22 aprilie 2012

Cosulete cu vanilie in straie de sarbatoare

De ce in straie de sarbatoare? Cosuletele cu vanilie sunt grozave si simple, dar daca adaugati ciocolata pe marginile prajiturelelor devin un deliciu. Cu fluturasii de ciocolata, insa, devin podoaba mesei.
Eu am asezat intre cosulete niste ousoare din fondant pe care i-am pictat cu praf auriu.

 

 Ingrediente


Pentru aluat:

200 gr. de faina
100 gr. de migdale sau nuci macinate fin
120 gr. unt
60 gr. de zahar praf
1 galbenus
un varf de cutit de praf de copt

Pentru crema:

4 oua
8 linguri de zahar
1 lingurita de esenta de vanilie
250 gr. mascarpone sau 200 gr. de unt

Pentru fluturasi:

ciocolata alba sau ciocolata cu peste 60% cacao topita pe baie de aburi sau in cuptorul cu microunde;
cantitatea necesara se stabileste in functie de marimea fluturasilor.

 

Prepararea cosuletelor:

Se amesteca bine toate ingredientele, apoi aluatul se pune la frigider 1/2 ora.
Se pensuleaza formele cu unt.
Se intinde o foaie de 3-4 mm si se taie cerculete cu o idee mai mari decat partea superioara a formelor.


Se pune discul de cerc pe cosulet si se impinge cu degetele in jos, pe marginile formei. Cand aluatul ajunge la fundul formei, il intindem pe margini cu miscari de jos in sus.


Se pun formele in tava de copt si se coc la 180 gr.C (foc mediu) pana cand devin aurii.

Dupa ce se racoresc putin, apasam partea de sus a formei cu doua degete si cosuletul se desprinde imediat. Cosuletele se lasa la racit pe un gratar.

Prepararea cremei:

Se freaca bine ouale cu zaharul si se fierbe pe baie de aburi, amestecand continuu, pana cand se ingroasa bine. Se lasa la racit. Batem mascarponele (sau untul) pana devine pufos. Se adauga in portii mici galbenusul racit la temperatura camerei si se bate pana cand se omogenizeaza.














Crema se transfera intr-un pos si se umplu cosuletele. Apoi, pentru a contura mai bine marginile acestora, se pensuleaza fin cu ciocolata topita.

Fluturasii de ciocolata:

Se deseneaza forma fluturasilor pe hartie de copt. Se intoarce hartia pentru ca ciocolata sa nu vina in contact cu grafitul. Se topeste ciocolata in cuptorul cu microunde (se lasa 30 de secunde, amestecam cu lingurita, apoi se pune din nou in cuptor cam 15 secunde).
Se pune intr-un cornet de hartie si se lasa sa se racoreasca putin ca sa nu curga prea tare. Desenam cu ciocolata pe hartia de copt forma fluturelui. Apoi, pentru corpul fluturelui, facem mici cercuri  apasand in acelasi punct. Ca sa evitam varfurile care se formeaza, apasam putin cu o scobitoare ( ceea ce eu nu am facut, dupa cum se vede).

Se pune hartia cu fluturasii pe o suprafata plana si se bune la frigider pana cand ciocolata se intareste.
Apoi, se introduc, pe rand, aripile fluturasilor in crema si intre ele se aseaza corpurile lor.



Cu aceasta reteta voi participa la Provocarea lunii aprilie 2012 - "Dulce Romanie", tema: specialitati pentru masa de Paste.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu