18 aprilie 2013

Tarte cu visine si migdale


     A venit primavara mult asteptata. E timpul sa folosim compoturile si dulceturile pe care le mai avem ratacite prin camara pentru ca imediat apar fructele proaspete.
     Provocarea Adinei de la Cat's Kitchen de a ne prezenta cu tarte dulci rustice la parada lunii aprilie al proiectului Dulce Romanie m-a facut sa-mi aduc aminte de compoturile de visine pe care le pastram pentru checuri. 
     Visinele aromate dar acrisoare merg de minune cu crema de migdale, asa ca am incropit un-doi niste tarte delicioase.


     La reteta mea obisnuita am adaugat un pumn de fulgi de migdale caramelizate - surprize dulci crocante, care, in combinatie cu bombitele acrisoare de visine care iti explodeaza in gura la fiecare muscatura, fac din desertul acesta un deliciu pe care merita sa-l incercati.
     Am folosit forme de tarta de 10 cm, care s-au dovedit utile pentru distribuirea mai rara a visinelor, contribuind la efectul pe care l-am dorit - surpriza gusturilor contrastante.

Ingrediente pentru crusta (pt. 8-9 forme de tarta cu diametrul de 10 cm):

150 gr unt rece, taiat cubulete
80 gr zahar brun pudra
225 gr faina
1 galbenus
un praf de sare

Ingrediente pentru crema de migdale:

120 gr unt
130 gr zahar brun pudra
2 oua intregi
esenta de vanilie
100 gr migdale macinate fin
4 linguri de faina
un praf de sare

Ingrediente pentru umplutura:

visine fara samburi din compot
fulgi de migdale caramelizate din:
50 gr fulgi de migdale
50 gr zahar tos

Pentru uns tartele:

cateva linguri de dulceata de caise incalzit si strecurat

Prepararea crustei:

Amestecam toate ingredientele uscate, adaugam cubuletele de unt rece si framantam compozitia intre buricele degetelor pana maruntim untul cam de marimea boabelor de mazare.
Adaugam galbenusul, formam o bila de aluat din cateva miscari, aplatizam aluatul si il punem in frigider 30 de minute, invelit in folie alimentara.


Rupem, rand pe rand, bucatele din aluat cat sa putem intinde discuri putin mai mari decat formele de tarta.
Le intindem pe rand intre doua folii de plastic si aranjam aluatul in formele de tarta unse in prealabil cu unt. Le intepam din loc in loc cu o furculita si punem formele de tarta in frigider timp de 15-30 de minute inainte sa le coacem.


Pornim cuptorul la 180 gr. C., apoi acoperim fiecare tarta cu hartie de copt si boabe uscate. Le coacem timp de 15-20 de minute sau pana cand marginile tartelor devin aurii.
Inlaturam imediat hartiutele cu greutati si le punem deoparte pana cand suntem pregatite sa le umplem.

Lasam cuptorul pornit.
In timpul in care se coace crusta tartelor, pregatim umplutura.

Scurgem foarte bine visinele de zeama.
Intr-o tigaie punem deodata zaharul si fulgii de migdale la caramelizat. Amestecam din cand in cand pentru o caramelizare uniforma. Pe cand se caramelizeaza zaharul, migdalele vor fi prajite. Distribuim migdalele caramelizate pe o hartie de copt, avand grija ca fulgii sa fie despartiti. Le lasam sa se raceasca pana pregatim crema.

Prepararea cremei de migdale:

Mixam untul cu zaharul praf pana devine pufos. Adaugam ouale, unul cate unul, mixand foarte bine compozitia dupa fiecare ou adaugat. Urmeaza migdalele macinate amestecate cu faina, sarea si esenta de vanilie. Mixam doar pana la omogenizarea cremei.

Asamblarea tartelor:

Aranjam cateva visine pe tartele precoapte, apoi distribuim crema de migdale. Peste crema punem iar cateva visine astfel incat sa fie asezate in dreptul intervalelor dintre visinele de la baza tartei. Presaram peste tarte fulgii de migdale caramelizate si coacem timp de 15-20 de minute tartele, pana capata o culoare frumoasa, aurie.
Le ungem imediat cu dulceata de caise incalzita si strecurata in prealabil. Lasam tartele sa se raceasca in forme, pe un gratar.
Pentru a le scoate din forme, ciocaniti-le putin de masa, eventual strangeti usurel marginile formelor.


