10 ianuarie 2013

Aranygaluska - Galuste aurii


Bun venit 2013! Speram ca vei fi ingaduitor cu noi si ne astepti cu multe bucurii, iar noi vom sti sa profitam de tot ce ne oferi.
Poate ati crezut ca voi posta ceva desert mai usurel dupa atatea torturi si fursecuri. Ei bine, nu. Inca n-a venit vremea curelor de slabire. Deocamdata e ger, avem nevoie de deserturi care sa ne incalzeasca corpul si sufletul.
Asa ca ia sa vedem noi cu ce ne putem ingrasa in continuare...
Pai, am cel putin doua sugestii: Cuib de viespi si Aranygaluska - Galuste aurii.
Ce parere aveti? Puteti rezista tentatiei? Daca da, cititi in continuare cu incredere. O sa va vad eu la sfarsitul retetei.

Azi ne suflecam manecile ca sa incropim Galustele aurii, un desert traditional unguresc.
Acest desert e un fel de cozonac moale cu nuca. Daca ma intrebati pe mine, e mult-mult mai bun decat cozonacul. Iar sosul de vanilie de care este insotit in mod traditional il face irezistibil.

Sigur, puteti sa-l serviti si cu o cana cu lapte sau langa un vin fiert, daca tot e iarna. Dar daca planuiti sa-l consumati dupa masa de pranz, sosul de vanilie e obligatoriu.

Sper din toata inima ca nu va sperie aluaturile dospite.
Daca da, e timpul sa uitati de toate temerile. V-am facut poze pas cu pas ca sa va asigurati ca sunteti pe calea cea buna.
Asadar,

Ingrediente pentru forma de 26-28 cm:

500 gr faina
20 gr drojdie proaspata
400 ml lapte caldut
50 gr zahar
putina sare
2 galbenusuri mari
60 gr unt moale

Ingrediente pentru umplutura:

100-150 gr nuci macinate
150 gr zahar tos vanilat ( zahar amestecat cu semintele dintr-o jumatate de pastaie de vanilie, preparat pe loc, sau conform acestei retete)
coaja de lamaie razuita fin

60 gr unt topit pentru uns forma si straturile de aluat

La servire: Sos de vanilie

Prepararea aluatului:

Incalzim laptele. Acesta trebuie sa fie caldut, nicidecum fierbinte.
Preparam maiaua: maruntim drojdia si o amestecam bine cu 3 linguri de faina din cele 500 gr, cu o lingurita de zahar si cu 100 ml lapte caldut. Lasam sa dospeasca. Maiaua este buna cand vedeti ca i-a crescut volumul considerabil.

Intre timp pregatim restul ingredientelor.
Frecam bine galbenusurile cu zaharul ramas si cu sarea, apoi adaugam putin cate putin laptele ramas pana cand obtinem o compozitie omogena.
Faina se cerne intr-un bol mare, formam o gaura in mijlocul ei si turnam compoitia de galbenusuri, respectiv maiaua in centru.
Incepem sa formam aluatul din centru, cu mixerul de mana echipat cu bratele pentru aluaturi, la viteza cea mai mica. Rotim mixerul, incorporand cate putina faina de pa margini pana cand se incorporeaza toata faina. Pe masura ce incorporam mai multa faina, va trebui sa crestem viteza mixerului pentru ca altfel nu va avea suficienta putere. Acum e momentul sa adaugam untul moale. Batem in continuare aluatul, miscand mixerul in sus si in jos pe verticala, in centrul bilei care se formeaza. Aluatul va incepe sa faca bule grase si va incepe sa se dezlipeasca de pe marginile vasului. In acest moment suntem aproape gata. Mai batem aluatul vreo cinci minute pentru siguranta.

Aluaturile dospite sunt cu atat mai bune cu cat se bat mai mult. Vom obtine un aluat putin lipicios, pe care il mutam intr-un vas mare curat, presarat cu faina.
Deasupra aluatului mai presaram putina faina si il acoperim cu o bucatica de hartie de copt sau folie, apoi cu un servet curat.
Lasam aluatul la dospit intr-un loc caldut in jur de 45 de minute, o ora, pana cand isi dubleaza volumul.

Eu dospesc aluaturile in cuptor. Incalzesc cuptorul 1 minut, las caldura excesiva afara, astfel ca in cuptor sa fie caldut, ca intr-o zi de vara. Pun aluatul acoperit inauntru si inchid usa cuptorului.

Intre timp, pregatim umplutura si forma.
Amestecam zaharul vanilat cu coaja de lamaie, apoi cu nucile macinate. Evitam in acest mod formarea de cocoloase, pentru ca umezeala din coaja de lamaie se distribuie intre cristalele de zahar.

