Mi-am imbracat sufletul in straie de sarbatoare (ca si vulpea din Micul Print), pentru ca urmeaza sa imi primesc prietenii dragi aici, in casuta dulce a Comorilor Delicioase, ale carei baze le-am pus exact acum un an.
Prima postare am facut-o in data de 15 aprilie 2012, in duminica Pastelui. A fost o zi plina de emotii. Urmaream cu sufletul la gura numarul de vizitatori. Am invitat in vizita cateva bloggerite pe care le urmaream in mod constant in semn de multumire pentru inspiratia pe care mi-au insuflat-o. Laura Sava , Miha Simiuc si Gabriela Cara au fost primele vizitatoare ale blogului. Topaiam de fericire cand am citit comentariile lor frumoase.
Apoi, liniste. Nici un vizitator.
In cotrobaielile mele am dat insa peste proiectul Dulce Romanie al Mihaelei, proiect care mi-a adus primii vizitatori adevarati.
M-am inscris urgent la Parada retetelor gazduita de Alina Codrean pe Blog de Sotie Fericita. Am lucrat cu mare insufletire pentru a ma putea prezenta cu cinste, iar la sfarsitul lunii am primit vizitatorii care m-au observat la Parada lunii.
Nu va puteti inchipui de cata fericire si satisfactie am avut parte atunci. Drept urmare, am continuat sa raspund la provocarile lunare ale fetelor ori de cate ori mi-a permis timpul. Datorita provocarilor, am inceput sa folosesc ingrediente care mai de care mai variate, unele complet necunoscute sau ignorate de mine pana atunci. Am luat-o incet-incet pe o cale a explorarilor, a combinatiilor inedite pentru mine. Astfel, mi-am format identitatea in marea lume a bloggerilor culinari.
In semn de recunostinta pentru bucuria acelor zile si pentru impulsul pe care l-am primit pe aceasta cale, vom sarbatori aniversarea de un an al blogului cu o tarta conceputa special, cu care voi participa la provocarea lunii aprilie 2013, gazduita de draga mea prietena, Magda Adina, pe Cat's kitchen.
Inspiratia pentru tarta a fost o fotografie a unui patiser francez renumit al carui nume nu-l voi da aici pentru ca il respect prea mult ca sa-l asociez cu aceasta tarta-experiment, neavand la dispozitie reteta sa.
Bonne Anniversaire e o tarta cu crusta delicioasa de migdale, cu creme brulee innobilata cu fructul pasiunii si cu multe-multe capsune. Pentru a completa aroma caspunelor, am folosit si gem de zmeura.
Ingrediente pentru crusta (forma de tort cu diametrul de 28 cm) :
150 gr unt moale, la temperatura camerei
100 gr zahar pudra
30 gr faina de migdale
pudra de vanilie
1 ou mare desfacut cu furculita
250 gr faina
5 linguri de gem de zmeura pentru uns crusta
Ingrediente pentru creme brulee cu fructul pasiunii:
325 gr smantana dulce pentru frisca
110 gr zahar
6 galbenusuri
70 gr pulpa fructul pasiunii ( fara seminte) - veti avea nevoie de 4-5 fructe
1/2 lingurita esenta de vanilie naturala
3 foi de gelatina
Ingrediente pentru compozitia de capsune-gem de zmeura:
120 gr gem de zmeura
180 gr de piure de capsune proaspete
20 gr zahar pudra
4 foi de gelatina
Ingrediente pentru gelatina cu fructul pasiunii si portocale:
pulpa de la 1 buc. fructul pasiunii ( pastram doar cateva seminte)
50 ml suc de portocale proaspat stors
Decor:
cateva fasiute de coaja de portocala
cateva seminte de fructul pasiunii
12-15 capsune proaspete, in functie de marimea acestora
1-2 linguri de gem de zmeura pentru imbracat capsunele.
Prepararea crustei:
Batem untul moale pana cand devine pufos. Adaugam zaharul praf, si mixam energic pana la topirea completa a zaharului. Adaugam rand pe rand faina de migdale, pudra de vanilie, oul desfacut in prealabil cu o furculita, iar la sfarsit, faina.
Cu faina amestecam foarte putin, doar pana la omogenizare.
Formam o bila din aluat, il punem in frigider timp de minim 30 de minute.
intindem o foaie mai mare decat formade tort intre doua folii de plastic, apoi impreuna cu folia de dedesubt rasturnam foaia in forma de tort..
Nivelam marginea crustei, o intepam din loc in loc cu furculita, o acoperim cu o bucata de hartie de copt mototolita in prealabil pentru a se plia frumos peste crusta, punem deasupra un strat de boabe uscate.
