2 martie 2013

Branzoaice


Spre marea bucurie a degustatorilor din casa m-am gandit sa continui seria produselor de patiserie cu delicioasele branzoaice. Deserturile facute cu aluat dospit sunt cele mai potrivite in anotimpurile mai reci. Sunt satioase si pot fi servite cu mare succes la micul dejun sau la cina, cu un pahar de lapte caldut, parfumat cu putina vanilie, dar si la pranz, dupa o ciorba consistenta.
Mama mea insotea cu branzoaice sau cu clatite ciorbele cu afumatura de sambata. Erau favoritele mele.


Noroc cu blogul, ca altfel mai treceau ceva ani pana sa-mi aduc aminte de ei.
Iata cum ii pregatesc eu.

Ingrediente pentru 12 bucati:

500 gr faina
25 gr drojdie proaspata
2 galbenusuri
50 gr zahar
1 praf de sare
300 ml lapte
60 gr unt
coaja razuita a unei portocale

Pentru umplutura:

350 gr branza de vaca
150 gr zahar
2 oua
vanilie, coaja razuita a unei portocale
1 praf de sare
1-2 linguri de gris, daca este necesar

Pentru uns branzoaicele:

un galbenus
1 lingurita plina de smantana sau o lingura de lapte

Mod de preparare:

Topim untul si il lasam la racit.
Incalzim laptele. Acesta trebuie sa fie caldut, nu fierbinte.
Preparam maiaua: maruntim drojdia si o amestecam bine cu 3 linguri de faina din cele 500 gr, cu o lingurita de zahar si cu aproximativ 100 ml de lapte caldut. Lasam sa dospeasca. Maiaua este buna cand vedeti ca i-a crescut volumul considerabil.

Intre timp pregatim restul ingredientelor.
Desfacem galbenusurile. Dizolvam zaharul ramas si sarea in laptele caldut ramas.
Faina se cerne intr-un bol mare, formam o gaura in mijlocul ei si turnam laptele, galbenusurile si maiaua in centru.
Incepem sa formam aluatul din centru, incorporand faina de pa margini. Framantam aluatul obtinut pana cand simtim ca incepe sa se desprinda de maini. Acum e momentul sa adaugam untul topit in care razuim coaja unei portocale. Batem in continuare aluatul cu mixerul echipat cu paletele pentru aluaturi, miscand mixerul in sus si in jos pe verticala, in centrul bilei care se formeaza. Aluatul va incepe sa se dezlipeasca de pe marginile vasului. In acest moment suntem aproape gata. Mai batem aluatul vreo cinci minute pentru siguranta, apoi il punem la dospit intr-un vas presarat cu putina faina, acoperit cu un servet.
 .
Aluatul este dospit cand isi dubleaza volumul.

Pregatim intre timp umplutura, dar cu foarte putin timp inainte de a o folosi, pentru ca altfel devine apos.
Maruntim bine branza cu o furculita. Desfacem galbenusurile, albusurile le batem spuma cu cateva linguri de zahar. Amestecam branza cu zaharul ramas, cu galbenusurile, cu coaja de portocala si cu vanilia. Adaugam spuma de albusuri.

Rasturnam aluatul dospit pe blatul de lucru si formam din el un baton putin alungit, uniform. Portionam batonul in 12 bucati.

Luam una cate una bucatile, presaram un firicel de faina pe blat, dam bucata de aluat prin ea pe ambele fete, apoi intindem usurel exteriorul discului, pana obtinem un disc cat doua palme.
Punem o lingura de umplutura in mijloc, ridicam colturile si rasucim capatul aluatului, formand astfel boccelute foarte aratoase.
 In locul boccelutelor puteti face si branzoaice in forma de trandafiri.
Pentru asta, faceti sase taieturi in discul de aluat, puneti umplutura in mijloc si asezati petalele unele peste altele, roata. Sau, inchideti doua petale opuse si apoi restul petalelor unele peste altele.
Asezam branzoaicele in tava mare a aragazului tapetata cu hartie de copt.

Acoperim tava cu un servet si lasam branzoaicele intr-un loc caldut sa dospeasca in jur de 30 de minute.
Desfacem galbenusul, il amestecam bine cu smantana si ungem branzoaicele dospite cu pensula, prin miscari de jos in sus, astfel incat sa ridicam aluatul, nu sa-l apasam.
Coacem branzoaicele in cuptorul preincalzit la 180 gr. C pana devin aurii.