 Topim cei 60 gr de unt si ungem forma. Galustele se coc in mod traditional in cratita, iar la servire se desfac bucatile de aluat cu mana. Daca doriti sa prezentati desertul pe masa, e mai bine sa folositi o forma de tort cu pereti detasabili. In acest fel veti putea muta desertul pe un platou. Iar accesul la bucatile de aluat este mai comod.

Dupa dospire, aluatul se rastoarna pe planseta presarata usor cu faina, se intinde o foaie de 1 cm si se taie cu o forma rotunda sau cu un pahar cu diametrul de 4-5 cm, sau rupeti din aluat mici galuste cu mana unsa cu unt.
Mie mi se pare mai rapid sa intind aluatul.

Asezam un rand de semilune pe fundul formei, ungem bine cu unt, presaram jumatate din umplutura de nuci, apoi mai cladim un rand de galuste pe care le ungem cu unt. Deasupra presaram restul nucilor si stropim cu untul ramas. Nu planificati mai mult de doua straturi de aluat.

Acoperim iar si lasam la dospit in jur de 30 de minute.
Nu-i asa ca-i adorabil? Ca un prunc pe care-l pregatesti de culcare.

Mutam gratarul cuptorului mai jos, la doua treimi din inaltime. Preincalzim la 180 gr C, apoi coacem galustele descoperite timp de 35-40 de minute.
Daca intre timp vi se pare ca nucile de la suprafata au prins suficienta culoare, acoperiti cu o bucata de hartie de copt.
Lasam galustele sa se racoreasca in forma de copt, apoi indepartam marginea formei.
Era sa uit! Ca sa nu cada nuci in cuptor, puteti pune forma de tort pe o tava.

Galustele se desfac cu mana si se cladesc in farfurie. Se servesc proaspete, scaldate in sos de vanilie.
Spor la treaba si pofta mare!

45 de comentarii:

  1. Hmmmmm , trebuie sa fac si eu ptr pofticiosul meu !! Arata extrem de bine !!!
    PS.Ce frumos miroase in casa cand ai asa ceva in cuptor !! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Miroase de-ti vine sa lesini. Nu degeaba dau tarcoale barbatii mei la cuptor si se tot intreaba cand va fi gata. :)

      Ștergere
  2. buuuun rau. asa il stiu si eu de la bunica.
    Si, ca sa vezi, tocmai am facut si eu niste cuib de viespi :P Cred ca urmeaza cat de curand galustele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Brindusa, eu am facut deja trei runde de cuib de viespi saptamana trecuta. Urmeaza sa postez reteta.

      Ștergere
  3. Of, e târziu, dar aș mânca pe nerăsuflate din găluștele tale aurii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, mai bine ca nu esti prin preajma. Sunt tare satioase. Nu le-as prea recomanda seara tarziu.

      Ștergere
  4. Rita arata grozav!
    E prima data cand vad reteta asta dar dupa ingrediente ,cu siguranta ,galustele sunt minunate!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Desi imi place foarte mult n-am pregatit-o niciodata...dar cand merg in Ungaria este mereu pe lista :P
    Daca ma mai uit mult la poze e posibil s-o fac cat de curand...iar crema de vanilieeee...hmmmmm, ma innebunesti :D
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu spun sa nu astepti pana mergi in Ungaria. Galustele pregatite de tine sunt cu siguranta mult mai gustoase decat ce gasesti acolo. Pupici!

      Ștergere
  6. Vaiii, chiar ca imi vine sa lesin de pofta. Arata grozav galustele astea asa rumene!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred, Alina. Chiar si eu mor de pofta uitandu-ma pe-aici. Poate mai fac o tura in weekend. <3

      Ștergere
  7. Mmmmm...ce pufosenii cu nuca!!! Nu am mai vazut si nici nu am mancat galuste aurii pana acum dar ale tale arata fantastic de bine. Si crema de vanilie....Yum!!!<3

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu pot rezista tentatiei, arata mult prea bine!! Mmmmm! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Răspunsuri
    1. Thank you, Paula. If you need a better translation than Google does, please let me know. Hugs!

      Ștergere
  10. Nu-mi amintesc sa fi mancat vreodata, deci.. trebuie sa fac si eu!!
    Tare bine arata pufosenia.. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi, Simona draga. Incearca cu incredere. Nu-i mult de lucru cu ele. Pupici!

