25 ianuarie 2013

Cuib de viespi


Credeati ca m-am ogoit? Nici pomeneala! V-am propus Cuibul de viespi printre deserturile care ne ajuta sa ne mai ingrasam putin dupa sarbatori. Pe de alta parte, familia voastra va fi mai mult decat fericita sa schimbe putin deserturile cu crema.
Ai mei, cel putin, abia asteapta sa se coaca. Cand incepe sa miroase in bucatarie, nu exista ocazie sa nu vina amandoi barbatii la control cel putin o data in timpul coacerii. E cel mai bun mod de a-i ademeni. Vin, se intereseaza cat mai dureaza sa fie gata, mai pierd un pic vremea prin bucatarie vrajiti de miros, se uita prin geamul cuptorului sa se asigure ca mai au de asteptat, apoi pleaca, pentru ca altfel ar muri de pofta. Cea mai mare incercare pentru ei e cand stropesc cuiburile cu laptele vanilat. Atunci se ridica mirosul din greu! Dar ei stiu ca merita sa astepte cuminti.

Cuiburile scaldate in lapte ti se topesc in gura, iar laptele se caramelizeaza o idee la suprafata lor. Cei care au mai mancat minunea asta, pot sa prevada delectarea. E greu, foarte greu sa le rezisti. Drept dovada, pana ma invart eu de doua ori prin casa, dispar aproape toate.

Puteti sa credeti ca a trebuit sa le fac de trei ori la rand ca sa pot face niste poze pentru blog? N-a fost mare lucru, pentru ca se fac una-doua. Mai ales cand ai putina experienta. Mai mult dureaza sa pregatesti ingredientele decat lucrul in sine.
Acestea fiind zise, putem sa ne punem sortuletele ca sa preparam bunatatile bunicii.

Ingrediente pentru aluat:

500 gr faina 000
3 galbenusuri mari
25 gr drojdie proaspata
250-300 ml lapte
30 gr de zahar
putina sare

Ingrediente pentru crema:

150 gr unt cu grasime 82%
150 gr zahar vanilat sau zahar amestecat cu semintele dintr-un sfert de pastaie de vanilie. La aceasta reteta puteti folosi cu incredere si vanilie sub forma de pudra sau esenta de vanilie.

Pentru stropit cuiburile:

250 ml lapte indulcit cu o lingura de zahar, aromatizat cu 1/4 pastaie de vanilie sau cu praf de vanilie.

Daca folositi pastaie de vanilie, prima data scoateti semintele, apoi incalziti bine laptele pentru stropit cuiburile si scufundati in el pastaia. Semintele le veti folosi la crema.

Prepararea aluatului:

Aluaturile dospite se fac intotdeauna cu ingrediente caldute, la temperatura camerei.
Incalzim laptele. Acesta trebuie sa fie caldut, nu fierbinte.
Pregatim maiaua. Ingredientele se iau din cantitatile puse deoparte pentru aluat. Amestecam bine 2 linguri de faina cu drojdia maruntita, cu 1 lingurita de zahar si cu 100 ml de lapte. Lasam amestecul sa creasca.

Intre timp omogenizam galbenusurile cu zaharul ramas si adaugam putin cate putin laptele ramas si sarea. Cernem faina intr-un bol mare, facem un crater in mijloc si varsam amestecul de galbenusuri, respectiv maiaua. Framantam un aluat moale, dar nu lipicios. Dupa ce am framanta putin aluatul in bol il transferam pe blatul de lucru presarat cu faina. Daca aluatul se lipeste, mai presaram faina in cantitati mici, pe rand, pana cand aluatul devine moale si elastic.

Punem aluatul la dospit intr-un bol presarat cu faina. Presaram faina si deasupra si acoperim cu un servet. Lasam bolul intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer, pana cand aluatul isi dubleaza volumul. Ar trebui sa dureze in jur de 30 de minute.

Intre timp preparam crema.
Batem cu mixerul untul pana devine pufos. Adaugam zaharul praf si semintele de vanilie sau esenta de vanilie. Batem bine crema pana se dizolva zaharul.

Dupa dospire, rasturnam aluatul pe blatul de lucru presarat cu foarte putina faina. In mod normal ajunge faina care e pe suprafata aluatului dospit. Intindem o foaie dreptunghiulara cu grosime de 0,5 cm sau mai grosut, in functie de cate straturi de aluat dorim sa fie in cuiburi. Intindem crema peste foaie si rulam foaia pe partea mai lunga.

Obtinem o rulada pe care o netezim putin sa aiba aceeasi grosime peste tot, impingem un pic de capete sa fie mai uniform, apoi o taiem in rondele cu grosime 2 degete.
Rondelele se aseaza in tava mare a cuptorului tapetata cu hartie de copt la distante de 2 cm intre ele. Aveti grija sa asezati capetele rondelelor indreptate spre celelalte cuiburi. Astfel, nu se desfac atunci cand cresc. Vedeti cel mai bine cum sa le aranjati in poza de mai jos.
Acoperim tava cu hartie de copt si un servet curat, apoi lasam la dospit in jur de o ora la loc caldut, ferit de curenti de aer.

