Postarea de astazi este una foarte importanta pentru mine din cel putin doua motive.
Primul si cel mai important este ca in sfarsit voi ajunge la petrecerea cu prajiturele dichisite si cu ceai organizata lunar de Emily.
De dorul primaverii, fetele au ales ca tema pentru aprilie verdele.
O alegere excelenta care ma impulsioneaza sa incep un proiect pe care-l planific de multa vreme. Si anume, colorarea deserturilor folosind partile comestibile ale plantelor.
Nu e o noutate pentru nimeni ca unele legume, fructe si flori pot fi utilizate cu succes pentru a obtine culori pastelate, profitand in acelasi timp si de aroma acestora.
Cred ca multi dintre noi am ramas cu degetele patate dupa ce am ras sfecla rosie sau morcovi, dupa ce am umblat cu mure si cu afine. Nu se poate sa nu fi observat cat de verde este apa in care fierbeti spanacul, de exemplu.
Dupa cum vedeti, am dat exemple de plante care sunt la indemana oricui.
Culorile pe care le obtinem in casa cu ajutorul plantelor nu sunt stabile in timp, dar majoritatea deserturilor oricum nu au viata lunga. De multe ori le mancam chiar in ziua in care le pregatim.
Colorantii artificiali sunt nocivi, chiar daca sunt destinati uzului alimentar. Provoaca boli grave. Asa ca este bine sa evitam utilizarea acestora.
Pe de alta parte, putem colora deserturile foarte frumos si cu un efort minim, folosind plantele. Nu avem nevoie nici macar de formule savante sau de retete sofisticate. Totul e sa incorporam plantele in forma potrivita in functie de natura acestora si de compozitia de baza.
Ca sa pregatim buchetelele de primavara vom avea nevoie de cateva frunze de spanac si de putina dulceata de cirese sau orice alta dulceata rosie.
Frunzele de spanac nu schimba deloc gustul cremelor si nici textura acestora, iar dulceata de cirese va conferi cremei o aroma primavaratica deosebita. Pentru a completa aroma cireselor vom mai folosi vanilie, coaja de lamaie, coaja de limeta si putin suc de limeta.
Vom obtine bibelouri cu aroma proaspata, reconfortanta.
Ingrediente pentru 12 cupcakes:
120 gr de unt la temperatura camerei140 gr zahar3 oua mari la temperatura camerei1/2 lingurita de esenta de vanilie200 gr faina1 1/2 lingurita de praf de copt cu sofranun praf de sarecoaja rasa a unei lamai70 ml lapte
Ingrediente pentru crema de ciocolata verde (cu spanac si limeta):
200 gr ciocolata alba60 ml smantana pentru frisca
30 gr spanac tanar spalat si uscat
1/2 lingurita de coaja rasa de limeta
1 lingurita de suc de limeta
150 gr marscarpone
Ingrediente pentru crema de ciocolata alba si roz (cu dulceata ):
100 gr ciocolata alba30 ml smantana pentru frisca
4 linguri de dulceata de cirese strecurata
100 gr mascarpone
Prepararea cupcakesurilor:
Pregatim formele pentru cupcakes si pornim cuptorul la 180 gr. C. (foc mediu).
Amestecam faina cu sarea si cu praful de copt.
Mixam untul moale la temperatura camerei cu zaharul pudra pana devine pufos si se topesc granulele de zahar.
Adaugam ouale, unul cate unul. Incorporam foarte bine ouale inainte sa adaugam altul.
Incorporam esenta de vanilie si coaja de lamaie.
Adaugam o treime din faina, jumatate din lapte, alta treime din faina, iar lapte si ultima portie de faina, omogenizand compozitia intre adaugiri.
Punem compozitia imediat in formele de silicon sau in hartiutele pentru cupcakes, umplandu-le pana la 2/3 din volum.
Coacem cupcakesurile timp de 15 minute sau pana trec testul cu scobitoarea. Sa nu le uscati prea tare.
Le scoatem pe un gratar si le lasam sa se racoreasca.