Presaram zahar pudra peste branzoaice inainte de servire.
Apoi ne delectam.


Mult spor la copt si pofta mare! Sper sa va bucurati de fetele zambitoare ale degustatorilor vostri.

22 de comentarii:

  1. ce frumos ai expus procedeul...au iesit minunate, pozele sunt incantatoare, iar eu ma-ngras privind :D te pup :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Brigy! Tu esti cea mai haioasa prietena pe care o am. Cateodata mi se face dor de replicile tale. :) Au fost tare bune branzoaicele astea. Mai conteaza cateva grame in plus? Cum ti-am spus, cele trei te asteapta impreuna cu sticluta cu pai roz. Pupici! <3

      Ștergere
  2. Superbe ti-au iesti branzoaicele! Si prezentarea de nota 10!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Super frumoase ai iesit!!! Mi s-a facut pofta instant cand le-am vazut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca evit sa intru pe blog ca mor de pofta si eu. :)))
      Pup!

      Ștergere
  4. Marilena Uldry3 martie 2013, 14:04

    ca de obicei tot ce faci este minunat......brànzoaicele mele sunt in cuptor.....dupà reteta ta......deabia astept sà le gust......si la aspect sunt intocmai ca ale tale.....dacà respectàm reteta si tot ce ne spui...este aproape imposibil sà dàm gres......multumesc din suflet pentru aceastà minunatà retetà......la noi este frig .....deci vor merge de minune .....pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult, Marilena, ca ai reusit sa-ti incanti familia cu branzoaice gustoase. Da, cand e frig, sunt cele mai bune. Pupici dulci! <3

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Intr-adevar au fost bune. Aproape la fel de bune ca ale mamei. :) Pup!

      Ștergere
  6. Oleleuuuu cum arata!!! Imi ploua in gura, nu alta!!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona, m-ai facut sa ma intorc la tentatiile astea. Hm, poate ar trebui sa mai fac o tava. Daca le arat la barbatii mei pozele, sigur nu scap de ei. Pupici dulci!

      Ștergere
  7. Rita draga ai facut niste branzoaice minunate!! Imi aduc aminte de copilarie, cand mereu imi facea mama...si tare bune mai ieseau, pufoase si cu multa branza cum imi placeau mie. Trebuie sa fac si eu ca a trecut ceva vreme de cand nu le-am practicat...si ne cam plac la toti :))) Pup

    RăspundețiȘtergere
  8. Si uite-asa, m-am luat cu tortul tau frumos, si-am uitat de branzoaice. Le-am facut aseara si-au iesit o bunatate! Moi, potrivit de dulci si taaare pufoase, si-au pastrat aceeasi prospetime si astazi. Ma rog, cate au mai ramas... :))
    Multumesc de reteta, Rita, cred ca vor deveni o obisnuita a casei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce mult ma bucur, Roxana, sa aud ca le-ai incercat. Sincer, ma mir ca ti-au mai ramas si pentru astazi. Sigur, depinde de cati pofticiosi ai in jur. Pupici multi si sa va fie de bine!

      Ștergere
    2. Rita, numai doi pofticiosi suntem. Dar avand in vedere ca pe la 6-7 seara le-am terminat de copt si doar patru au fost branzoaicele ramase pe a doua zi, cred ca ne-am descurcat onorabil. :P
      Ah, si cred ca te vei bucura sa afli ca si Norocel le-a apreciat!
      Te pup, o noapte buna!

      Ștergere
  9. va rog sa mi spuneti de ce mi s au deschis cand le am lasat in tava la dospit? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hm! Ori ati pus prea multa umplutura, ori le-ati pus prea departe unele de altele. Sau poate ca le-ati lasat prea mult la dospit.
      Merita sa mai incercati. Umplutura nu trebuie sa fie apoasa. Stoarceti usor braza sau adaugati putin gris ca sa nu se formeze aburi multi in branzoaica.
      Multa bafta! :)

      Ștergere
  10. super branzoaice va rog sa mi spuneti ce faina folasiti ?ca o sa fac dupa reteta d voastra !ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Folosesc in general faina 000. Puteti sa folositi si faina tip 000 pentru cozonac.
      Spor la copt!

      Ștergere