Acum tartele sunt pregatite sa va surprinda oaspetii intr-un mod foarte placut.




21 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc, Loredana. Iti trimit pupici si ganduri frumoase. :)

      Ștergere
  2. Daca sunt doar a doua, teoretic ar trebui sa mai ai din aceste bunatati si ptr mine :P
    Sunt foarte bune, stiu sigur!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar teoretic, Angela draga. Au fost mancate rapid, desi o tarta din asta e o portie mai mult decat generoasa.
      Pupic! <3

      Ștergere
  3. Eu nici nu mai are rost sa sper ca mai gasesc ceva !!! :)))) .... insa ma multumesc cu reteta trimisa catre provocare !!! <3 <3 Ador tartele cu visine !!!
    O zi frumoasa, draga Rita !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, din pacate. Nu poti sa speri. Dar iti faci tu un-doi la cat esti de harnicuta.
      Iti doresc o zi minunata! <3

      Ștergere
  4. Cred ca sunt fantastice pentru ca, combinatia e absolut delicioasa!
    Citind acum materialul, automat mi-am amintit o bucatica dintr-un 'pastel' de-al lui Cosbuc..."prin visini vintul in gradina / Catind culcus mai bate-abia...". Frumoase ginduri mi-au trezit tartele tale Rita, ceea ce nu poate decit sa-mi intareasca convingerea ca mincarea nu inseamna doar hrana pentru stomac..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In ceea ce ma priveste, prajiturile in nici un caz nu reprezinta doar hrana pentru stomac. Sunt foarte atenta la aspect si imi place sa ascund surprize in ele. Ceva crocant, ceva acrisor care iti umple gura cand mesteci, ceva neinchipuit de dulce sau putin sarat. Trezesti si multumesti toate simturile in felul acesta.
      Apoi, dupa cum ai vazut, obisnuiesc sa fac cadouri dulci celor apropiati.
      Toti sunt fericiti sa le primeasca iar eu sunt poate si mai fericita cand le vad ochii mari, bucurosi.
      Ma bucur ca tartele ti-au adus aminte de versurile lui Cosbuc. E unul dintre poetii mei preferati. Pastelurile sale ma incanta si ma inspira.
      Te imbratisez cu mult drag.

      Ștergere
  5. Bine ca ne-ai facut pofta si apoi ne spui ca nu mai ai... Cred ca-i o strategie sa ne pui la munca... :))
    Superbe sunt si cred ca si foarte bune!!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona, esti prea smechera ca sa te pot pacali. :)
      Totusi, nu cred ca vei rezista si n-o sa le faci si tu.
      Pupic si spor la prajiturit!

      Ștergere
  6. Un deliciu!!! Ai talentul de face pofta instant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud asta, Cristina, dar nu sunt singura. Mor de pofta la randu-mi cand vizitez blogurile voastre minunate.
      Pupic!

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Multumesc, Emily. Voi avea o surpriza pentru tine. :)
      Sper sa vii si maine in vizita.
      Pupic!

      Ștergere
  8. Mmmmmmm...ai spus visine!?!?!?...Si brusc mi se facu pofta ;). Minunate! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha! Visine aromate din compot. :)
      Multumesc pentru vizita, Diana draga.

      Ștergere
  9. Tartele astea dragute au combinatii foarte faine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti plac, Dana. Baietii tai ar fi sigur la fel de incantati ca si ai mei daca le-ar gusta.
      Pupic!

      Ștergere
  10. Un adevarat deliciu tartele astea! Cred ca azi maine ma pun si eu pe facut ca prea ma ispitesti, s-apoi drumul pan' la Cluj e taaare lung. :)
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Bune rau tartele tale, Rita, sunt sigura de asta!
    Le-am vazut dimineata, am inghitit in sec si, in drum spre posta cu ceva treaba, mi-am luat un covrig cu visine. De pofta, bineanteles!
    Cand ma gandesc la "parada" ce va urma la Adina, regret ca inca nu s-a descoperit cum se poate intra in spatiul virtual, la propriu. Ce fain ar fi sa gust din fiecare farfurie!!.... :))

    Te pup, weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  12. I can't tell you how delicious these look!

    RăspundețiȘtergere