Prepararea cremei de ciocolata verde:
Aducem smantana pentru frisca in punctul de fierbere apoi o turnam peste frunzele de spanac si coaja de limeta. Preparam din ele un piure fin in procesor. Strecuram piureul si pastram 90-100 ml de lichid pe care-l incalzim din nou pana aproape de punctul de fierbere. Luam de pe foc. Adaugam ciocolata alba maruntita si omogenizam foarte bine.Lasam in frigider pana a doua zi.
Inainte de folosire se mixeaza separat mascarponele si compozitia de ciocolata, apoi se amesteca. Se adauga sucul de limeta.
Punem crema in sac a poche cu varf pentru frunze.
Pastram sacul cu crema in frigider pana la folosire. Pentru o tinuta mai buna, tinem crema in frigider 30 de minute.
Prepararea cremei de ciocolata alba si roz:
Incalzim smantana pana aproape de puctul de fierbere. Luam de pe foc si adaugam ciocolata alba maruntita. Omogenizam foarte bine si pastram in frigider pana a doua zi.Facem un piure din dulceata de cirese, il pasam prin strecuratoare si fierbem lichidul la foc foarte mic pana se ingroasa. Pastram pentru colorarea cremei.
Inainte de folosire se mixeaza separat mascarponele si compozitia de ciocolata, apoi se amesteca.
Pastram o parte alba pentru floricelele mici.
In restul cremei adaugam cate o lingurita de dulceata scazuta pana ne place culoarea.
Cremele se pun in sac a poche cu varfuri pentru petale si se tin in frigider timp de 30 de minute inainte de decorare.
Decorarea buchetelelor de primavara:
Punem o cantitate mica de crema verde pe fiecare cupcake.
Decoram cu trandafiri si floricele, apoi cu frunzulite verzi.
Observatii:
Decoratiunile facute cu crema de ciocolata colorata in cele doua moduri de mai sus nu sunt foarte bine definite.Prin fierberea spanacului puteti obtine o nuanta mai inchisa, spre culoarea maslinei verzi. Daca opariti doar spanacul, nuanta va fi vibranta, spre fistic.
Ciocolata folosita de mine are o culoare crem-galbuie.
Daca folositi ciocolata menaj, care e mult mai alba decat cea de consum, culorile vor fi mai vii.
Sunt dragalase buchetelele, nu-i asa?
Potrivite pentru un tea party elegant de primavara.
Am tinut neaparat sa va atrag atentia asupra acestui mod de colorare a deserturilor. In cadrul proiectului pe care l-am inceput cu aceasta postare voi incerca mai multe moduri de colorare si de decorare, vom alege solutiile potrivite pentru diferite tipuri de creme si aluaturi si vom invata cum sa pastram fiecare substanta coloranta. Vom profita din plin de darurile naturii. Vorbesc la plural pentru ca voi experimenta si eu cu aceasta ocazie, impreuna cu voi.
Sfaturile pe care vi le voi da vor fi rezultatul observatiilor si incercarilor mele reusite sau mai putin reusite, nu retete.
Va multumesc dinainte pentru orice idee sau sfat pe care le veti impartasi cu noi pe aceasta tema.
Eu voi fi cu ochii in patru la orice idee pe care o voi descoperi si va voi pune la dispozitie linkuri la retete care folosesc coloranti naturali, pe cat posibil in limba romana.
Deocamdata am observat doua retete care folosesc pudra de matcha pentru a obtine frumuseti verzi.
Biscuiti cu matcha si jeleu la Cat's kitchen
si
Cupcakes cu matcha la Edith's kitchen.
Va imbratisez cu drag. Eu am plecat la petrecerea data de Emily. :)))
Bine ai venit la micuta petrecere plina de delicii cochete ;):)
RăspundețiȘtergereMie imi place tare mult ce ti-a iesit , iar colorarea cremelor prin metoda folosita de tine , am s-o incerc si eu , promit !!!! ;)
PS.Emily o sa fie fff incantata de surpriza aceasta !!! ;)
Sunt fericita ca-ti plac buchetelele mele. Urmatoarele vor fi mult mai frumoase. E prima oara cand folosesc duiuri in forma de petala si de frunza. Voi exersa ca sa va fac pofta pentru culorile mele naturale. :)
ȘtergerePupici! <3
Rita esti un geniu al dulciurilor! Imi place totul, iar noul tau proiect e absolut minunat!
