20 iunie 2012

Limoncello


Limoncello este un lichior de origine italiana care se prepara din coaja de lamaie si vodca.

Se foloseste ca adaos la diverse bauturi atat vara cat si iarna.
Dar pe noi ne intereseaza mai mult aroma intensa pe care o da prajiturilor si cremelor. Nici nu-mi pot inchipui o prajitura cu lamaie fara putin limoncello.

In aceasta perioada consumam multe bauturi racoritoare la care folosim zeama de lamaie. Daca  vrem sa avem limoncello pentru Craciun, acum e momentul sa-l preparam. Lamaile cele mai aromate sunt cele mici, cu coaja neteda. Puteti sa va intoarceti cu lamai extraordinare din vacantele in tarile exotice.
Ingrediente:
lamai mici cu coaja neteda
vodca cu 41-45% alcool

peste 2 luni se adauga sirop de zahar.

Spalam lamaile in apa calduta, apoi le scufundam intr-un vas cu apa si putin otet pentru a indeparta ceara si eventualele impuritati.
Le uscam si le decojim cu un curatator de legume. Avem grija sa luam numai partea galbena a cojii. Eu folosesc curatatorul pentru rosii.

Le punem intr-un borcan sterilizat si turnam peste ele atata vodca cat sa le acopere.

Inchidem ermetic borcanul si lasam la maturat 1-2 luni. In acest timp, cojile de lamaie isi pierd culoarea, iar lichidul devine galben si aromat.

Strecuram lichidul si adaugam la el sirop de zahar in proportie de 1/3 sirop la 2/3 vodca. Limoncello este gata!

Se pastreaza in sticle sterilizate, inchise ermetic.

Siropul de zahar se prepara din cantitati egale de apa si zahar care se incalzesc pana la dizolvarea zaharului, apoi se lasa la racit.

In cateva zile, limoncello va fi perfect.

In acelasi mod putem prepara lichior de portocale sau de limete, foarte bune la prajituri.

4 comentarii:

  1. Si mie imi place un strop de lichior in prajituri. Numai o lingura face minuni :) Multumiri de postare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, e pacat sa nu ai in casa asa ceva cu un efort atat de mic.

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rand felicitari pt. un blog atat de reusit!

    O intrebare: ce cantintati de vodca si coji de portocale sa folosesc?
    Abia astept sa fac reteta.

    Multumesc anticipat pt. raspuns!
    Succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu conteaza cantitatea. Pui cojile de lamaie sau portocale, apoi torni vodca pana cand le acoperi. Nu mai multa. Poti sa mai adaugi din cand in cand coji si vodca(in decurs de o saptamana-doua), daca n-ai ce face cu fructul. Apoi lasi la macerat timp de o luna-doua.

    RăspundețiȘtergere