Coacem crusta in cuptorul preincalzit la 170-180 gr. C. timp de 25-30 de minute, pana cand devine aurie.
Indepartam imediat hartia cu boabele, altfel crusta nu va fi crocanta.
Pensulam interiorul crustei cu gem de zmeura cald, strecurat. Dupa intarire, gemul va forma un strat hidroizolant fata de ingredientele umede.
Prepararea Creme brulee cu fructul pasiunii:
Crema se prepara cu o zi inainte de asamblare.
Aducem in punctul de fierbere smantana dulce.
Mixam galbenusurile cu zaharul pudra pana devin pufoase. Adaugam putin cate putin smantana fierbinte, amestecand continuu.
Fierbem compozitia la baie de aburi sau la foc foarte moale pana se ingroasa putin. Crema nu trebuie sa fiarba sub nici o forma. Incercati cu degetul din cand in cand. Cand simtiti ca e fierbinte, luati de pe foc.
Adaugam pulpa de fructul pasiunii, esenta de vanilie si gelatina hidratata (in apa rece, timp de 10-15 minute).
Turnam crema intr-o forma de tort cu diametrul de 20 cm sau alt vas de aceeasi dimensiune, cu interiorul imbracat in folie alimentara.
Crema trebuie sa stea in frigider timp de 10-12 ore, apoi, pentru manipulare mai usoara, in congelator, timp de 1 ora.
Prepararea compozitiei de capsune-gem de zmeura:
Hidratam gelatina timp de 10-15 minute in apa rece.
Incalzim gemul de zmeura, omogenizam cu gelatina stoarsa, adaugam piureul de capsune si zaharul pudra.
Omogenizam si lasam sa se racoreasca bine inainte de folosire, ca sa aiba consistenta mierii.
Prepararea gelatinei cu fructul pasiunii si portocala:
Hidratam foile de gelatina timp de 10-15 minute in apa rece.
Incalzim 30 ml de suc de portocale strecurat, omogenizam cu gelatina stoarsa si adaugam restul sucului de portocale si pulpa fructului pasiunii trecut prin strecuratoare.
Lasam sa se racoreasca pana capata consistenta mierii.
Asamblarea tartei:
Asezam in mijlocul crustei crema de fructul pasunii, ii decoram suprafata cu cateva seminte de fructul pasiunii si cu fasii de coaja de portocala, apoi turnam incetisor gelatina. Umplem exteriorul tartei cu compozitia de capsune si gem de zmeura, nu chiar pana sus.
Asezam tarta in frigider 1 ora pentru stabilizarea gelatinei.
Intre timp taiem capsunele in jumatate, le pensulam cu gem de zmeura si le punem in frigider. Procedam identic cu trei capsune intregi.
Dupa timpul de odihna, asezam capsunele la marginea tartei si trei capsune intregi deasupra acesteia.
Tarta sofisticata este pregatita pentru a fi savurata.
Adina ne-a provocat sa prezentam tartele dulci intr-un mod cat mai rustic.
Tarta mea nefiind rustica, am adunat in jur fire de paie, lingura de lemn, prosop tesut si borcanelul pe care l-am imbracat in sfoara (inspirata fiind de pozele Adinei).
Asa ca ciocnesc cu voi cu un borcanel cu cocktail de capsune.
Va multumesc pentru vizita si pentru sustinere.
La multi ani blogului tau minunat! Un spatiu virtual plin de retete delicioase, si poze imbietoare!
RăspundețiȘtergereNu te dezminti, dovada si reteta de azi. Excelenta tarta!
O imbratisare mare tie Rita, esti desavarsita, in adevaratul sens al cuvantului.
Multumesc, Any. Aprecierea ta inseamna mult pentru mine. Pupic! <3
ȘtergereLa multi ani plini de inspiratie si de experimente reusite!
RăspundețiȘtergereP.S.
Tarta e dementiala, o mananc din priviri. :)
Multumesc, Alina, draga mea. Pupic dulce pe obraji!
ȘtergereRita , numai tu poti sa faci asemenea delicii !! <3 Ai niste maini de aur !! Felicitari !!
RăspundețiȘtergereLa cat mai multi anisori frumosi si deliciosi blogului tau minunat !! Ma bucur ca existi si ca te-am cunoscut , chiar si virtual doar !! Stii cat de mult insemni ptr mine !!! Esti minunata !! <3 <3
PS.Multumesc ca ai trimis tarta spre provocare , e deosebita !!!
