14 mai 2013

Violete zaharisite si sirop de violete


S-ar parea ca am cam chiulit in ultima vreme, dar nu-i deloc asa.
Am fost ocupata cu conservarea florilor si, bineinteles, cu turta dulce. Am strans violete, liliac si flori de salcam. Imi pare rau ca n-am reusit sa postez mai devreme modul de pastrare al aromelor florale, dar e o mare bucurie si asa sa imi aduc aminte excursiile din care m-am intors incarcata cu floricelele gingase.
Anul acesta am reusit sa strang multe flori parfumate pentru prajituri.
Violetele le-am gasit unde m-am asteptat mai putin. Chiar langa terenul unde urmeaza sa-mi fac casuta mult visata. Si asta dupa multe cautari zadarnice prin padurile si poienile de langa Cluj.


Asta e padurea de langa curtea mea si prietena noastra, veverita Noisette, care abia asteapta sa ne vada. E prezenta imediat ce aude ca sosim si se uita minute in sir la noi, foarte curioasa. Apoi se duce la harjoneala prin padure. Seara vine din nou sa patruleze la marginea padurii si sa ne supravegheze atenta.

Dar ia sa ne intoarcem noi la violete. Pe langa faptul ca sunt foarte sanatoase, gingasele floricele au un parfum discret, unic. E mare pacat sa nu profitam de aroma si de frumusetea lor.
De data aceasta am pregatit violete zaharisite si sirop de violete.


Nu e greu sa le pregatiti. Totul e sa gasiti violete cu floarea complet deschisa, intr-un loc nepoluat. Strangeti cat mai multe pentru ca le vom folosi doar petalele. Apoi, fuguta acasa pana nu se ofilesc. Le clatim intr-un vas cu apa rece, le scuturam de apa una cate una si le asezam pe prosop de hartie ca sa se zvante. Scoatem petalele violetelor pentru sirop. 


Punem deoparte cele mai mari si mai frumoase flori pentru a le zaharisi.

Prepararea siropului de violete:

Peste petalele de violete turnam apa clocotita doar cat sa le acopere. Folositi vas de sticla. Lasam violetele in vasul acoperit 12-24 de ore.


Strecuram apa si o masuram. Adaugam cel mult aceeasi cantitate de zahar in grame, sau mai putin, dupa preferinta. 
De exemplu, la 100 ml de lichid adaugam de la 50 la 100 gr de zahar cel mult.
Fierbem siropul intr-un vas de inox cateva minute, pana se dizolva tot zaharul.
Culoarea violet se va urati, dar isi va reveni imediat ce adaugati cateva picaturi de zeama de lamaie.
Siropul va deveni tot mai rozuliu-ciclam, cu cat mai multa zeama de lamaie adaugati. 
Turnati siropul fierbinte in sticlute cu capac sterilizate si pastrati-l in frigider.

Cantitatile folosite de mine au fost urmatoarele:
20 gr de petale de violete
110-120 ml apa (dupa strecurare a rezultat 100 ml de lichid)
75 gr de zahar
4-5 picaturi de zeama de lamaie


Puteti folosi siropul de violete ca si topping la diverse sorbeturi, la inghetata, sau pentru aromatizarea bauturilor racoritoare si la creme. 
Sunt foarte curioasa daca voi reusi sa colorez vreo crema cu aceasta minunatie. 
Ma gandesc deja la o crema de unt cu bezea italiana si la o inghetata de vanilie cu mure si cu sirop de violete.

Violete zaharisite:


Violetele sunt foarte sensibile. Lucram cu ele cel mai usor daca nu le lasam sa se ofileasca. Initial le pastram o parte din codita ca sa le manevram mai usor.
Pentru a le zaharisi avem nevoie de o lingurita de praf de albus (meringue powder), de 1-2 linguri de apa calduta si de putin zahar extrafin. 
Daca le folositi in 1-2 zile de la preparare, puteti inlocui praful de albus cu albus de ou proaspat, desfacut putin cu furculita. 

Modul de preparare:

Amestecam praful de albus cu apa calduta pana obtinem o pasta usor de intins cu pensula. 


Pensulam pe ambele parti petalele violetelor spalate usor si zvantate cu albusul preparat, le punem cu fata in jos in zahar si presaram zahar pe dosul petalelor.


Le asezam usurel, cu petalele desfacute, pe hartie de copt si le lasam sa se usuce. Daca aveti cuptor electric, puteti grabi procesul de uscare pe pozitia ventilatie, la temperatura de 30-40 de grade, cu usa cuptorului intredeschisa.
Dupa ce se usuca complet, rupem de tot coditele violetelor si le depozitam in frigider, apoi in congelator, in borcane sau in cutii de plastic inchise ermetic. Pentru a evita condensul, cutia cu flori trebuie sa stea o vreme in frigider inainte de a o pune in congelator. Inainte de folosire, vom scoate cutia din congelator si o vom pune in frigider cateva ore.
Daca folositi albus de ou proaspat, sa pastrati neaparat in frigider florile zaharisite.


Sa aveti mare grija cum manevrati florile zaharisite. Ele se pot rupe cu usurinta. Pentru siguranta, puteti intercala bucatele de servetele intre straturile de flori.
Puteti zaharisi orice floare comestibila prin acest procedeu. Eu am pregatit si flori de liliac.
Sper ca maine sa reusesc sa postez cum am preparat zaharul cu parfum de liliac si sa va arat florile mele de liliac zaharisite. De cand am acest zahar, nu trece zi sa nu verific borcanul cu parfum imbietor.
Daca am intarziat cu violetele, liliac gasiti inca cu siguranta.
Va doresc o zi frumoasa si multe zambete!

