3 octombrie 2012

Tablou de toamna - Prajitura rasturnata cu struguri


Abia am asteptat sa pot posta reteta asta. Pe de o parte, pentru ca e deosebit de buna, iar pe de alta parte, pentru ca imi aduce aminte de Campionatul de Gatit unde, impreuna cu tabloul de toamna pictat pe turta dulce, cu masca si cu femeia matura dansand printre frunzele ruginii, bucurandu-se de viata, alcatuiau toamna vietii. N-am conceput acest anotimp ca fiind unul trist. Nici nu este, daca ne gandim bine. Este vremea maturitatii si a iubirii calme, implinite. E vremea cand asteptam rabdatori sa se coaca cat mai bine fructele savuroase, care au strans in ele seva verii.

       Prajiitura asta e cea mai buna proaspata. Se consuma imediat ce se racoreste. Asa ca nu trebuie sa va puneti pofta in cui pana a doua zi, ca la majoritatea prajiturilor. Este bine insiropata si extraordinar de aromata. Strugurii, impreuna cu dulceata de portocale cu fasii generoase de coji de portocala au gustul razelor de soare tarzii ale toamnei, iar frunzele de busuioc dau o tenta de prospetime placuta prajiturii.

Ingrediente pentru o tava cu diametrul de 26 cm (cu aceleasi cantitati puteti prepara doua tavi de chec) :

Pentru topping:

1-2 ciorchine de struguri mari, copti, dar nu moi, fara seminte
50 gr unt
130 gr zahar brun
doua linguri de dulceata de portocale (sau caise)
fasiute de coaja de la o portocala
cateva frunze de busuioc

Pentru blat:
5 oua
150 gr faina
1 plic de praf de copt
150 gr zahar 
100 gr unt topit 
1 lingurita de esenta de vanilie

Mod de preparare:

Amestecam zaharul si untul pe foc mic, pana cand se topeste untul. Adaugam dulceata si coaja de portocala si mai fierbem 2-3 minute la foc mic, pana la dizolvarea completa a zaharului. Dupa ce se racoreste putin, turnam amestecul in tava de copt tapetata cu hartie de copt.
Aranjam peste topping boabele de struguri si frunzele de busuioc rupte bucatele.

Punem tava astfel pregatita deoparte si pregatim blatul. 

Topim untul in cuptorul cu microunde si-l lasam sa se racoreasca.
Amestecam faina cu praful de copt.
Batem spuma tare albusurile cu un praf de sare, adaugand treptat zaharul. Desfacem putin galbenusurile si le amestecam cu spuma de albusuri, cu miscari de jos in sus. Adaugam faina in doua-trei reprize, amestecam cate putin, cat sa se incorporeze partial, apoi adaugam si untul topit. Omogenizam si turnam compozitia peste struguri.

Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 170 gr. C timp de 25-30 de minute, sau pina trece testul cu scobitoarea. Lasam prajitura in tava cateva minute sa se racoreasca o idee, apoi o rasturnam pe platoul de servire. 
Decoram cu frunze de busuioc.

Va doresc pofta buna si o toamna frumoasa.

12 comentarii:

  1. Tare bine arata prajiturica asta, la ce arome ai combinat numai delicioasa poate sa fie! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos ai descris toamna, Rita! E si anotimpul meu preferat. Iar prajitura asta e o adevarata celebrare a dulcetii picurate-n boabele de struguri in acest... varatic inceput de octombrie. Cred totusi ca in combinatie cu dulceata de portocale iese mai buna. Contrastul dintre arome e mai puternic... Imi place mult si cum ai alternat randurile de boabe. Aspectul este impecabil!
    Ti-am mai spus, dar imi place s-o repet: esti o artista desavarsita! Sunt absolut convinsa ca orice te apuci sa faci, iese mai frumos din mainile tale.

    Te pup cu drag, o zi insorita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cata poezie, Roxana! Multumesc din suflet pentru cuvintala frumoase. Dulceata de portocale scoate in evidenta gustul strugurilor. Are o usoara amareala, foarte placuta.
      Te pup! Iar pe Norocel o mangai putin cu gandul.

      Ștergere
  3. What a lovely cake! So pretty and the basil must give it a wonderful flavour!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi, Paula! I've been missing you.Thanks for dropping by.

      Ștergere
  4. Lasati toamna sa vina la mine, la fel si aceasta prajitura minunata cu struguri! Sunt fan! ;-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa vina spre tine tot ce iti doresti. Inclusiv prajitura. Vei vedea ca e foarte simplu de facut.

      Ștergere
  5. Aromele minunate ale toamnei adunate la un loc intr-o prajitura magica.Ce poate fi mai bun?
    Iubesc toamna cu tot alaiul ei.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si eu iubesc toamna. Caldura prietenoasa de care te bucuri parca mai mult cand stii ca se cam termina si toate culorile minunate din jur te fac sa te simti mai aproape de pamant. Weekend placut!

      Ștergere
  6. Nu pot spune ca este un anotimp pe care sa nu-l iubesc , insa toamna , toamna are ceva aparte , are culoare , parfum si multa aroma !!!! .... dar hai totusi sa-ti zic ceva de prajiturica ca de aceea am venit :)) Arata extraordinar de bine si sunt sigura ca e un deliciu !!! O seara si o duminica superba iti doresc !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de vizita, Adina. Sa ai un weekend frumos!

      Ștergere