Ai vazut de ce te-am chestionat daca imi primesti tarta? :)))
ȘtergereMi-ar fi parut foarte rau sa nu poata participa la provocare tocmai acum. Nu m-am putut multumi cu tarta rustica. :)
Asta-s eu, dupa cum ma cunosti.
Ma bucur si eu foarte mult ca te-am cunoscut mai indeaproape. Esti o fata de nota 10.
Pupici si iti tin pumnii pentru Parada!
Rita ce faci tu e genial!
RăspundețiȘtergereEsti o femeie superba cu foarte multa rabdare si se vede asta in tot ce iese din mainile tale!
Felicitari pentru blog si la cat mai multi ani iti urez!
Succes in tot!
Te pup si te imbratisez!
Multumesc de vizita, Alina. Esti foarte speciala pentru mine, dupa cum ai putut citi. Ma leaga o amintire foarte frumoasa de tine si de blogul tau de sotie fericita. :)
ȘtergereMa bucur mult ca am avut ocazia sa te cunosc in realitate.
Pupici si multe multumiri!
La Multi Multi Multi Ani deliciosi si plin de bucurii Rita!
RăspundețiȘtergereDemential desertul >3<.te pupam
Multumesc, fetelor dragi. Ma bucur mult de vizita voastra. Pupici amandurora!
ȘtergereLa multi ani, Rita si sincere felicitari pentru toate minunatiile pe care le faci! Blogul tau este cu adevarat unic!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Ancuta, draga mea. Sunt fericita sa aud ca iti place atat de mult in casuta mea. Pupici!
ȘtergereDraga mea Rita, iti urez si aici multi ani frumosi si la cat mai multe comori delicioase. Blogul tau a fost o incantare de cand l-am descoperit si stiu ca mereu gasesc ceva frumos aici. Te pup, fata frumoasa si talentata! <3 <3 <3
RăspundețiȘtergereDaca Disturbingly Delicious are o parere atat de buna despre munca mea, sunt in al noualea cer. :)
ȘtergereTe pupacesc si eu. Multumesc de urare.
La multi ani plini de bucurii,plini de retete savoaroase si cat mai multi prieteni virtuali!!!
RăspundețiȘtergerePentru mine esti o femeie speciala,foarte buna,iar despre partea culinara pot sa spun ca esti fantastica!Te urmaresc cu mare drag si sper,ca la toamna sa reusim sa ne si vedem la Campionatul de Gatit de la Cluj unde imi doresc sa ajung.
Multa sanatate si spor in tot ceea ce faci!
FELICITARI...COMOARA DELICIOASA!!!!!!!!
Ce urare frumoasa, Angelica! Multumesc din suflet. Prietenia ta inseamna mult pentru mine. Un pupic deocamdata, mai multi cand ne vom vedea la Campionat. :) <3
Ștergerene dai , nu ? :)
RăspundețiȘtergerela...multe postari gustoase !
Sigur ca da! Doar l-am facut pentru voi. :)
ȘtergereMultumesc de urare, Coco. Pup! <3
La multi ani si la cat mai multe comori delicioase!Ma bucur ca te-am cunoscut,chiar si virtual,dar sunt fericita sa te numesc prietena mea.Esti o persoana deosebita,solara si cu mult talent!Pupici <3
RăspundețiȘtergereDraga Rita si draga blogule, va doresc inspiratie si bucurie.
RăspundețiȘtergereRita esti minunata si meriti toate laudele noastre, stii cat te iubim!
La multi ani!
Daaa! Ma bucur din plin de dragostea voastra si sunt foarte fericita. Pupic si multumesc pentru urari! <3
ȘtergereCat mai multi ani frumosi , plini de comori delicioase ! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc, Anamaria. Pupici duuulci! <3
ȘtergereLa mulți ani frumoși de acum înainte! Să ne încânți mereu la fel de frumos!
RăspundețiȘtergereSper sa reusesc sa va incant, Alina draga.
ȘtergerePupici multi si ganduri frumoase iti trimit! :)
La multi ani acestui minunat blog!! Iar stapana lui sa fie sanatoasa si plina de inspiratie ca sa-l umple de retete la fel de frumoase ca si pana acum...sau si mai si! Te pup Rita!
RăspundețiȘtergereMultumesc ca ai ajuns pe la mine, Paula. Mi s-a parut ca in ultima vreme esti foarte ocupata, asa cum sunt si eu uneori. :)
ȘtergerePupici si multumiri pentru urari! <3
La cat mai multi ani de blog si sa ne aduci mereu minunatii asa cum ai facut mereu..Desertul este minunat. Te felicit!