20 de comentarii:

  1. Sunt extraordinare! Din pacate eu n-am apucat sa culeg, desi imi doream tare mult sa fac siropel. :(
    Cand voi avea nevoie stiu la cine sa apelez. ;)
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti propun sa faci sirop de liliac, Alina. Dar liliacul se oxideaza imediat ce torni peste el apa fierbinte. Nu vei obtine sirop colorat chiar daca isi pastreaza parfumul.
      Acum apar florile de soc si de salcam. Sunt foarte aromate si acestea. Poate incepi cu ele. :)
      Pupic!

      Ștergere
  2. Cat de dor imi era de minunatiile tale!
    Parca simt parfumul violetelor!
    Te pup si te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai de mine, Mihaela draga mea! Ce bucurie imensa sa vad ca ai reaparut printre noi!
      Multumesc mult ca ai venit pe la mine. Mi-a fost foarte dor de tine.
      Pupici multi si ganduri bune iti timit! <3

      Ștergere
  3. Minunate poze si prezentare! Esti o comoara! Hugs

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Loredana draga. Sunt tare bucuroasa ca iti plac pozele mele. Pup!

      Ștergere
  4. Tu esti o minunatie , draga Rita !!!! ...... iar ceea ce faci cu atata rabdare si pasiune , este la mare inaltime !!! ;)
    Floricelele zaharisite sunt atat de frumoase , iar siropul are o culoare minunata si un gust deosebit , cu siguranta !!
    O zi frumoasa !! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Adinus. Ma bucur ca-ti plac floricelele mele. :)
      O zi frumoasa si tie. <3

      Ștergere
  5. Ce nu face omul pentru pasiunile lui?! Incredibil de frumos arata violetele zaharisite, iar siropul are o culoare pur si simplu incantatoare. Lila-ul asta pastelat mi se pare una dintre culorile tale, Rita. Personal, nu m-as fi gandit niciodata sa fac sirop de violete, are o aroma placuta? :) Poate incerc pe anul care vine, iti multumesc mult de idee!
    Faina paduricea de langa terenul vostru, iar Noisette... te rog sa-i duci o nuca si din partea mea data viitoare! :))
    Te pup cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, Roxana Siropul are o aroma foarte placuta, cu o nota suava de parfum. Liliacul e mult mai puternic. Dar culoarea siropului de violete e splendida.
      I-am dus ieri niste alune din partea ta lui Noisette. Sigur se va bucura de ele.
      Pupic!

      Ștergere
  6. cum se recunosc florile? dacă le confund? nu se pot cumpăra semințe pt plantat? care e denumirea latină.thx

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le recunosti dupa floare si dupa frunze. Sunt diferite tipuri: violet inchis si albe.
      La o cautare pe google le gasesti cu usurinta.
      Seminte n-am vazut niciodata, dar probabil ca se gasesc.

      Ștergere
  7. Scumpi, esti DURERE!!!! M-ai bulversat, la modul cel mai placut, cu blogul tau. Te voi vizita des, ptc esti cu adevarat o COMOARA! Am o intrebare pt tine: toate soiurile de liliac au florile comestibile? De trandafiri ce-mi poti spune? {am auzit ca multe gospodine folosesc orice trandafir parfumat, nu musai cel de dulceata] Pupici ! ERIKA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt bucuroasa ca am un nou cititor. Multumesc pentru cuvintele frumoase, Erika.
      Florile de liliac sunt comestibile toate, dar sa ai grija in caz ca vrei sa faci zahar parfumat sa le usuci putin inainte de a le amesteca cu zaharul pentru ca altfel zaharul se umezeste prea tare. Alege eventual flori mai marunte, nu din acelea carnoase. Sa contina cat mai putina umezeala.
      De la trandafir folosim doar petalele. Nu vad de ce nu ar fi comestibile toate soiurile de trandafir.
      Cele de dulceata au un anumit parfum si au petale mai subtirele decat altele. Daca lasi petalele in dulceata, cele grosute cred ca sunt mai neplacute.Scartaie intre dinti.
      Trebuie avut grija mare ca trandafirii sa nu fi fost tratati cu substante chimice. In nici un caz nu se folosesc cele cumparate de la florarie. In rest, linistit.
      Iti doresc o seara frumoasa in continuare si te imbratisez cu drag.

      Ștergere
  8. HRISTOS A INVIAT!!!!! Paste fericit !!!!! ERIKA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a Inviat! Multumesc, Erika. Asemenea iti doresc.
      Liniste si dragoste alaturi de cei dragi.

      Ștergere
  9. Scumpica noastra RITA, spune-mi te rog, la zaharul parfumat cu fllori de liliac, florile raman in borcan, la infinit, ori le scoti cand consideri ca si-au facut datoria? Pupici . ERIKA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vezi ca incepe sa se umezeasca zaharul, atunci ori le scoti ori il mai lasi putin dezvelit sau il presari intr-o tava.
      Daca zaharul e in regula, atunci nu vad de ce le-ai scoate.
      Doar sa tii borcanul ferit de lumina, dar nu stiu daca rezolvi mare lucru, pentru ca liliacul oricum se oxideaza.
      Trebuie sa mai fac niste experimente. Sa vedem daca nu exista vreo modaltate sa pastram culoarea liliacului.

      Ștergere
  10. RITA, am o rugaminte la tine: sugereaza-mi o metoda de conservare a frunzelor de menta. Ploaia a contribuit benefic la dezvoltarea lor si acum e timpul optim pentru a pastra concentratia maxima a aromei. Pupici si imbratisari binemeritate! ERIKA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As spune sa faci un sirop. Il vei putea folosi si in ceaiuri.

      Ștergere