13 aprilie 2013

Tarta cu crema de vanilie, mere si kiwi


Oare ma crede cineva ca detest sa cos, sa tricotez si sa crosetez? Tocmai eu, cea care isi petrece ore intregi cu decorarea catorva turtite sau modeland fondant. Ma credeti sau nu, dar asa este. Sotul meu a facut ochii cat cepele cand m-a vazut cu acul in mana, cu servete si metri intregi de dantela in fata.
- Ce faci aici? Numai sa nu-mi spui ca acum te apuci si de cusut ca n-o sa te cred nici intr-o mie de ani! 
Eu zambeam in sinea mea, dar nu m-am dat de gol. Ma cunoaste el foarte bine, dar n-ar fi crezut ca fac orice pentru prajiturile mele. Ma incumet chiar si sa cos. 
Daca va intrebati de ce am ales sa cos tocmai servete dantelate, gasiti raspunsul in pozele cu tarte care vor urma.

Adina aka Cat's kitchen a lansat luna aceasta o provocare foarte tentanta pentru proiectul Dulce Romanie al Mihaelei.
Si anume, sa gatim cu leurda, cu ciuperci, sau sa pregatim tarte, prezentate toate intr-o maniera cat mai rustica. Provocarea asta a facut imaginatia bloggerilor sa zburde. Am vazut deja multe preparate care vor participa  la parada. Retete excelente, prezentari de nota zece cu steluta. 
Eu una stiu sigur ca doar la tarte imi sta capul de o saptamana. Mi-ar fi placut mult de tot sa gasesc fructe de primavara proaspete. Pana la sfarsitul lunii cine stie, poate mi se indeplineste visul. Deocamdata am folosit mere si kiwi pentru a aduce culoare pe masa mea rustica, plina de flori. Poate-poate devine invidioasa primavara asta mohorata si ne incanta cu frumusetile sale.  


Ingrediente pentru tarta (20x20 cm):

250 gr. faina
50 gr zahar brun pudra
putina sare
8 linguri de ulei de masline
50 ml apa rece

Ingrediente pentru crema de vanilie:

500 ml lapte gras
4 galbenusuri
1 albus
30 gr zahar brun pudra
1 pastaie de vanilie
1/2 pastaie de tonka
2 linguri miere
2 linguri de faina
2 linguri de amidon alimentar

Ingrediente pentru stratul de fructe

3 mere
3 kiwi
cateva grame de zahar brun pudra sau 1 lingura de miere

Prepararea tartei:

Se amesteca toate ingredientele, mai putin apa, intr-un bol incapator. Adaugam putin cate putin apa rece. Cantitatea de apa necesara depinde de tipul fainii. In momentul in care aluatul formeaza o bila, nu mai adaugam apa. Framantam din cateva miscari aluatul pe blatul de lucru presarat cu putina faina.
Aluatul va trebui sa fie cat mai moale, dar nelipicios.

Invelim aluatul in folie alimentara si il lasam sa se odihneasca in frigider 30 de minute.
Intre timp pregatim crema.

Prepararea cremei de vanilie:

Punem laptele la incalzit, adaugam pastaia de vanilie despicata din care am scos semintele, razuim o jumatate de pastaie de tonka.

Mixam galbenusurile cu zaharul pudra pana se albeste, adaugam mierea, apoi faina si amidonul. Omogenizam, apoi adaugam putin cate putin laptele fierbinte amestecand continuu. Adaugam semintele de vanilie.
Fierbem crema pe foc mediu spre mic amestecand continuu, pana cand se ingroasa. Cel putin 1 minut din momentul fierberii.
Punem deoparte.
Batem albusul cu un praf de sare si omogenizam spuma de albus cu restul cremei.

Pregatirea fructelor:

Curatam kiwi, le taiem in doua pe lung, apoi felii subtiri.Taiem merele in patru, indepartam semintele, apoi le taiem felii subtiri cu tot cu coaja.