RăspundețiȘtergereRocsy, draga mea, iti multumesc pentru urari si ma bucur mult ca iti place ceea ce fac aici. Pupici multi! <3
ȘtergereDraga Rita,
RăspundețiȘtergereesti modesta, ca de fiecare data! Tarta ti-a iesit incredibil de fain si, sunt sigura, incredibil de buna! Uite, eu cred ca un adevarat maestru bucatar ar fi cu atat mai mandru sa-ti vada minunatia, cu cat numai poza unei tarte de-a sa te-a inspirat sa-ti dai frau liber imaginatiei si talentului, si nu o reteta data mura-n gura, cu poze si text.
Asa ca BRAVO si FELICITARI, le meriti de o suta de ori!
In ceea ce priveste blogul, iti doresc sa-ti aduca cel putin tot atatea motive de mandrie si de bucurie ca pana acum, cel putin tot atatea ocazii de a te descoperi si depasi pe tine insati! Te imbratisez cu mult drag si felicitari inca o data.
Ma bucur in secret ca reusesc sa te uimesc. Dar dupa ce faci cateva tarte, nu-i asa de greu sa faci ceva asemanator, cel putin in ceea ce priveste aspectul. Ingredientele sunt la vedere la tarta asta. :)
ȘtergereMultumesc mult pentru urari. Stii ca esti un oaspete indragit in casuta mea. Poate treci candva prin Cluj. Atunci iti voi prepara cel mai bun desert de care sunt in stare. Pana atunci, imbratisare calda si pupici dulci!
La Multi Ani ! Sa auzim de realizarea cat mai multor dulcegarii delicioase . Mult succes in continuare . Va pupam .
RăspundețiȘtergereMultumesc de urari, Sebastian. Aprecierea ta inseamna mult pentru mine. Pupici! :)
ȘtergereLa multi ani scumpa mea!
RăspundețiȘtergereSuper delicioasa tarta!
te imbratisez cu drag!
Bine ai venit in casuta mea, Emily! Multumesc din tot sufletul pentru vizita si pentru urare. Imbratisari si pupicuri!
ȘtergereLa cat mai multi ani de blogarit!!!!Grozava tarta ta!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Haplea. Te imbratisez cu drag. <3
ȘtergereLa multi ani si la cat mai multe postari!!!Minunat arata tarta si cred ca e un adevarat deliciu!Pupici si o saptamana cat mai frumoasa iti doresc!
RăspundețiȘtergereMultumesc de urare, Licuta. Baietii mei au fost foarte multumiti de tarta. Eu, la fel. Asa ca, spre bucuria mea, pot sa declar ca tarta asta e printre cele mai bune pe care le-am facut. Poate chiar pe primul loc, daca ma gandesc bine.
ȘtergerePupici!
La Multi Ani, fata cu maini de aur!!! Sincer, nu m-as fi gandit ca esti asa micuta.. :)
RăspundețiȘtergereTarta arata intr-un mare fel.. de fapt iti este specific sa ne uimesti mereu!
Te pup cu drag si-ti doresc milioane de retete minunate!!
Sunt micuta de tot, dupa cum vezi, Simona.
ȘtergereMultumesc pentru urari. Pupici!
eu va doresc din suflet, tie si blogului tau elegant si delicios...sa cresteti mari si sa aveti muuuulti vizitatori, meritati!! te imbratisez, LA MULTI ANI!! <3
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru urari, Brigy, draga mea.
ȘtergerePupici multi si imbratisare stransa.:)
Congratulations on your one year blog anniversary! All the best for many more years of blogging wonderful and inspirational treats!
RăspundețiȘtergereThank You very much, Paula, dear. I am very happy having You here. Hugs and sugar kisses! <3
ȘtergereMaiii, experiment, neexperiment, ti-a iesit intr-un foarte mare fel. Un produs simplu, in aparenta, insa atit de plin de esente si substante de te trimite cu nasul si cu limba prin tot cotlonul lumii!
RăspundețiȘtergereChiar daca e un intirziat 'La multi ani'... e spus din suflet si din inima, alaturindu-ma celor care cred in puterea si arta a doua miini.
Bine zis, Mala. Tarta asta e deosebita pentru ca are multe texturi si arome. Nici nu te-ai astepta ca fructele astea sa se completeze atat de bine.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult pentru urare. Inseamna mult pentru mine.
Te imbratisez cu drag.
La multi ani si multe impliniri! De cand te-am descoprit nu ma satur sa ma uit la "comorile delicioase" pe care le realizezi. Multa inspiratie si in viitor! <3
RăspundețiȘtergereLa cat mai multe comori delicioase realizate atat de frumos si cu migala!
RăspundețiȘtergereFelicitari sincere pentru tot ceea ce faci! >:D<