      Ștergere
  11. Acuma ca am vazut la tine, poate ma incumet si eu sa ma apuc de treaba:) Arata foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de vizita, Corinus! Ma bucur sa aud ca vrei sa faci si tu. Iti dai seama ce bine o sa molfaiesti in caldura casutei tale? <3

      Ștergere
  12. suuuperb si delicios! Nu am facut niciodata, dar weekendul viitor ma pun pe treaba :)
    Puuuuuup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de vizita, Emily. Foarte bine te-ai gandit. E desertul de iarna ideal. ;)

      Ștergere
  13. Vai, o minunatie!! Nici nu vreau sa stiu ce s-ar intampla daca as avea eu bunatatea asta in casa. Sigur as manca juma de tava, la cat de mult imi plac aluaturile de genul asta. Pupici Rita si o duminica superba!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar eu cred ca portia din fotorafie ti-ar face probleme serioase la cat de satios e acest desert. Sa ai o seara frumoasa! Pup!

      Ștergere
  14. Extraordinar, ca toate dulciurile unguresti!
    Te asteapta unpremiu la mine pe blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Any, asa e. Dulciurile si mancaruriile unguresti sunt gustoase si foarte satioase. Iti multumesc din suflet pentru premiu. Sa ai o seara frumoasa!

      Ștergere
  15. Draga Rita, dupa doua runde de cozonac moldovenesc (in sfarsit, i-am prins "secretul" anul asta)si 3 prajituri cu foi in trei saptamani, daca mai fac si minunatia asta, atunci ... reclamatiile cum ca m-am pus pe ingrasat familia vor fi indreptatite! ;)
    Pentru mine, nimic nu bate combinatia de aluat dulce dospit si nuca. Iar daca toata nebunia o scalzi intr-un sos de vanilie, deja vorbim de-o simfonie culinara. Na, ca am facut si-o rima!
    Te pup cu drag, zi faina in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxana, daca mi-as deschide o cofetarie, pe tine te-as ruga sa-mi faci textele reclamelor! Nu cred ca exista cineva care poate face descrieri mai frumoase prajiturilor decat tine. Familia ne acuza ca-i ingrasam, pe de alta parte sunt recunoscatori pentru bunatatile pe care le primesc. Ma bucur ca ai prins secretul cozonacului. ;) Te pup!

      Ștergere
  16. Răspunsuri
    1. Multumesc, Haplea! Ma bucur ca te-ai mai intors in casuta mea si iti place desertul cu care va astept acum. :) Urmeaza cuibul de viespi, asa ca te mai astept! <3

      Ștergere
    2. De abia astept sa salvez reteta ta de la cuibul de viespi.

      Ștergere
    3. Am promis, asa ca se face. Numai sa pot pune deoparte cateva pentru poze. Sa ai o zi frumoasa!

      Ștergere
  17. Extraordinar de bine arata. Super îmbietor.
    Nu am mancat niciodata preparatul asta... si-mi pare rau :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacat ca n-ai avut ocazia sa gusti galustele. Sunt excelente. Multumesc pentru vizita.
      Sa ai un weekend frumos!

      Ștergere
  18. Vai mie!!!Musc dint-un mar si incerc sa-mi imaginez ca sunt galustele tale,neahh tot gust de mar :)) Pffff trebuie sa gatesc minunatia asta!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. O ce vad eu aici deja mor de pofta, o sa le fac neaparat,se poate face aluatul la mana ca nu am mixer de asta.pot face sosul cu o zi doua inainte?pot prepara zaharul azi si tot azi folosi adica pe loc ca nu prea am inteles,pot sa fac jumatate din cantitatea de sos ajunge pt o portie din minunatia asta?scuzama pt atitea intrebari dar nu am facut niciodata si as vrea sa iasa bine.multumesc anticipat.Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aluatul se poate face cu mana, la fel ca orice aluat dospit.
      Sosul se poate face maxim cu doua zile inainte si se tine in frigider.
      Zaharul vanilat, daca la el te referi, trebuie preparat cu ceva timp inainte pentru a fi destul de aromat. Dar poti sa-l inlocuiesti cu esenta de vanilie.
      Daca te referi la zaharul in care amesteci coaja de lamaie, se face pe loc. Razuiesti coaja de lamaie direct in zahar si-l folosesti.
      Poti sa faci cat sos doresti. Cantitatile date de mine sunt pentru vreo 300 ml de sos.

      Ștergere
  20. Multumesc multumesc mult la zaharul vanilat ma refeream, o sa fac deliciosenia asta sambata ,am ceva experienta cu aluaturile dar am vrut sa fiu sigura. o zi frumoasa sa ai si multumesc inca o data ,Cristina.

    RăspundețiȘtergere