Asamblarea tartei:

Intindem foaia de tarta intre doua folii astfel incat sa fie mai mare cu vreo 2 cm de fiecare parte decat baza formei de tarta.
Asezam foaia in forma de tarta unsa cu putin ulei in prealabil si aranjam marginile cu degetele.
Punem toata crema de vanilie peste tarta si aranjam feliile de fructe in picioare, in randuri alternative.


Presaram peste fructe putin zahar praf sau stropim cu miere si introducem tarta in cuptorul preincalzit la 180 gr. C. Coacem tarta in jur de 35-40 de minute.

Se serveste dupa ce se raceste, cel mai bine in aceeasi zi.


Pofta mare si spor la lucru!


Sa vizitati neaparat blogul Adinei la sfarsitul lunii pentru a vedea parada retetelor. Eu abia astept sa ma bucur de frumusetile create de prietenii nostri pasionati de gatit.

20 de comentarii:

  1. Da' ce pofta! Pofta maaaare de tot la asa combinatie senzationala. S-a lasat cu precipitatii. ;)
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Combinatia asta a fost facuta din lipsa de fructe de primavara.
      Dar e buna de tot, dupa parerea mea. Pup!

      Ștergere
  2. Arata foarte bine, foarte rustic! Cred ca e delicioasa crema de vanilie, o voi incerca si eu :)

    Weekend frumos! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e delicioasa. Ma bucur ca am folosit pastaie de tonka. I-a dat un gust pronuntat de vanilie si miere. Pupici!

      Ștergere
  3. Rita, raman mereu cu gura cascata (la propriu) la fiecare reteta de-a ta. Esti de neegalat!
    Pozele sunt ''de revista''; dar in opinia mea sunt mai mult vintage decat rustice... Eu prin rustic inteleg linguri de lemn, vase din lut, prosoape de canepa etc. (ceva grosier, care da impresia de nefinisat). Poate ma insel eu... Dar vreau sa te provoc un pic sa incerci si acest stil. Tie nu are cum sa nu- ti iasa!

    Camellia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Camellia. Stiu si eu ca trebuia sa folosesc alte decoruri, dar nu am nici un obiect care sa fie facut de mana. In afara de niste servete tesute. :) Cu prima ocazie, insa, imi voi cumpara un set de lucrusoare potrivite.
      Duminica frumoasa iti doresc.

      Ștergere
  4. Ritucule drag , esti o grozavie de femeie !!! <3 Cate probleme iti faceai ca tu nu ai facut nici o prezentare sau tarta rustica si uite ca totul a iesit perfect !! Tarta este minunata , iar prosopelele , ghiveciul si toate cele facute de manutele tale , sunt mai mult decat rustice si frumoase !!!
    PS.Nici mie nu-mi place sa cos , dar mai stii ca ma apuca geala intr-o zi si pe mine ? :))
    Te pup !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ma bucur mult ca-ti place tarta mea. Cat despre decoruri, lucrurile vor sta mult mai bine dupa ce voi vizita niste targuri si voi face rost de lucrusoare cu adevarat rustice. Iti inchipui ca nu am nici macar sfoara de canepa?
      Duminica frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  5. Tare mult imi place si tarta si decorul.. Esti plina de idei!
    Te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, ideea nu-mi chiar apartine. :)))
      Multumesc de apreciere. Pupic!

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. Daaa! A fost foarte buna tarta asta. Pupici si multumiri pentru vizita!

