Motto-ul acestei postari este un citat dintr-o carte foarte draga mie (se afla pe acelasi raft cu Micul Print), "Anne de la Green Gables", scrisa de Lucy Maud Montgomery:
"Sunt atat de bucuroasa ca traiesc intr-o lume in care exista octombrie!"
Am creat aceasta colectie de toamna in spiritul plin de recunostinta, optimism si veselie imprumutat de la Anne.
Sunt convinsa ca ar fi de acord cu mine ca o casuta trebuie musai sa aiba pereti si acoperis rotunde.
Aceste casute se asambleaza cel mai usor, dupa parerea mea. Puteti sa le decorati cum doriti, sa ascundeti in ele bombonele sau alune si migdale pentru bucuria copiilor.
Incerc sa va explic pe indelete cum am facut casuta cu floarea soarelui, cu acoperis simplu. Sub acoperisul casutei cu trandafiri am lipit o turta in forma de floare.
Veti avea nevoie de urmatoarele:
- aluat de turta dulce - vezi reteta
- royal icing - vezi reteta
- 2 forme de copt cilindrice cu diametrul de 7 cm, inaltime de 4,5 cm pentru peretii casutei
- decupator rotund cu diametrul de 10 cm pentru acoperisul casutei si decupator de 7 cm pentru baza casutei
- 1 forma de copt semisfera cu diametrul de 7 cm pentru acoperis
- colorant gel alb, ivoire, galben, maro si verde muschi
- colorant pudra alb si maro
- pensula lata si rotunda
- sac pt decorat sau conuri din hartie de copt
Mod de lucru:
Intindem aluatul de turta dulce la grosimea de 30-40 mm.
Pregatim peretii casutei:
Taiem 2 fasii late de 4,5 cm in lungul unui liniar.
Asezam cate o fasie pe doua forme de copt cilindrice, taiem fasia astfel incat sa fie doar putin mai lunga decat jumatatea formei. apoi sprijinim cilindrii in forme pentru cosulete sau in tava pentru cupcakes.
Coacem peretii casutei in cuptorul preincalzit la 180 gr.C.
S-ar putea ca aluatul sa se alungeasca sub propria greutate in timpul coacerii. Pe la jumatatea timpului de copt e bine sa verificati lungimile peretilor si sa sectionati aluatul astfel ca fiecare fasie de aluat sa fie cat mai aproape de jumatatea cilindrului.
Ca sa le desprindem mai usor, miscam putin turtele pe forme imediat dupa ce se coc, apoi le lasam sa se raceasca pe forme. Altfel riscam sa le deformam.
Pentru acoperisul casutei decupam un disc cu diametrul de 10 cm pe care il aranjam pe forma de copt semisferica, apoi il coacem.
Baza casutei va fi un disc cu diametrul de 7 cm, sau daca doriti o baza mai mare, folositi un disc de 10 cm. Pentru varful acoperisului coaceti o biluta de aluat, optional o floricica pe care s-o lipiti sub biluta.
Indreptam marginile peretilor cu un cutit astfel incat sa se imbine cat mai frumos.
Pentru a crea efectul de scandurele vopsite, amestecam cam 2 lingurite rase de royal icing, o lingurita de colorant alb si apa. Adaugam apa pana cand ajungem la o consistenta moale, asemanatoare cu vopselele acrilice, incat sa-l putem intinde cu pensula.
Am vopsit in prealabil geamul casutei cu colorant alb amestecat cu putina apa.
Pensulam royal icingul pe pereti intr-o maniera nu tocmai perfecta. Imperfectiunile vor arata foarte dragut.
Dupa pensulare, tragem linii paralele cu un obiect semiascutit sau cu dosul unui cutit, apoi lasam royal icingul sa se usuce complet.
Pentru usurinta, vom pensula si acoperisul casutei, respectiv biluta din varf, de data aceasta cu royal icing foarte moale colorat cu maro.
Nuantam peretii si baza casutei cu colorant praf maro amestecat cu alb, folosindu-ne de o pensula cu varf rotund.
Decoram geamul casutei, apoi desenam cadrul ferestrei si usa cu royal icing maro, folosind un sac de decorare sau un con din hartie de copt.
Folosim royal icing maro pentru a lipi pe baza casutei primul perete, apoi pe celalalt.
Lipim biluta in varful acoperisului si lasam totul la uscat cateva ore inainte sa continuam decorarea.
Am ales sa decorez acoperisul cu imitatie de paie.
Pentru aceasta avem nevoie de royal icing cu consistenta tare, colorant maro, ivoire si galben.
Vom prepara o nuanta mai deschisa si una mai inchisa de galben-mustar, respectiv royal icing maro.
Trasam linii de royal icing paralele cu un con din hartie de copt avand o gaura micuta de tot in varf, folosind nuanta mai deschisa.
Trasam alte linii, intre primele si deasupra acestora, cu nuanta mai inchisa.
Tragem linii suprapuse maro la mijlocul acoperisului, ca si cum paiele ar fi legate.
Adaugam zahar praf la royal icingul galben-mustar pana obtinem o consistenta foarte tare, apoi cu un sac echipat cu dui Wilton 349 inconjuram biluta din varf cu petale de floarea soarelui.
Pentru ca m-am gandit la acest decor dupa ce am facut toate pozele pentru tutorial, am revopsit biluta din varf cu maro. Initial am vrut sa atasez o floricica intre biluta si acoperis. Puteti sa alegeti acest mod de decorare daca nu aveti duiul 349.
Umplem casuta cu bombonele si este pregatita pentru a fi admirata. Poate aveti noroc ca pofticiosii vostri sa se sature cu bomboane inainte sa atace casuta.
Daca va plac papusile din colectie, gasiti tutorialul aici: Papusa-din-turta-dulce-tutorial
Va pup, va doresc spor la decorat si nu uitati sa va abonati prin e-mail la articolele mele pentru ca urmeaza sa va arat cum am facut turtitele-floarea soarelui. :)
O, sa nu uit! In caz ca vreti sa ma intalniti mai des, sa stiti ca sunt mult mai activa pe facebook decat pe blog. Gasiti legatura la pagina de facebook Comori Delicioase in coloana din dreapta paginii.
Oare va pot ademeni cu bostanii mei romantici ?
Pupiiici!
Cat de frumos!!! Multumesc din suflet pentru tutorial!!!! Esti minunata!! Adorabili sunt si dovleceii. E o adevarata incantare sa intru pe pagina ta. Roxana R
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Roxana! Ma bucur ca va sunt de ajutor macar din cand in cand.
ȘtergereTe imbratisez cu drag si iti doresc numai bine!
Felicitari pentru talentul, delicatetea, povestile minunate si comorile delicioase cu care ne incanti, Rita! ❤❤❤
RăspundețiȘtergereMultumesc, draga mea! Prietenia ta pentru mine si pentru turtite este pretioasa. Te felicit si eu, la randul meu, pentru minunatiile pe care le creezi si iti doresc mult succes si inspiratie in continuare!
ȘtergereImbratisari si pupicei dulci! <3
Minune, Rita draga!Asta este tot ceea ce faci tu aici! Am inca in amintire gustul! Divin!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vizita, Maluta! Te imbratisez cu mult drag!
ȘtergereMinunatii įntradevar,arta la superlativ. Te admir si te felicit pentru ceea ce faci. Esti minunata! Mult succes in continuare!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Marcela! Mult succes si tie!
Ștergere