RăspundețiȘtergereSunt incanta ca va place ideea mea. Sunt curioasa si eu cate culori si nuante voi obtine folosind doar plante. Abia astept sa fac concentrate pe care sa le si combin apoi pentru nuante minunate. Va astept cu idei. :) Pupic!
ȘtergereCat sunt de frumoase, Rita!Sunteti minunate, tu si comorile tale delicioase. <3 Weekend frumos !
RăspundețiȘtergereSi inca n-ai vaut nimic! :))) De-abia de-acum voi invata sa folosesc duiurile si colorantii naturali. Daca ai vreo reteta in care ai folosit plante colorate, asteptam linkul. Pupic! <3
Ștergereoh, ce frumoase sunt si ce culoare placuta! Superb!
RăspundețiȘtergereBine ai venit la party scumpa mea! :*
Imi doresc de luni bune sa particip la tea party, Emily. Sincer, nici acum n-as fi crezut ca voi ajunge la timp. Biscuitii colorati ai Adinei mi-au amintit insa de proiectul meu si m-am gandit ca ar fi o ocazie frumoasa sa-l incep. Unde altundeva pot fi puse in valoare cu adevarat culorile acestea minunate daca nu pe cupcakes? :))) Si unde altundeva le sta bine cupcakesurilor sa stea daca nu pe masuta de ceai de la petrecerea ta? :)))
ȘtergereAsa ca, here I am! Cu cosuletul plin de buchetele delicioase. <3
Cupcakes-urile tale Rita, parca sunt desprinse dintr-o prezentare a ceaiului de la ora 5 gazduit de Casa Regala. Prima fotografie mi se pare tare delicata. Foarte frumoasa ideea, iar talentul, rabdarea si migala de care dai dovada de fiecare data sunt de invidiat.
RăspundețiȘtergereFelicitari si petrecere frumoasa! Fie ea si virtuala. ;-)
ps Si eu folosesc tot coloranti naturali (cand folosesc) - pudra de sfecla pentru rosu, turmeric pentru galben, iar pentru verde, desi n-am cautat sa verific daca-i asa ori ba, am inteles ca pudra de spirulinaar fi buna. Daca probez, promit sa revin cu detalii despre rezultat. :) Ar fi mai ieftina decat matcha, dar cred ca si alta nuanta de verde...
Ma mandresc cu masuta mea daca iti place atat de mult, Roxana. :)))
ȘtergereColorantii mi-au devenit tot mai straini de cand am renuntat partial sa mai lucrez n fondant. Asta, datorita familiei mele care nu-si mai doreste ca torturile sa fie imbracate in zahar.
Oricum folosesc coloranti la picturi si la turta dulce. Nu am incotro.
Cum obiceiul de a decora cu coloranti cremele si chiar blatul prajiturilor a devenit tot mai popular, m-am gandit sa ne deschidem putin ochii asupra pericolului si sa incercam sa evitam ingerarea chimicelor daunatoare.
Multumesc de idei.
Le voi incerca pe toate, promit. Eu am folosit o singura data suc de sfecla rosie. A dat rezultate foarte bune. Sunt curioasa si eu sa vad cum se comporta spirulina. Se mai gaseste si clorofila la farmacie. Ma voi documenta la farmacii sa vedem ce-as mai putea gasi pe rafturile lor. :)))
Pupici!
Wow ce frumusete!!!Aici este arta!!!Bravo!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Haplea. :)
ȘtergereFoarte frumoase!!!Este minunata ideea ta!Ar trebui sa renuntam la coloranti dar de multe ori, din lipsa de timp si comoditate, nu ne mai gandim la consecinte:( Te pup si iti doresc un weekend cat mai insorit!