Indepartam foaia de copt si servetul si coacem cuiburile la foc mediu, in jur de 180 gr.C., in partea de jos a cuptorului, la o treime din inaltimea acestuia. Cand incep sa prinda putina culoare, reincalzim laptele infuzat cu vanilie si punem cate doua linguri bune de lapte peste fiecare cuib. Reintroducem tava in cuptor pana cand  cuiburie prind o culoare frumoasa, aurie.

Lasam cuiburile sa se racoreasca putin in tava. Le servim caldute, presarate cu putin zahar pudra vanilat.
Da, da, stiu ca nu ne face bine la stomac, dar gasim noi calea de mijloc sa impacam si stomacul si creierul pofticios. Vedeti cum se ofera ademenitoare semintele de vanilie? N-ai cum sa rezisti la asa ceva.


Aceasta este reteta clasica de cuib de viespi. Puteti modifica reteta de baza presarand peste crema niste scortisoara, stafide, nuci macinate, sau puteti adauga in crema 2-3 linguri de cacao pe care il dizolvati in prealabil cu o parte din zahar si cu 1 lingura de lapte. Puteti incerca toate variantele, doar ca in unele cazuri nu mai stropiti cuiburile cu lapte.

Iar albusurile ramase sa nu le aruncati: Cum pastram albusurile ramase si la ce le putem folosi

Atatea albusuri mi-au ramas de la ultimele retete ca nici macar eu, marea consumatoare de royal icing nu le pot folosi. Asa ca ma voi gandi la un tort in care sa folosim multe albusuri.
Pana atunci, coaceti zambind si consumati cu placere!

14 comentarii:

  1. Ce minunatii ai facut aici! Eu ma bucur ca nu te-ai 'ogoit' mereu imi face placere sa-ti ciresc postarile si sa-ti admir daruirea. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai tare mi-a placut recomandarea din final: "coaceti zambind si consumati cu placere!". De parca, vazand pozele, s-ar putea si altfel?! Barbatii tai sunt norocosi, Rita, sa fie rasfatati cu asa bunatati! Totul intr-o bucatarie curata, calda si primitoare ca a ta. Combinatia de alb, bej si roz scaldata in lumina usor albastruie a pranzului, ma duce cu gandul la diminetile tarzii, de rasfat in pijamale. Grozava propunere pentru zilele astea inzapezite!
    Pofta buna la cuiburile de viespi (cate au mai ramas...) si un weekend cat mai fain!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a plăcut cum ai povestit de bărbații din casă care dau târcoale cuptorului. Așa face și Iulian al meu. Într-adevăr nu ai cum să reziști la așa bunătăți. Am făcut și eu aproximativ la fel și știu cât sunt de bune.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am mai mancat de foarte mult timp si mi-au facut o pofta nebuna cu minunatiile tale, imi si imaginez cum miroase in bucatarie ! Te pup Rita draga!

    RăspundețiȘtergere
  5. arata superrrr, nu, nu ai cum sa rezisti in fata lor!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Constat ca nu sunt singura care nu apuca sa faca poze pt. ca exista "unii" ce misuna pe langa cuptor si apoi devoreaza tot. Cred si eu tentatia a fost mare, arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa patesc si eu, de multe ori nu apuca sa fac poze... dar sunt fericita ca le place lor!
    Cuibul tau de viespi chiar arata irezistibil!

    RăspundețiȘtergere
  8. Barbati astia zumzaie precum bondarii pe langa miere cand cuptorul imprastie miresme ademenitoare de aluat crescut si parfumat cu vanilie ;-) Iau si eu un melcisor cu riscul de a fi intepata :P puup

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce minunatii !!! Arata tare apetisant si abia astept sa le incerc si eu !!! ;) Cat despre barbatii tai , sunt cei mai rasfatati si cei mai cuminti !!!
    O seara linistita va doresc tuturor !!! <3

    RăspundețiȘtergere
  10. Sper ca n-am intarziat prea mult si mai ai si ptr mine o bunatate d-asta!
    Pupici dulci

    RăspundețiȘtergere
  11. Doamne cum arata, ce bun ar fi unul acum:D
    Saptamana frumoasa Rita, pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. Mmmm arata super super delicios.... tot privind la poze,zau de nu-mi vine sa 'musc' din monitor :) Iti Doresc o saptamana plina de soare!

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt minunate, in plus ai garantia ca nu te inteapa nici o viaspa daca incerci sa mananci. :)

    RăspundețiȘtergere