Arome calde de caramel si praline crocante intr-un desert rece, matasos.
Nu am limite cand e vorba de caramel. Cum s-ar spune: daca-i gasca, grasa sa fie! Deci, caramel peste caramel si iarasi caramel. Un desert numai bun pentru a participa la concursul Dulce Romanie - Provocarea Lunii iunie 2012, lansata de Andie, al carei blog iradiaza numai veselie si optimism.
Cam asta va asteapta, dar va asigur ca o sa va doriti mai mult decat o singura felie!
Ingrediente pentru aceasta minunatie:
4 oua150 gr de zahar
4 linguri de zahar pentru spuma de albus + 1 varf de cutit de sare
400 ml frisca lichida cu 32% grasime, neindulcita
1 lingurita de esenta de vanilie
1 lingurita de scortisoara macinata
in jur de 100 gr de praline cu alune de padure, din care punem deoparte cateva linguri pentru ornare.
Pentru sos caramel:
150 gr zahar100 ml frisca lichida
1 lingura de lapte condensat
Prepararea semifreddo:
Ungem cu ulei o forma de chec, apoi o tapetam cu folie alimentara, avand grija sa lasam destuila folie atarnand pe marginile formei pentru impachetarea semifreddo si in partea superioara.Separam ouale. Punem galbenusurile intr-un bol cald (se pune bolul intr-un vas cu apa fierbinte) si le batem cu mixerul pana cand se deschid la culoare.
Lasam bolul in vasul cu apa fierbinte ca sa nu se raceasca.
Caramelizam zaharul pana cand capata culoarea chihlimbarului.
Ne intoarcem la galbenusuri. Incepem sa le batem si turnam caramelul in fir nu foarte subtire, in timp ce batem amestecul. Este important ca galbenusurile sa fie calde, altfel caramelul se solidifica in contact cu ele. Daca observati ca incep sa apara bucatele de caramel solid, turnati cantitate mai mare de caramel pentru ca amestecul sa se incalzeasca rapid si sa le dizolve.
Punem deoparte amestecul de caramel, care se va raci pana cand preparam restul compozitiei.
Batem frisca.
Batem albusurile cu sarea si cu cele 4 linguri de zahar.
Adaugam esenta de vanilie si scortisoara in amestecul de caramel, apoi adaugam frisca in doua transe, amestecand cu miscari de jos in sus.
La sfarsit, adaugam spuma de albusuri, tot in doua transe, avand grija sa nu alungam aerul din spuma.
Odata cu albusurile adaugam si pralinele, din care punem deoparte cateva linguri pentru ornare.
Turnam compozitia in forma de chec tapetata, ridicam marginile foliei si impachetam semifreddo.
Punem imediat in congelator.
Prepararea sosului de caramel:
Caramelizam zaharul si, in momentul in care devine auriu, turnam peste el frisca. Lasam sa fiarba la foc mic pana cand se dizolva tot zaharul. Amestecam din cand in cand. Luam de pe foc si adaugam laptele condensat. Lasam sa se raceasca. Se pastreaza in frigider.Scoatem desertul din congelator numai in momentul servirii si il ornam repede-repede cu praline si cu sos caramel.
Apoi, savuram!
Un deliciu,mai ales cu caramel!Pupici
RăspundețiȘtergereCaramelul e ce iubesc cel mai mult, asa ca desertul e perfect, indiferent de ce e, daca e alaturi si niste caramel :)
RăspundețiȘtergereMie-mi spuneti? Caramel=love. :))
RăspundețiȘtergereVaiii, cat poate sa fie de apetisant...si pe caldurile astea, nu mi-ar fi deloc mila de el, l-as manca pe tot ;-)))))
RăspundețiȘtergereDa,da, mai ales cand casa e plina de pofticiosii nostri iubiti.
RăspundețiȘtergere