RăspundețiȘtergereTrebuie sa ne gandim la consecinte. Sunt foarte grave, iar copiii sunt cei mai expusi. Le oferim frumuseti in loc de sanatate. ADHD este una din bolile care apar din cauza colorantilor sintetici. Hm, parca nu-ti mai vine sa-ti doresti culori frumoase, nu?
ȘtergerePupici! <3
Asta e arta de acum ce faci tu ..Superbe sunt!
RăspundețiȘtergereFoarte frumos arata!! Si eu am folosit pudra de matcha pentru colorare, si am fost foarte multumita de rezultat, o sa vina si reteta in curand :) La spanac nu m-as fi gandit, dar este o alternativa la fel de sanatoasa.
RăspundețiȘtergerePetrecere frumoasa sa aveti! Un weekend minunat!
Foarte frumoase se delicate cupcakes-urilee, felicitari pentru tot ceea ce faci! Sa stii ca eu am folosit spirulina si este foarte buna pentru creme mai ales.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult de idee, Corina. Voi incerca neaparat ca sa vedem cu totii nuanta care iese.
ȘtergerePupic!
Sunt absolut minunate! Am ramas vrajita de frumusetea lor, cred ca nu as putea sa le mananc, ci le-as privi ore in sir :)
RăspundețiȘtergerePupici si o saptamana frumoasa :*
Pe astea poti sa le mananci linistita, Danutza. Lasand la o parte zaharul si restul compozitiei, sunt prajiturele de incredere. :)
ȘtergerePupici!
Super idee cu tutorialul asta ! Am facut si eu acum vreo 3 ani niste prajiturele cu ceai verde si ghimbir, dar la vremea aceea nu se gasea ceai matcha, decat intr-un loc si costa in jur de 100 de lei plicul de nu stiu cate grame,asa ca am improvizat si am facut un concentrat de ceai verde, dar culoarea aceea specifica n-a iesit.Zeama de spanac nu modifica gustul decorului ?
RăspundețiȘtergereMatcha am impresia ca da un gust specific prajiturii. Eu incerc sa nu ma limitez la anumite prajituri. As vrea sa gasesc coloranti care pot fi folositi fara sa afectam prea mult gustul prajiturilor. Spanacul se simte foarte putin. Limeta acopera cu totul gustul acestuia. Am ales limeta pentru ca atunci cand vezi o crema vrde, in mod normal te astepti la un gust acrisor si nu de o cu totul alta aroma. Dar poti folosi si vanilie. Sigur nu se va simti deloc gustul de spanac.
ȘtergereBaiatul meu, de exemplu, a aflat ulterior cum am obtinut culoarea verde. S-a strambat un pic, dar a recunoscut ca nu a simtit prezenta spanacului.
AM gasit insa la tine un tort cu blaturi colorate natural.
Ma bucur mult. Am salvat linkul ca sa-l public in urmatoarele postari.
Pupic!
Cat de frumoase sunt!!! Numai minunatii iti ies din maini.. :) Imi plae noul tau proiect.. cu siguranta il voi urmarii cu interes!
RăspundețiȘtergereDin pacate nici luna aceasta nu cred ca voi ajunge la petrecere.. sper ca Emily sa nu se supere. :(
Te pup draga mea si.. iti fur o minunatie d-asta :)
So elegant!
RăspundețiȘtergereThank you, Paula. These are for Emily's tea party. So they have to be elegant. :)))
ȘtergereHugs! <3
Ne-ai introdus in epoca victoriana cu aceste cupcakesuri gingase si delicate, draga Rita.. Iar culorile pastelate, trandafirii parfumati sunt foarte potrivite pentru un tea party victorian ;-) pupici
RăspundețiȘtergereMultumesc, Liana draga. Am vrut sa fie deosebiti ca sa se vada ca pot fi facute deserturi la fel de frumoase si de colorate cu cateva frunzulite si cu dulceturi pe care le avem la indemana. Fara coloranti sintetici.
ȘtergerePupic! <3