26 aprilie 2013

Tarte cu migdale si cu capsune


Iarasi tarte, tot migdale. Prajiturelele acestea, chiar daca au cam aceeasi compozitie cu tartele cu visine si migdale pe care le-am pregatit saptamana trecuta, au cu totul alt aspect si gust.
Parada din aceasta luna a proiectului Dulce Romanie este gazduita de scumpa mea prietena Adina de la Cat's kitchen, care ne-a provocat sa gatim cu leurda si cu ciuperci sau sa pregatim tarte dulci in prezentare rustica.


Tartele mele iar nu au iesit rustice. Nu pot sa ma abtin. Trebuie neaparat sa asez fructele in felul meu. Stiu ca Adina o sa treaca cu vederea un pic de indisciplina, pentru ca am fost foarte harnica, dar mai ales pentru ca am dedicat luna aceasta tartelor.


Ca sa nu aiba nici un dubiu asupra harniciei noastre, ne apucam repejor de lucru.

Ingrediente pentru 12-14 tarte cu diametrul de 7,5 cm:

250 gr faina
1 lingurita rasa de praf de copt
40 gr faina de migdale
1 ou
150 gr unt la temperatura camerei
100 gr zahar pudra
esenta de vanilie

Ingrediente pentru crema de migdale:

100 gr unt la temperatura camerei
100 gr zahar pudra
60 gr migdale macinate
50 gr fistic macinat
2 oua
10 gr faina
rom sau esenta de vanilie

Topping:

capsune proaspete
cateva linguri de dulceata de capsune incazita bine si strecurata
fistic taiat grob

Mod de preparare:

Mixam untul cu zaharul pana devine pufos. Adaugam pe rand faina de migdale, oul, esenta de vanilie, apoi amestecul de faina si praf de copt.


Framantam aluatul din cateva miscari si il tinem in frigider minim 30 de minute..


Intre timp pregatim crema de migdale.
Spumam untul cu zaharul, adaugam ouale pe rand, apoi ingredientele uscate si esenta.
Pornim cuptorul la 180 gr.
Intindem aluatul intre doua folii (grosime de 4 mm) si taiem discuri potrivit de mari pentru tava de briose.
Aranjam discurile in tava unsa cu unt topit si le umplem pe trei sferturi cu crema de migdale.


Coacem tartele timp de 20-25 de minute sau pana capata o culoare aurie.
Le rasturnam imediat pe o planseta de lemn sau pe un gratar, le pensulam cu dulceata de capsuni incalzita si strecurata, apoi le lasam sa se raceasca complet. Daca crema de migdale a crescut, o impingem usurel ca sa devina plata. Asa vom aranja capsunile mai usor.


Inainte de servire, aranjam pe fiecare tarta capsune feliate, pensulate cu dulceata de capsune incalzita si strecurata. Presaram fisticul taiat grob.


De mult n-am mai publicat o reteta atat de scurta.
Sper ca veti pregati cu placere desertul acesta pe cat de dragut pe atat de gustos.
Nu uitati de parada! Ne vedem pe Cat's kitchen in prima zi a lunii mai .

18 comentarii:

  1. Sunt super dragute! O sa fie o parada de vis :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Anca draga. Da, o sa fie o frumusete de parada. Am vazut retetele voastre. Sunt deosebite toate. Pupic! <3

      Ștergere
  2. Minunate ca de obicei si prezentarea e pe masura. Tot ce faci iti reuseste la perfectie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Any. Vad ca ai o parere foarte buna despre mine. Pupic! <3

      Ștergere
  3. Mama mia! o splendoare de tarte, daca le vede fata mea sa zis cu mine!dar de dragul ei o sa ii fac, sa vedem cu timpul cum stau! spune-mi si mie de unde sa iau faina de fistic te rog!
    si inca o intrebare... fisticul care il tai marunt trebuie sa fie crud sau prajit? sa stiu ce cumpar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faina de migdale si de fistic se fac din migdale, respectiv din fistic crud, decojit.
      Poti sa lasi linistita si coaja. Le pui in robot si le toci marunt.
      In prajituri se foloseste fistic crud decojit de obicei.
      Fistic crud am gasit la Selgros. Daca vrei sa-l decojesti trebuie sa tii fisticul in apa fiarta cateva minute bune, pana cand poti sa desprinzi coaja cu degetele.
      Apoi il lasi la uscat.
      Fisticul maruntit l-am facut tot din fistic crud. Pur si simplu l-am taiat marunt.
      Daca vrei sa simplifici treaba, poti sa folosesti doar migdale. Gasesti la Kaufland atat pudra sau faina de migdale cu coaja cat si migdale grob.
      Spor la lucru! :)

      Ștergere
  4. Tare dragalase tartele tale! <3 Eu n-am apucat sa fac nimic dulce pentru provocare... :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alina draga. Am lipsit si eu cateva luni de la provocare. Nu reusesti intotdeauna. Pupic! <3

      Ștergere
  5. Ce bunatati ai facut iar... Super prezentarea!! Si cred ca daca se uita mai bine Adina, cu siguranata va vedea rusticul din poze! :))
    Pupici dulci

    RăspundețiȘtergere
  6. Ritucule , trec cu vederea pentru ca sunt fata buna :) , iar tartitele tale sunt mult prea apetisante .E pacat sa nu le aratam lumii in minunata parada , nu ? ;)
    Multumesc ptr toata harnicia ta din aceasta luna dedicata tartelor !! <3

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce minunatii dulci si apetisante! Crema de migdale este delicioasa!!

    Pup:*

    RăspundețiȘtergere
  8. arata magnific, ca de altfel tot ce pregatesti tu!

    RăspundețiȘtergere
  9. O reteta usoara,gustoasa si de efect!!! Sarbatori Fericite!!! Pup

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumusele si delicioase! Un Paste fericit iti doresc draga mea! Te pup

    RăspundețiȘtergere