      Ștergere
  7. Io zic asa: daca provocarea Adinei te-a facut chiar si sa te apuci de cusut, atunci musai s-o repete mai des!! :)) Super faina prezentarea, cat priveste tarta... e a "n"-a oara cand imi pare rau ca distanta intre Brasov si Cluj e asa de mare! Serios, ai niste idei, una si una cand vine vorba de a pregati deserturi. Si mai simple, si mai sofisticate, cu sau fara o ocazie speciala, toate iti ies de parca-i sarbatoare.
    Te pup, zi frumoasa, maini de aur!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti dai seama cat de intens traiesc decoratul asta?! Sa cos eu rabdatoare metri ntregi de dantela! Iti spun un secret. Mi-a facut placere sa cos dantela. Pentru ca poti sa cosi oricum. Nu se vede cat de aiurea duci firul. :) Cat despre aranjamente, eu simt ca e sarbatoare de fiecare data cand pregatesc ceva dulce.
      Ooo! Tu locuiesti in Brasov?! Pai e la o aruncatura de bat. Am avut impresia ca nu locuiesti in Romania. Sincer, nu stiu de unde mi-a venit ideea asta, dar citind postarile tale (de ex. Doruri) am fost sigura ca esti in alta tara, undeva departe.
      In situatia asta, o sa te vizitez eu la vara. Fii sigura de asta.
      Numai sa nu ma pui la cusut. :)))
      Pupic!

      Ștergere
    2. Rita draga,
      Impresia n-a fost gresita, chiar daca dorurile erau de... Dobrogea, locul unde m-am nascut si-am trait 19 ani. :)
      Am fost plecata mai bine de un an, am revenit acasa de mai bine de un an. Deocamdata sunt in Brasov, asa ca daca ajungi pe aici m-as bucura mult sa ne intalnim. Si promit, nu te pun la cusut!!! :))

      Te pup, o zi faina!

      Ștergere
    3. Foarte bine daca nu ma pui la cusut. Mie si lucrurile manuale pentru scoala mi le-a facut mama. De-atunci, ea imi coase tot ce-mi e necesar. E foarte priceputa. Poate ti-o imprumut daca ai nevoie de ajutor. :)))
      O sa fac eu cumva sa ajung pe la tine. Oricum, bine ca am aflat ca esti in apropiere. O zi frumoasa iti doresc! <3

      Ștergere
  8. Aiaiaiaiiiiiii ! Cu cit intru mai adinc in 'cercetare'cu atit ajung sa ma mir mai abitir si sa-mi zic, asa ca un nepriceput: ce doamne apara are in comun fizica cu bucataria??? Sau poate ca are mai mult decit ma duce pe mine capu'!
    Ma bucur din inima pt. oportunitatea oferita de Adina prin deschiderea catre o lume fantastica si fascinanta de care sunt pur si simplu fascinata. Va admir Doamnelor, la fel de mult cum va pretuiesc iubirea pentru ceea ce faceti cu a voastra Ars culinaria!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihihi! Fizica m-a invatat sa experimentez si sa cercetez, sa demonstrez si, nu in ultimul rand, sa cantaresc. Cantarul e foarte important cand experimentezi formule noi. Am mai invatat, apoi, ca nu orice substante se combina intre ele. :))) M-a facut smechera si nu incerc sa mut o crema gelatinoasa, tremuranda pe tort cand pot sa-l transform in solid si s-o manuiesc dupa pofta inimii.
      Multe lucruri valoroase te invata fizica. Poate ca cea mai importanta invatatura dintre toate e cea a echilibrului.
      Odata ce intelegi ca toate lucrurile in univers tind spre echilibru, nu-l cauti doar in retete si in pasii pe care-i faci in pantofi cu tocuri. Inveti sa traiesti cu spiritul asezat, penduland increzator pe firul vietii.
      Hai ca am ajuns sa filozofez. Ti-a trebuit sa-mi pornesti degetele! :)))
      Adina ne-a deschis intr-adevar niste usi spre lumi frumoase prin provocarea sa. M-am bucurat mult ca m-a trimis la blogurile tale. Sunt fericita din cale-afara cand descopar oameni talentati. Admiratia e reciproca.
      Multumesc pentru vizita si pentru cuvintele frumoase.
      Noi, pasionatii gatitului, obisnuim sa ne trimitem pupicuri. Asa ca te pupacesc chiar daca nu esti obisnuita. :)))

      Ștergere