7 iulie 2012

Tort cu mousse de caise



Foarte greu am ajuns sa ma tin de cuvant si sa postez o reteta care nu sperie pe nimeni. Cu acest tort voi incepe seria "Mai simplu nu se poate", pentru prietenele mele care au mare groaza de aluaturi si de cuptor. Dar totul are un inceput. Poate ca invingandu-si teama, cu pasi mici dar siguri vor incepe si ele sa mestereasca deserturi care mai de care mai sofisticate. Poate ca unora vi se vor parea exagerate explicatiile mele, dar acestea sunt de mare ajutor celor care nu cunosc nici macar ingredientele, daramite sa lucreze cu ele.
Sa incepem, asadar. Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru blat:

200 gr de piscoturi
100 gr ciocolata cu cel putin 55% cacao rupta bucatele
100 gr unt taiat bucatele

Pentru mousse si ornat:

1 kg de caise coapte
100 gr zahar pudra (am uitat sa-l pun in poza)
500 gr iaurt cremos, de exemplu Danone Cremoso
400 ml frisca lichida Hulala (o folosim pentru ca este indulcita si se bate fara nici o problema)
11 foi de gelatina

Crema o puteti face si cu 500 gr de iaurt cu fructe, fara a adauga fructe proaspete. In acest caz, folositi 8 foi de gelatina si trei linguri de zahar pudra pe care-i adaugam la iaurt.Restul retetei ramane la fel. Vezi reteta de crema de la Tort fluture caramel

Pregatim caisele:

Le spalam, apoi le cufundam un minut in apa fiarta ca sa le putem decoji.

Le scoatem, ajutandu-ne de doua linguri. Le lasam sa se racoreasca un minut si le scoatem coaja cu un cutitas, pornind de la coada.

Le lasam sa se raceasca de tot.

Taiem caisele in doua, scoatem samburii si incepem sa-i feliem. Feliile frumoase le punem deoparte pe o farfurie pentru ornarea tortului. Taiem cuburi celelalte caise, pe care le vom folosi la crema si ca strat intermediar de fructe.

Prepararea blatului de piscoturi:

Punem ciocolata si untul bucatele in cuptorul cu microunde 30 de secunde. Scoatem, amestecam si le mai punem inca 30 de secunde. Amestecam bine ca sa se omogenizeze.

Maruntim piscoturile cu mana sau cu robotul.

Turnam ciocolata topita peste piscoturi, amestecam de cateva ori, apoi framantam cu mana pana cand se omogenizeaza bine.

Punem inelul de tort pe tava pe care va ramane tortul. Turnam compozitia de piscoturi si o tasam cu fundul unui pahar.

Blatul se pune in frigider pana cand preparam crema.

Prepararea cremei.

Incepem cu gelatina. Cufundam foile de gelatina, una cate una, in apa rece. Le lasam sa stea in jur de 10 minute.

In acest timp, batem frisca. Sfatul meu este sa folositi un vas gradat de cel putin un litru, pentru ca frisca aproape ca isi tripleaza volumul. Folosind un astfel de vas inalt, nu veti stropi toata bucataria.

Masuram 400 ml de frisca si o batem cu mixerul pana cand face varfuri moi.

Sa aiba tinuta, dar sa nu fie foarte tare, pentru ca altfel se va omogeniza mai greu cu iaurtul. Punem frisca in frigider.
Preparam cu ajutorul mixerului vertical 100 ml de piure de caise dintr-o parte a caiselor taiate cuburi. Adaugam zaharul pudra si mai batem putin pentru omogenizare.

Punem iaurtul intr-un vas incapator. Adaugam piureul de caise si omogenizam.














Scurgem apa de pe foile de gelatina, le stoarcem putin de apa.
Pana acum, foile de gelatina s-au umflat.

Scoatem 2-3 linguri de iaurt intr-o cescuta. Punem pe foc mic, adaugam gelatina si incalzim incet amestecand continuu, pana cand gelatina se topeste.














Amestecul este caldut, nu fierbinte. Sa nu incalziti prea tare gelatina pentru ca isi pierde proprietatea de coagulare.
Turnam gelatina peste restul iaurtului si omogenizam foarte bine. Adaugam jumatate din cubuletele de caise.

Punem amestecul in frigider un minut, nu mai mult, ca sa capete putina tinuta. Adaugam frisca in doua transe, omogenizam usurel, cu miscari de jos in sus si rotim vasul tot timpul.

Ce a fost greu, a trecut.
Punem o parte din crema peste blat, presaram cubuletele de caise ramase in strat cat mai uniform, apoi distribuim crema ramasa peste ele.














Netezim partea superioara, apoi cu o lingura facem mici adancituri pentru un aspect rustic.
Punem feliutele de caise in mijlocul tortului, in spirala.















Tortul poate fi decorat si cu frisca batuta tare si/sau cu ciocolata razuita, dar acum ramanem la cel mai simplu mod de decorare.
Desprindem tortul de inel cu un cutit si indepartam inelul.
Tortul se serveste cu maaare mandrie!

4 comentarii:

  1. Iti multumesc, draga mea, sper sa fiu la inaltimea asteptarilor tale!
    Saptamana aceasta sunt amandoi copiii la Bucuresti si voi fi o mama ...exemplara!
    Cu drag,
    vorbim mai tarziu,
    Anca

    PS. A citit-o si mama, te pupa, din curtea noastra de la Cornu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, cat ma bucur sa aud de voi! Va pup pe toti.

    RăspundețiȘtergere
  3. O reteta perfecta pentru aceste zile caniculare, iar cum eu ador caisele reteta ta este pe lista! :D
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mie imi plac caisele. Au o aroma deosebita. Multumesc pentru vizita.

    RăspundețiȘtergere