16 mai 2013

Flori de liliac zaharisite si zahar cu parfum de liliac


Cred ca ati ghicit ce-o sa va prezint azi. Cum am promis, va arat cum sa pregatiti flori de liliac zaharisite si ceva cu adevarat minunat, si anume, zaharul cu parfum de liliac.


N-am terminat bine de trebaluit cu violetele ca a si aparut liliacul. De data aceasta am pus mana pe trei crengi de liliac cu cele mai mari si mai parfumate flori pe care le-am vazut vreodata.
Atat erau de frumoase ca m-a durut inima sa le rup floricelele.
Dar cand am terminat cu macelaritul si mi-am bagat nasul in bolul plin cu flori, parerea de rau s-a transformat in incantare.  Nu puteti sa va inchipuiti ce parfum puternic emanau. Parca as fi avut langa mine o tufa intreaga de liliac.
Cum sa-ti vina greu sa te joci cu minunile astea parfumate?
Am avut intentia sa fac sirop, dar in momentul in care am turnat apa clocotita peste floricele, acestea s-au oxidat si au devenit maronii-galbui. N-a mai ramas pic de culoare. Nu mi-a suras deloc sa stric floricelele ca sa obtin un lichid parfumat galbui.  M-am gandit sa adaug putina dulceata de mure sau sirop de afine pentru a-i da culoare, dar parca nu era ceea ce urmaream. Ce sa pot face, ce sa pot face? Dintr-o data mi-am adus aminte de borcanul meu cu zahar vanilat. Pfff! Ce idee geniala! Am preparat in doua secunde zaharul cu parfum de liliac. Il scutur si inspir minunatul parfum in fiecare zi.
Cred ca de data asta am gasit cea mai buna metoda de a face deserturi cu parfum de flori. Da, stiu, nu e nici o noutate. Doar am conservat in felul acesta coji de citrice, am folosit de un milion de ori zaharul in care tin pastaile de vanilie, si totusi greu mi-a trecut prin cap sa pun florile in borcanul cu zahar.
Mi s-a parut mai la indemana sa ma gandesc la tot felul de metode complicate, la siropuri, la jeleuri si la te miri ce in locul celei mai simple proceduri. Numai sa am destul loc in camara, ca de-acum nu-mi va mai lipsi zaharul cu parfum de flori.

Modul de preparare al zaharului parfumat cu flori de liliac e urmatorul:
Clatim bine in apa rece crengutele de liliac ca sa scapam de praf si de gazulite. Le scuturam de apa si le punem intr-o vaza pana se usuca. 
Rupem apoi toate floricelele, fara parti verzi, pentru ca acestea au gust amar.
Pentru un kilogram de zahar parfumat avem nevoie de o mana buna de floricele.
Asezam intr-un borcan straturi de zahar alternand cu straturi de flori. Sa nu exagerati cu florile pentru ca acestea umezesc zaharul.

Inchideti borcanul si scuturati-l bine. 
In zilele urmatoare deschideti zilnic borcanul, amestecati putin in zahar astfel ca umezeala sa se distribuie uniform. Mirositi zaharul ca sa va bucurati de minunatul parfum, inchideti borcanul si scuturati-l bine. 
Dupa cateva zile puteti folosi zaharul parfumat la prepararea deserturilor. Reintregiti cantitatea de zahar din borcan ori de cate ori folositi din el. 
Pastrati zaharul cu flori de liliac in loc racoros, ferit de lumina.

Flori de liliac zaharisite:

Florile de liliac se manuiesc mult mai usor decat violetele, dar modul de lucru este acelasi ca la violetele zaharisite.

Amestecati o lingurita de praf de albus (meringue powder) cu 1-2 linguri de apa calduta. Obtineti o pasta cu densitate medie care se poate aplica cu pensula.

Pensulati intai partea frontala a florilor, apoi, punand floarea cu fata in jos pe deget, pensulati si dosul petalelor.

Asezati floarea cu fata in jos in zahar extrafin, miscati-l putin ca sa se imbrace toata suprafata cu zahar, apoi presarati zahar si pe dosul petalelor.
Va veti spala de un milion de ori pe maini in timp ce le pregatiti, dar asta e cel mai simplu mod de a pensula florile.
Puneti floricelele pe hartie de copt si uscati-le timp de 12-24 ore.
Dupa ce se usuca complet, le depozitam in frigider, apoi in congelator, in borcane sau in cutii de plastic inchise ermetic. Pentru a evita condensul, cutia cu flori trebuie sa stea o vreme in frigider inainte de a o pune in congelator. Inainte de folosire, vom scoate cutia din congelator si o vom pune in frigider cateva ore.

Florile zaharisite pot fi preparate si cu albus de ou proaspat, dar in acest caz trebuie sa le folositi neaparat in 1-2 zile de la preparare. Acestea se pastreaza obligatoriu in frigider. Nu uitati ca albusul se strica chiar daca este uscat.


Daca intentionati sa faceti flori de liliac zaharisite, va recomand sa alegeti florile cele mai mari, complet deschise.
Pentru zahar cu parfum de flori puteti folosi orice floare comestibila: violete, flori de liliac, de salcam, de soc, florile tuturor pomilor fructiferi, panselute, trandafiri, mac. 
Aveti grija sa folositi pe cat posibil doar petalele. Fara tulpini, sepale, stamine, pistil. Pe langa faptul ca la unele flori partile verzi sunt amare, celelalte componente pot provoca alergii sau pot contine substante toxice. Deci, doar petale!
Va imbratisez cu drag si va doresc mult spor si veselie la conservarea florilor de primavara.






11 comentarii:

  1. Ce minunat trebuie sa fie zaharul aromat cu aceste floricele !! Ritucule , ma faci sa ma apuc si eu de treaba !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti plina de idei minunate scumpa noastra Rita! :)
    Weekend frumos, pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca numai tu puteai avea atat rabdare, draga Rita!! E drept ca si rezultatul este pe masura... imi pot doar imagina cat de aromat a iesit zaharul. Cat priveste florile zaharisite, sunt asa delicate, incat am senzatia ca insasi Craiasa Zapezii a suflat usurel o bruma de argint peste ele, sa le poata pastra cat mai mult frumusetea si parfumul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un pic poate prea aromat. Ma gandesc sa fac doua borcane din cel pe care-l am.
      Multumesc pentru cuvintele frumoase, Roxana.
      Pupic!

      Ștergere
  4. O sa incercam si noi zaharul parfumat,ca la flori nu stiu daca ne bagam sa le pictam una cate una. Iti multumim ca ai impartasit cu noi retetele. Te pupam

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neaparat sa-l incercati. E foarte parfumat. Multumesc si eu pentru vizita.
      Va imbratisez cu mult drag, dragele mele.

      Ștergere
  5. Ador liliacul.. deci zaharul parfumat ar fi mers de minune.. Pacat ca anul asta n-am mai prins.. dar te rog sa-mi amintesti la anu :)
    Te pup fata draga si inventiva!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La anul te trag cu siguranta de maneca. Acum ca am retetele o sa fie mai usor.
      Pupic, Simona draga.

      Ștergere