se taie si devine apoasa. Mai poti incerca sa faci un orange curd si sa-l amesteci cu mascarpone sau cu unt in locul retetei mele. Dar si acolo e trebuie sa ai grija sa te opresti inainte sa fiarba curdul. Amesteci pe baie de abur pana incepe sa se lege. Apoi il iei de pe foc. Iti dau un link: http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/retete-diverse/orange-sau-lemon-curd.html
      A doua oara sunt sigura ca vei reusi.

      Ștergere
    2. Multumesc tare mult pentru raspuns! Voi urma sfatul cu atentie in speranta ca totul va iesi bine ! gustul a fost delicios.Tortul a fost foarte,foarte apreciat cu toate ca la inceput am oferit cu`` strangere de inima ``din cauza cremei :) Cu siguranta voi face incerca din nou aceasta minunata reteta de tort pentru care iti multumesc foarte mult.Anul trecut de Craciun am incercat delicioasa reteta de turta dulce care mi-a iesit de minune si de atunci te vizitez cu mare drag si incerc cu incredere retetele tale!

      Ștergere
    3. Eu sunt sigura ca o sa reusesti sa faci o crema pootrivita pentru blaturile astea consistente. Poti sa schimbi linistita crema, daca crezi. Mie imi place crema asta pentru ce e foarte usurica si aromata.
      Multe imbratisari!

      Ștergere
    4. Draga Rita, inainte de a face din nou acest minunat tort de care m-am indragostit as dori sa te intreb de esenta de vanilie. Am cumparat pentru prima oara extract de vanilie (contine pastaie vanilie madagscar, alcool alimentar din cereale si apa). Nu stiu cata cantitate sa pun in crema ..sunt suficiente cateva picaturi,o lingurita? Multumesc mult :)

      Ștergere
    5. Banuiesc ca poti sa pui o lingurita, dar incerca intai cu o jumatate de lingurita. Dupa ce gusti, mai poti sa adaugi. Eu am o esesnta de Pastai de Vanilie din care, de exemplu, pun doar cateva picaturi. Daca stcluta are capacel pentru dozare in picaturi, poti incerca 10-15 picaturi maxim.
      Bafta si pofta mare!

      Ștergere
    6. Multumesc foarte mult pentru timpul acordat ! :) Cu drag, Roxana

      Ștergere
    7. Cu cea mai mare placere, Roxana.
      Te imbratisez cu drag.

      Ștergere
    8. Doamne ce relaxare,incantare,arome si bunatati gasesti pe blogul tau!Felicitari,esti minunata " din interior ca stelele pe cer".

      Ștergere