27 aprilie 2012

Tarta cu crema mascarpone si zmeura

Am cumparat niste zmeura, si cum in frigider avem intotdeauna mascarpone, m-am gandit ca ar fi excelenta o tarta cu crema delicata de mascarpone care sa ne binedispuna la sfarsit de saptamana.

Ingrediente pentru o tava cu diametrul de 23 cm:


Aluat:

100 gr unt rece taiat cubulete
200 gr faina
1 ou batut
1 lingura de zahar pudra
1 varf de cutit de sare

Crema mascarpone:

250 gr de mascarpone
250 ml frisca indulcita
1 lingura de miere
1 lingurita de esenta de vanilie

Topping de zmeura:

350 gr de zmeura proaspata sau congelata
100 gr de zahar
1 lingurita de zeama de lamaie
1 lingurita de gelatina granule
60 ml apa

Prepararea crustei:

Se framanta faina, zaharul, sarea si untul cu degetele pana cand obtinem mici firimituri ca de paine, apoi adaugam din oul batut doar atat cat sa lege aluatul.

Se intinde aluatul cu mainile intr-un disc de 2 cm grosime, se impacheteaza in folie alimentara si se pune la frigider 30 de minute.
Se unge cu unt forma de tarta si se intinde aluatul in aceasta, apoi cu o furculita impungem aluatul din loc in loc ca sa ramana plat in timpul coacerii.

Se pune la frigider 15 minute, astfel evitam sa-l coacem cu hartie de copt si orez deasupra. Aluatul isi va pastra forma la coacere. Preincalzim cuptorul la 180 gr.C si coacem tarta pana cand devine auriu (20-30 de minute).

Preparam intre timp toppingul de zmeura.
Se amesteca 200 gr. de zmeura cu zaharul si cu zeama de lamaie.

Se fierbe cam 10 minute, la foc mic,amestecand din cand in cand.

Se strecoara apasand cu lingura pana cand in strecuratoare raman numai samburii. Se mai fierbe 5 minute.
Intre timp,se pun cei 60 ml de apa  intr-o canita si se presara deasupra gelatina. Se lasa sa se umfle vreo 10 minute, apoi se dizolva la foc mic sau in cuptorul cu microunde (15-20 de secunde).
Se ia de pe foc zmeura si se amesteca in ea gelatina dizolvata. Se pune la rece pana cand incepe sa se ingroasa, amestecand din cand in cand. Dupa ce se raceste, se amesteca cu restul de zmeura.

Prepararea cremei

Se amesteca frisca cu mascarpone, apoi se bate pana cand devine o crema pufoasa si se adauga mierea si esenta de vanilie.

Se intinde crema pe tarta racita in prealabil.

Peste crema se distribuie cu lingura toppingul de zmeura si se introduce la frigider pana la servire.

Aceasta tarta este foarte gustoasa si fara topping, doar cu fructe proaspete peste crema mascarpone.

4 comentarii:

  1. Cum bati frisca cu mascarpone sa nu se taie? Mie mi sa taiat! :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Am frecat putin mascarponele cu lingura de lemn, apoi am adaugat frisca putin cate putin. Cand s-a omogenizat, am mixat pana cand a devenit o crema pufoasa.
    Nu cumva mascarponele tau avea zer? Zerul trebuie strecurat de pe mascarpone. Misti un pic mascarponele in cutie si scapi de zer tinand degetele la deschizatura cutiei.Asa ceva se intampla cu mascarpone de slaba calitate. Mie imi place cel mai mult Exquisa. Nu are nici un pic de zer. Imi pare rau ca ti s-a taiat crema. Daca nu ai aruncat-o, strecoar-o si adaug-o putin cate putin la o alta cutie de mascarpone. Nu are de ce sa nu iti iasa. Sau, daca nu ai curaj, fa crema de zahar ars cu crema taiata. Vezi reteta tort caramel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru raspuns! Nu, mascarpone nu avea zer si de nervi am aruncat cutia si am uitat cum se numea, dar o sa merg in magazin sa vad. Cred ca am gresit ca nu le-am incorporat incet eu am pus direct mascarpone peste frisca batuta si am mixat. Nu am aruncat-o dar mai degraba as folosi crema taiata la altceva. Mentionez ca e prima data cand lucrez cu mascarpone si cu frisca, deci am crezut ca pot mixa din prima. E bine de stiut ca ar trebui incorporat treptat frisca in mascarpone!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sper ca o sa citesti raspunsul meu. Frisca nu trebuie batuta separat. Se pune in mascarpone in stare lichida.

    RăspundețiȘtergere