6 aprilie 2015

Chec cu portocale si tonka

Iubesc aceste minichecuri delicate cu parfum intens de portocale.
Crusta caramelizata care se formeaza la exteriorul checului in timpul coacerii e cea mai gustoasa parte a sa. 
De fapt aproape la orice prajitura prefer marginile. Asa mi-a venit ideea sa folosesc tava de silicon cu forme individuale pentru a coace pufoseniile astea care nu mi-au inselat asteptarile.


Au iesit niste checulete superbe, cu centru moale, insiropat, in timp ce exteriorul este usor crocant, cu gustul specific al zaharului caramelizat.
Daca nu aveti astfel de tava, puteti coace aluatul in forme de cupcakes sau sub forma de chec obisnuit. 
Secretul reusitei este ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Scoateti untul, portocala si ouale din frigider cu o ora inainte de a va apuca de lucru.

Ingrediente (pentru 12 minichecuri):
125 gr unt cu grasime 82%
125 gr zahar praf
2 oua marimea L
150 gr faina 000
coaja rasa a unei portocale
tonka razuita sau seminte de vanilie (puteti inlocui cu extras de vanilie)
50-60 ml de zeama de portocala
un praf de sare
1/2 lingurita de praf de copt

Mod de preparare:
Mixati untul taiat cubulete. Continuati sa mixati untul impreuna cu zaharul praf, cu tonka razuita si cu coaja rasa de portocala.pana obtineti o crema fina. Adaugati ouale, unul cate unul.
Dati prin sita faina, impreuna cu praful de copt si cu sarea.
Adaugati faina la crema de unt in trei transe, amestecand cu lingura de lemn, intercaland doua transe de zeama de portocale.


Distribuiti compozitia in tava de minichecuri, avand grija sa nu depasiti 3/4 din inaltimea acesteia.


Coaceti minichecurile timp de 15-20 de minute in cuptorul preincalzit la 170-180 gr.C.
Cand incepeti sa simtiti mirosul checului si vedeti au suprafata usor aurie, verificati cu o scobitoare daca s-au copt. Sa nu exagerati cu timpul de coacere pentru ca altfel devin uscati.
Lasati sa se raceasca in tava pusa pe un gratar.
Nu e necesar, dar puteti sa serviti checurile alaturi de frisca, aproape orice fel de crema, de dulceata de portocale sau alaturi de o cana de ceai sau de lapte.
Puteti sa-i pastrati aproximativ trei zile la temperatura camerei.


Spor la prajiturit si pofta mare!



Un comentariu:

  1. Delicate, apetisante si sunt sigura ca nemaipomenit de gustoase sunt aceste minichecuri :) O sa caut si eu tonka, am mai auzit dar nu stiu cum e. Sarbatori fericite, Rita! <3

    RăspundețiȘtergere